Capri, Amalfi obala, limuni, mnogima je ovo asocijacija na luksuzno leto o kome maštaju ili estetiku koju u posednje vreme redovno viđamo na društvenim mrežama. Sama pomisao na to stvara u nama olfaktivne impresije i budi citrusne arome koje automatski želimo u svojoj blizini.

Rešenje za to su, naravno, citrusni parfemi.

Reč je o svetlom, osvežavajućem, razbuđujućem mirisu, čistih i sočnih nota, bilo da se radilo o oštroj osobini limuna, slatkoći narandže ili pikantnosti grejpa. Imaju moć da probude pozitivnost i stvore vibrantnu atmosferu. Carlos Huber, parfimer i osnivač Arquistea, note je citrusa uporedio s vašom omiljenom oštrom pamučnom košuljom i lanenim pantalonama.

Porodica citrusnih parfema uključuje note poput limuna, narandže, limete, bergamota, grejpa, mandarine, klementine... Naravno, iako veoma slični, svaki od njih nosi svoj poseban dašak, ali nijedan od njih se ne zadržava dugo na koži. Citrusni parfemi su veoma lagani zbog čega ih parfimeri koriste kao gornju notu u parfemu. Njihov svež, osnažujući miris privlači pažnju i priprema vas za uzbudljivo olfaktivno iskustvo.

Citrusi se dobro slažu s brojnim drugim porodicama mirisa, uključujući cvetne note poput jasmina i tuberoze, drvenaste note poput cedra, vetivera, ouda i sandalovine, voćne note poput manga, jabuke, bobičastog voća. Drvenaste note dodaju dubinu i postojanost isparljivim citrusnim notama, dok citrusne note hlade intenzivne drvenaste note stvoriti predivan kontrast.

U nastavku vam donosimo nekoliko primera citrusnih parfema, ujedno savršenih za ove tople letnje dane.

Tom Ford - Neroli Portofino

Uz gornje note bergamota, mandarine, limuna, gorke naranče, lavande, ružmarina i mirte, posao ovog uniseks parfema je podsjećati na plažu i sunčane talijanske praznike. Raspoložen, seksi, čist i profinjen uz svježi začinski dodatak.

tf_sku_T0M901_2000x2000_1.jpg
Tom Ford 

Maison Francis Kurkdjian Aqua Vitae Cologne Forte Eau De Parfum

Sa mošusom, sandalovinom, mandarinom i bergamotom hvata onu vrstu vlažne mediteranske zagušljivosti, a istovremeno miriše sveže i slobodno.

maison-francis-kurkdjian-aqua-vitae-cologne-forte-eau-de-parfum-70ml_16795423_47585144_2048.jpg
Maison Francis Kurkdjian 

Dolce & Gabbana - Light Blue

Miris nadahnut Mediteranom spaja poletnu svežinu citrusnog voća s nežnim cvetnim notama, na kraju naginjajući u toplu šumu. Budući da pogađa tako složenu raznolikost nota, može se nositi u svakoj prilici, bilo da idete u kancelariju, uživate u šetnji parkom ili provodite noć u gradu.

1602683855-001.jpg
Dolce & Gabbana, Sephora, ALICE JACQUEMIN/www.alicejacquemin.com 

Maison Margiela - Replica Under the Lemon Trees

Oštar i svež, takođe ima mošusne bazne note koje mu daju veću dugotrajnost i kompleksnost. Evocira miris sveže kriške limuna smeštene na rubu hladne čaše s vodom.

I-035668-M1-MAISONMARGIELA-UnderTheLemonTree.jpg
Maison Margiela 

Chanel - Chance

Poput šetnje parkom, oslanja se na fantaziju cvetova, sunca i prave količine zelenila, a istovremeno ostaje blizak domu s notama limuna, cedra i citrona. Nakon što se osuši, ostaje vam suptilna nota slatkoće i drvenastosti.

chance chanel.jpg
Chanel