Reč je o ukusnoj hrani koja zahvaljujući svojim zdravim sastojcima deluje kao prirodna krema za sunčanje s umerenim zaštitnim faktorom.

Čokolada

Istraživanje koje je sproveo jedan britanski naučnik obradovaće mnoge ljubitelje ove slatke napasti jer čokolada koja sadrži veliki postotak kakaa, deluje kao krema za sunčanje.

Naime, koža ispitanika koji su konzumirali samo 20 grama tamne čokolade tokom 12 sedmica bila je značajno (skoro dvostruko) otpornija na sunčeve opekotine, od kože onih koji to nisu činili. Čokolada je bogata snažnim antioksidantom flavanolom koji na prirodan način štiti kožu i čini je otpornijom protiv UVB zraka.

Zeleni čaj

Još jedan snažan antioksidant koji štiti naše telo, a samim tim i našu kožu je zeleni čaj. Samo čaša ovog zdravog napitka dnevno kožu čini otpornijom na sunčevo zračenje za čak 25 posto - pokazalo je istraživanje sprovedeno na uzorku žena koje su pile zeleni čaj tokom 12 sedmica.

Paradajz

Osim što je jako ukusan, a kuvanjem ne gubi na nutritivnim vrednostima, paradajz je i veliki prijatelj naše kože. Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji otkrilo je da samo 5 kašika paradjza dnevno, povećava otpornost kože na sunčeve opekotine za čak 33%, što znači da deluje poput kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom dva.

Izvor: Zadovoljna.hr