Ukoliko ste ikada imali problema sa mitiserima, znate kolika je noćna mora rešiti ih se. Nažalost, brzo rešenje ne postoji, ali daleko od toga da ih se ne možete rešiti, a stručnjaci ističu šta sve morate da radite ukoliko želite čisto i negovano lice. 

Kako dolazi do nastanka mitisera?

Mitiseri su zatvorene pore na licu koje se pojavljuju uzrokovane preteranim lučenjem ulja i sebuma lojnih žlezda usled raznih faktora, kao što su bakterije, prašina i ostale nečistoće koje dolaze u dodir sa licem.

Mitiseri i bubuljice nastaju kda su pore zapušene.
Unsplash/Matt Moloney 

Naučno je dokazano da je veličina pora odnosno njihova vidljivost, a samim tim i nastanak mitisera, određen genetikom, pa ako se suočavate sa ovim problemom ne znači da vam je lice prljavo ili da ste ga izazvali sami. Zapravo većina ljudi ima proširene pore, ali da biste izbegli i pojavu mitisera, porebno je da preduzmete određene korake, koje vam otrivamo u nastavku.

Higijenski tretman lica

Veoma je bitno da znate da pre nego što uvrstite određene proizvode u rutinu nege morate da se postarate za mitisere koji su već na vašem licu. Nažalost, oni ne mogu da nestanu samo uz pomoć proizvoda, već je neretko potrebna ekstracija. Ali, stručnjaci savetuju da to nikako ne radite sami, pogotovo ukoliko ne želite ožiljke i veće iritacije, već da zakažete higijenski tretman.

Tek nakon toga, aktivni sastojci mogu da prodru u kožu i spreče dalje taloženje sebuma i mrtvih ćelija.

Salicilna kiselina

Teško da ćete se rešiti mitisera ukoliko u svoju rutinu ne ubacite salicilnu kiselinu (BHA). Ona posebno dobro utiče na akne, a slično dejstvo ima i na mitiserima.

higijenski tretman služi da se lice očisti kako bi moglo da upije proizvode.
Shutterstock 

Njen zadatak je da uradi blagi hemijski piling kože, a kako se rastvara u ulju to joj omogućava da prodre dublje od kiselina koje se rastvaraju u vodi i pročisti i same pore. To znači da, osim što uklanja postojeće nečistoće, sprečava dalje taloženje sebuma i mrtvih ćelija.

I još je bitno istaći da prilikom izbora proizvoda birate one koji sadrže 2% salicilne kiseline.

Kombinacija niacinamida i cinka

Poslednjih meseci Ordinary proizvodi sa kombinacijom niacinamida i cinka podigli su ogromnu prašinu u beauty zajednici. Međutim, postoje i druge, pristupačnije varijante sa sličnim dejstvom.

Ova kombinacija pokazala je sjajne rezultate upravo kada je reč o nezi masne kože, jer je čiste i balansiraju preterano lučenje sebuma.

serumi sa niacinamidom i cinkom pomažu kod mitisera.
Shutterstock 

Dobro se kombinuju i sa salicilnom kiselinom, te je preporuka da uveče nakon čišćenja lica najpre nanesete toner sa kiselinom, potom serum sa nijacinamidom i cinkom, i na kraju hidrantnu kremu.

Maske za lice

Bilo koji dermatolog ili kozmetičar će vam reći isto - maske nemaju efekta ako ćete ih naneti jednom, dva puta i odustati. Ukoliko zaista želite da vidite rezultate, morate biti istrajni.

maske za lice sa glinom su dobre za mitisere.
Profimedia 

Kada je reč o mitiserima, preporuka je da ih uvrstite u rutinu nege maksimum jednom do dva puta nedeljno, a proizvodi na bazi gline ili aktivnog uglja daju dobre rezultate.

Retinoidi

Iako je u pitanju proizvod koji se najčešće povezuje sa prevencijom bora, činjenica je da su derivati vitamina A odlični saveznici i u borbi protiv mitisera. Razlog je jer sprečavaju gomilanje mrtvih ćelija. Međutim, veoma je bitno da zapamtite da sa retinoidima morate biti oprezni.

retinoidi uklanjaju nesavršenosti kože
Shutterstock 

Koristite ih tek ako vam kombinacija salicilne kiseline, nijacinamida i cinka i maski ne reši problem, i to tako što ćete krenuti sa nižim procentom, i to jednom u dve nedelje, pa postepeno povećavati broj korišćenja.

Idealno bi bilo da se konsultujete sa odabranim dermatologom.

I najbitnije na kraju: ukoliko zaista želite da se rešite mitisera jako je važno da vaša koža uvek bude čista, što znači da higijenski tretmani i temeljno čišćenje lica moraju biti deo vaše rutine.

Mnogi se kunu i u metodu dvostrukog čišćenja, a koja dokazano smanjuje neravnine na koži i sprečava nastanak novih mitisera.