Pregrejana spavaća soba je najveći neprijatelj dobrog sna leti, naročito ako imate u vidu da je optimalna temperatura za uspavljivanje između 16 i 21 stepeni Celzijusa. Kako temperatura raste, tako raste i vreme koje provodimo okrećući se i prevrćući po krevetu, ali - gde ima volje, ima i načina.

Dakle, za one noći kada nema ni daška vetra, prozori su širom otvoreni, a klima uređaj ne hladi dovoljno, evo nekoliko pametnih saveta i trikova koji mogu pomoći našem telu (i umu) da pobedi vrućinu. Smatrajte ovo svojim nepogrešivim vodičem za spavanje po toplom vremenu.

ŠTA DA RADITE:

 1. Stavite hladnu flanelsku krpu na zapešća i vrat, jer hlađenje pulsnih tačaka zavarava vaš mozak da ste u hladnijem okruženju.
 2. Ako vam je klima uređaj u hodniku ili dnevnoj sobi, potrebno je da u spavaćoj sobi imate zaseban ventilator ili osveživač. Lista onih koji istovremeno hlade, ali i pročišćavaju vazduh je podugačka, a preporuka je uvek da birate što kvalitetnije proizvođače.
 3.  Uložite u kvalitetnu posteljinu sa visokim procentom pamuka ili lana, kako biste osigurali da ono na čemu spavate bude prozračno. Prirodna vlakna omogućavaju slobodan protok vazduha i cirkulaciju kroz tkaninu, što pomaže da vam bude hladnije tokom noći (slično važi i za odabir dušeka).
 4. Popijte pola litra vode pre spavanja kako biste izbegli buđenje tokom noći zbog žeđi.
 5. Proverite TOG oznaku na vašem pokrivaču. Nikada niste čuli za to? TOG oznaka označava toplotnu vrednost pokrivača, i dok zimski pokrivači, koji zadržavaju i održavaju toplotu tokom hladnih meseci, imaju oznaku od 13.5 TOG i više, za leto treba tražiti nižu oznaku. Važno je imati različite pokrivače za različite sezone.
 6. Pravilo koje važi i kada nije toplo tako - držite se svoje uobičajene satnice za buđenje i odlazak na spavanje – često nas toplo vreme navodi da ostajemo budni duže, ali to može poremetiti naš ritam spavanja.
profimedia-0611301882.jpg
Max Mara via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

ŠTA DA IZBEGAVATE:

 1. Nemojte da držite prozore otvorene tokom celog dana misleći da će to sniziti temperaturu, jer je to mit. Soba će ostati hladnija ako je zamračite roletnama i zavesama, i zatvorite sve.
 2. Ne tuširajte se nekoliko sati pre spavanja, već neposredno pre legnete u krevet, i obavezno mlakom ili hladnom vodom koja će smanjiti telesnu temperaturu.
 3. Ne pijte alkohol u večernjim časovima.
 4. Izbegavajte unošenje previše proteina jer on povećava metaboličku stopu, što dovodi i do povećanja telesne temperature.
 5. Ne trenirajte kasno uveče. To podiže vašu telesnu temperaturu i otežava spavanje po toplom vremenu. Prebacite trening na jutarnje časove kako biste pokrenuli metabolizam, a bili spremni za odmor uveče.
 6. Zaboravite na nap time! Iako nas toplo vreme može učiniti umornijim i iscrpljenijim nego inače (to je zato što telo troši više energije da reguliše temperaturu), dremanje tokom dana otežaće spavanje noću.

 Izvor: ELLE/T.Đ.