Nekoliko stvari počinje da se dešava nakon što proslavite svoj četrdeseti rođendan. Postajete mudriji, seksepilniji, sa više samopouzdanja, i generalno - znate šta hoćete, šta volite, šta vam dobro stoji i šta želite od života. Međutim, četrdesete imaju i onu lošu stranu, odnosno dolaze sa mogućim neželjenim efektom - vaša koža postaje dosta suvlja.

Ona postaje tanja sa godinama, te se tako i koža na vašim usnama (koja je već sama po sebi tanka) teže obnavlja i brže postaje isušena i ispucala.

Određene karmine ne bi trebalo da koristite posle 40. godine.
Courtesy of Smash + Tess/MEGA / The Mega Agency / Profimedia Paula Abdul gets flexible in a new clothing campaign. The 60-year-old Opposites Attract singer has teamed up with Smash + Tess to release a new line of athleisure wear. The 'Groove Gear' collection features hip-hugging pants, sweat-wicking crop tops and quarter-zip knits. It is said to be designed for the movers and groovers who love a touch of retro flare. A spokesperson for the Canadian brand said: Perfect for working out, impromptu kitchen dance parties, and effortless studio-to-street looks, the Groove Gear Collection will have everyone feeling oh-so-good and dancing like there's no tomorrow. The Groove Gear Collection is available at smashtess.ca now. Editorial usage CREDIT Courtesy of Smash + Tess / MEGA. 23 Jan 2023,Image: 751172776, License: Rights-managed, Restrictions: World Rights, Model Release: no, Pictured: Paula Abdul for Smash + Tess, Credit line: Courtesy of Smash + Tess/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Balzami i vazelin postaju vaši novi najbolji prijatelji, ali možda ćete primetiti da se dešava nešto drugo: vaše usne će početi da preferiraju određene hidratantnije ruževe i sjajeve u odnosu na druge. Ovo je vreme kada ćete zaista početi da vidite da ruževi nisu jednaki i da su neke formule jednostavno manje "ljubazne" kada je reč o starenju usana. 

Baš iz tog razloga, u određenim godinama stručnjaci su saglasni da bi jedan tip ruževa trebalo da stavite na "crnu listu" jer rade sve ono što ne želite - isušuju i ruže izgled usana, naglašavaju bore i pogoršavaju stanje. 

Longwear mat karmini su veliko NE!

Longwear ruž je jedan od onih izuma koji izgledaju kao odlična ideja, ali je često bolji u teoriji nego u stvarnoj primeni. Zašto? Odgovor je jasan - mat tekstura je recept za propast, odnosno u pitanju je proizvod koji intenzivno suši usne čime im ne čini nikakvu uslugu.

Alkohol koji pomaže da se osuši tečni ruž i silikon koji pomaže formuli za dugotrajno nošenje izvlače vlagu iz usana i ne dozvoljavaju joj da prodre u kožu, uzrokujući dalju suvoću.

Ženama preko 40 preporučuje se da koriste kremaste formule.
Dolce & Gabbana via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

Ukoliko imate suve, ispucale usne, upotreba mat ili tečnih ruževa se ne preporučuje. Formulisani su sa više pigmenta, imaju manje hidratantnih ulja i mogu biti malo više voštani, što ih čini više isušivim za vaše usne. Bolja opcija je da koristite tradicionalni kremasti karmin ili sjajeve koji imaju više hidratacije, ali i često dodatne tretmane kako bi vaše usne bile mekše, a suvoća i bore manje vidljivi.

Priprema je ključna

Bez obzira koju formulu odaberete, priprema je uvek najbolji način za tretiranje suve kože, jer  održava usne hidriranim i pomaže da se ruž bolje nosi. Prvi korak je piling kako biste eliminisali suvu kožu koja se ljušti, i ostavili usne mekim. Potom je bitan i tretman, odnosno maske ili negujuči kompleksi. Ulja su sjajan izbor jer leče vaše usne iznutra. 

Priprema usana je najbitnija.
Courtesy of Max Factor/MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Kada su vaše usne pripremljene, vaš ruž će kliziti glatkije i trajati duže. Ovi koraci naročito su važni i kada uklanjate karmin, nevezano da li su mat ili tečne formule. Hidratacija je uvek bitna.

Takođe, ne zaboravite na odgovarajuće balzame za usne, ali i ruževe sa hranljivim sastojcima, gde naročito treba da obratite pažnju ukoliko sadrže skvalan i/ili ulje jojoboe. Skvalan pomaže da se poveća vlažnost, a ulje jojoboe je blisko prirodnom ulju naše kože i ima male molekule, tako da lakše prodire u kožu. Ova dva sastojka su holy grail i kada je reč o maskama jer će vam najefikasnije vratiti preko potrebnu hidrataciju.