Strah od ugljenih hidrata je fenomen u Americi i Engleskoj.

''Ove zemlje su u tako velikom strahu od ugljenih hidrata. U istoj meri kao što su se plašili masti,'' govori poznata nutricionistkinja Dana James iz Sjednjenih Država.

S obzirom na to da su se pre 25 godina na gotovo svakoj listi za kupovinu nalazili proizvodi poput obranog mleka i niskokalorična hrana, danas je situacija malo drugačija - opsednuti smo namirnicama bez glutena.

Lično poznajem gomilu ljudi koji vrlo rado pojede neku vrstu mesa, ali ne želi da dotakne hleb.

Stvorili smo sliku da su ugljeni hidrati najveći neprijatelj u borbi sa gubitkom kilograma i da smo na dobrom putu dokle god uspevamo da ih izbegavamo. Prema mišljenju Jamesa i Stephanie Taibe, takođe nutricionistkinje, mnogi su dovedeni u zabludu izbacivanjem ugljenih hidrata iz ishrane.

Ne trebate izbaciti ugljene hidrate totalno, zapravo je to izbacivanje vaša najveća greška.

Ugljeni hidrati nisu neprijatelj

Počnimo iz početka. Ako ugljeni hidrati nisu neprijatelj, podsetimo se šta su: ugljeni hidrati, masti i proteini su svi zajedno mikronutrienti koji se nalaze u hrani koja se razlaže u organizmu.

Ljudi se plaše ugljenih hidrata jer su čuli da oni doprinose povećanju telesne mase, ali prema mišljenju Taibe, mnogi su propustili jedan detalj: ''Ugljeni hidrati se nalaze u svemu, čak i u voću i povrću.'' Ukoliko izbegavate ugljene hidrate, možete prouzrokovati nedostatak vlakana, vitamina i energije. 

Što se tiče gubitka telesne mase, mislite o tome ovako:

''Strah od ugljenih hidrata je mnoge ohrabrila da posežu za proizvodima bez ugljenih hidrata i glutena. Ova hrana se često puni raznim mastima. Na primer bezglutenski hleb se pravi od bademovog brašna ili kokosovog brašna i sadrži otprilike istu količinom kalorija, koje se i te kako računaju. Radila sam sa mnogim ženama, koje sam savetovala da ubace ugljene hidrate u svoju ishranu, kako bi stimulisale trošenje masti jer su bile lišene ugljenih hidrata mesecima!'' govori James.

Drugim rečima, ukidanje ugljenih hidrata nije održiva strategija za gubitak kilograma kada ste na dijeti. Ukoliko žudite za voćem, hlebom, testeninama, nikako ne posežite za verzijama naznačenim kao ''bez glutena''.

Dokle god jedete umereno, vaši uloženi napori u gubitak kilograma će se isplatiti.

Foto: Instagram / kings_masterchef

Dobrobiti ugljenih hidrata za vaše telo

Ukoliko još uvek ne verujete:''Ugljeni hidrati su bitni jer se u organizmu razlažu na energiju. Ovo je jako važno za npr. posle treninga. Neophodno ih je povratiti i održavati.'' govori Taibe.

Ukoliko lišite sebe ugljenih hidrata, lišili ste se energije. Ovo takođe objašnjava vašu preteranu potrebu za kofeinom. Nepotrebno je istaći da zamena hrane kafom i dijetalnom Coca-Colom nikako nije prihvatljiva.

''Kada vam je neophodna energija da vas održi, posegnite za ugljenim hidratima,'' kaže Taibe.

Hrana koju zapravo trebate izbegavati

Ukoliko spadate u grupu ljudi koja preteruje sa unosom ugljenih hidrata, višak kilograma će neminovno uslediti. ''Ukoliko jedete previše hleba, testenina, žitarica i peciva, gojenje je neizbežno.'' kaže James. Višak ugljenih hidrata se na kraju pretvara u salo.

Ali, jako je važno izdvojiti celu priču o pravim ugljenim hidratima od obrađenih ugljenih hidrata:

''Plavi paradajz, kinoa i leblebije (koje sadrže više ugljenih hidrata nego proteina) su potpuno drugačija vrsta ugljenih hidrata od onih koji se nalaze u hlebu, keksu i tortama,'' objašnjava James.

Prirodni ugljeni hidrati snabdevaju vaše telo sa važnim nutritientima, kao što su magnezijum, cink i gvožđe. Dok prerađeni ugljeni hidrati uskraćuju vašem telu neophodne nutritiente. A neretko u sebi sadrže velike količine rafinisanog šećera i soli. Ako ste opterećeni održavanjem kilaže - prerađena hrane i bez glutenski proizvodi bi trebali da se nalaze na vašoj listi namirnica koje nećete jesti.

''Gubitak kilograma uz unos ugljenih hidrata je umetnost,'' kaže James. Ukoliko jedete tačnu količinu od određenih proizvoda, smršaćete. Ukoliko jedete previše, posrbno najprerađenije tipove proizvoda, gojenje je neizbežno.

Ali reč ''ugljeni hidrati'' ne biste trebali svrstati u zabranjene. Ugljeni hidrati vas neće ugojiti. Tako da, slobodno uživajte u onoj kriški hleba pre nego što stigne salata. Vaša linija neće trpeti.

Priredila: Maja Mihajlović

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija