U 2024. godini, mnogo smo bolje informisani o opasnostima sunčevog zračenja nego ranije - čini se da svakodnevno nošenje kreme sa zaštitnim faktorom nikada nije bilo češće nego sada. UVA i UVB zraci igraju veliku ulogu u promenama na koži kao što su pigmentacija, fine bore, melazma i bore. Procena je da je oko 80-90% starenja kože uzrokovano izlaganjem suncu—još jedan razlog zašto bi trebalo da nanosimo SPF svakodnevno, čak i tokom zime i oblačnih dana, a ne samo leti i na odmoru.

Ipak, s godinama, koža često postaje suva i osetljiva zbog hroničnog izlaganja suncu. Studije su pokazale da žene gube oko 30% kolagena u koži tokom prvih pet godina menopauze. Upotreba dnevne kreme za sunčanje može pomoći u smanjenju i poboljšanju znakova fotooštećenja kože i sprečiti da koža postane još osetljivija tokom godina.

Da li zrela koža treba da koristi kreme sa SPF-om? Naravno. Zreloj koži potrebna je krema sa SPF-om iz istih razloga kao i koži u bilo kojoj dobi – da se zaštiti od štetnih efekata ultravioletnog zračenja (UVR).

Prilikom izbora kreme sa zaštitnim faktorom, važno je tražiti visok SPF, kao što je 30 ili 50+, i dobru UVA zaštitu. To znači da će proizvod pružiti najbolju moguću zaštitu od opekotina i takođe će štititi od UVA zraka koji uzrokuju starenje kože. Količina zaštite koju krema za sunčanje pruža zavisi od toga koliku količinu nanosite na kožu, pa budite velikodušni prilikom korišćenja. Mnogi stručnjaci preporučuju količinu veličine kašike za desert ili oko dva prsta proizvoda za efikasnu zaštitu kože.

Ako je koža suva i osetljiva, predlaže se da izaberete SPF 50 bez parfema i sa minimalnim sastojcima. Oni sa većim sadržajem mineralnih (fizičkih) filtera za sunčanje (često prisutni u dečijim kremama za sunčanje) bolje se podnose kod osoba sa osetljivom kožom.

Na tržištu postoje različite teksture, sa ili bez boje, omogućavajući vam da izaberete savršen proizvod za vaš tip kože. U nastavku smo izdvojili pet najboljih krema sa SPF-om za zrelu kožu!

La Roche-Posay Anthelios Age Correct SPF50+ 

La Roche-Posay ima nekoliko odličnih SPF opcija, ali ova je posebno dobra ako želite da radite na rešavanju finih linija, bora i tamnih fleka dok štitite kožu od UVA/UVB zraka. Njeni hranljivi sastojci su odlični i za osetljivu kožu.

dhf83JTdccDMuhBUHSEn4T-768-80.jpg.jpg
La Roche Posay 

SKINCEUTICALS Ultra Facial UV Defense SPF 50+

Bez mirisa je (što ponekad može iritirati osetljivu kožu) i ne pecka oči (što je veliki plus!). Ovaj lagani proizvod se odlično stapa sa kožom i lepo je priprema za šminku.

qnfpGfEFfKLsj5Kcd3iwEe-768-80.jpg.jpg
Skin Ceuticals 

Garnier Ambre Solaire Anti-Age Super UV Face Protection SPF50 

Daje sjaj koži i može se pronaći u drogerijama po vrlo pristupačnoj ceni. Takođe ima nemasni finiš, ali može ostaviti blage bele tragove, što može zahtevati više blendanja.

XaoKMhS7XTPEzcvxCJoRVE-768-80.jpg.jpg
Garnier 

Avène Very High Protection Mineral Fluid SPF 50+ Sun Cream 

Ovaj proizvod je formulisan sa mineralnim filterima, što ga čini odličnim za osetljivu kožu, a takođe ima blagi mat finiš koji ostavlja kožu baršunasto mekom. 

zPPKXey8vA9Fm6Tf4fYWD9-768-80.jpg.jpg
Avene 

Heliocare 360 Gel Oil-Free SPF 50

Preporučujemo ovu SPF kremu svima koji imaju masniju, kožu sklonu aknama ili kombinovanu kožu. Veoma je lagana i ima nemasnu formulu koja ne zapušava pore. Pruža gladak, mat finiš koji pomaže u balansiranju masnijih tipova kože.

jPFoDdJha75sQYrRyuLvG4-768-80.jpg.jpg
Cantabria Labs 

 Izvor: ELLE/N.K.