Obrok salate su idealne za leto jer sadrže sveže sastojke, služe se hladne i zato su pravi obrok za vrele letnje dane kada nam treba hrana koja osvežava, a hranljiva je!

Najbolje od svega kod obrok salata jeste to što se jako brzo prave i od jednostavnih sastojaka, tako da su idealne za one trenutke kada ne znate šta da spremite.

Iskoriste sezonu kada je pijaca bogatija nego ikad i pripremite ukusne sveže obrok salate. 

Neka one još danas budu na vašoj trpezi ručak ili rana večera.

Jednostavna pileća salata

foto: Profimeda

Sastojci:

300 g kuvane piletine, usitnjene

3 kašike majoneza

kašika limunovog soka

1/4 kašičice bibera

2 kašike blanširanog iseckanog badema

struk celera, sitno iseckan

Priprema: Bademe blago propržiti u tiganju. Budite pažljivi jer brzo izgore. U srednjoj činiji pomešajte majonez, sok od limuna i biber. Dodajte i kuvanu piletinu, bademe i celer.

Salata od tunjevine i pirinča

foto: Profimedia

Sastojci:

3 konzerve tunjevine

300 g pirinča

50 g maslina

150 g suvih šljiva

100 g mlevenih oraha

kesica šafrana

so, biber

sirće, ulje

Priprema: Obarite pirinač u slanoj vodi, potom ga isperite hladnom vodom. U činiju ređajte red pirinča, red tunjevine, red iseckanih maslina, iseckanih suvih šljiva i oraha. Dodajte začine po ukusu i lagano sve izmešajte.

PageBreak

Grčka salata

foto: Profimedia

Sastojci:

glavica crvenog luka, isečena na rebarca

1/4 šolje vinskog sirćeta

rendana kora i sok jednog limuna 

kašičica meda

kašičica sušenog origana

biber

so

1/4 šolje maslinovog ulja + još za posipanje

12-14 čeri paradajza

šolja maslina, očišćenih

2 krastavca srednje veličine, isečena na kolutove

200 g feta sira

nekoliko listova origana za dekoraciju

Priprema: Crveni luk potopite u hladnu slanu vodu i ostavte da stoji 15 minuta. Pomešajte sirće, limunov sok irendanu koru, med, sušeni origano, pola kašičice soli i 1/4 kašičice bibera. Dodajte i maslinovo ulje u tankom mlazu, a zatim i paradajz i masline i sve pomešajte. Oljuštite krastavac i isecite na kolutove i dodajte posudi s paradajzom. Iscedite crveni luk, dodajte ostalim sastojcima i promešajte. Iscedite feta sir i isecite na kockice. Podelite salatu u tanjire, dodajte svakoj porciji fetu i po želji ukrasite listovima origana.

Meksička salata 

foto: Profimedia

Sastojci:

konzerva crvenog pasulja

konzerva kukuruza

2 srednje glavice crvenog luka

glavica zelene salate

kašika meda

limun, ljute papričice, ulje, so

Priprema: Ocedite pasulj i kukuruz. Luk isecite na kolutove, a salatu na trake. Sve sastojke sjedinite. Za preliv izmešajte limunov sok, ulje, so, dodajte med i seckane ili mlevene papričice.

Grilovana salata

foto: Profimedia

Sastojci:

700 g pilećeg belog mesa

dve tikvice

dve paprike

150 g koktel paradajza

200 g rukole

so, biber

kašika maslinovog ulja

kašika balzamiko sirćeta

Priprema: Povrće očistiti, oprati i iseći na zalogaje. Na gril tiganju izgrilovati meso i ostaviti ga na toplom. Isto uraditii sa povrćem. U dubljoj činiji za salatu izmešati meso, povrće, so, biber, ulje i sirće. Na kraju dodati rukolu i još jednom promešati.

Izvor: stvarukusa.rs

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija