Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Eksperti potvrdili: Ovih 11 namirnica ubrzava starenje

Autor majab

Da bi usporili proces starenja, neophodno je da se klonite određene hrane, koja ujedno nije dobra ni za vaše zdravlje. Budite svesni svojih prehrambenih navika, i spremni da unesete u njih neke pozitivne promene.

 Izvor: foto: Instagram/skye_mcalpine

Ono što jedemo može ubrzati proces starenja, i zato je važno držati se zdravijih i hranljivijih namirnica koje povoljno utiču na dugovečnost i zdravlje, a u isto vreme ograničiti unos hrane koja je štetna. Lako je prepoznati hranu koja ubrzava starenje, jer je to najčešće upravo ona vrsta ishrane koja je nezdrava i ima veoma malo hranljivih sastojaka - procesuirana hrana s puno šećera i loših masnoća, objašnjava doktor Bryce Wylde, autor knjige The Antioxidant Prescription.

Kada u organizam unosimo hranu koja nam šteti, a nemamo dovoljno hranljivih sastojaka koji mogu umanjiti loše efekte, ubrzavamo starenje organizma i ne možemo se od toga odbraniti, kažu doktor Charles Galanis, hirurg iz Čikaga i Robert Dorfman, istraživač iz Northwestern Division of Plastic & Reconstructive Surgery. Kao sertifikovani health coach, s klijentima radim na očuvanju zdrave kože, organa i navika koje utiču na dugovečnost i izbegavanje znakova starenja i upala. Predlažem unošenje adekvatnih količina hranljivih sastojaka, vitamina i minerala, a izbegavanje hrane koja može biti izazivač starenja. Evo 11 namirnica koje mogu dovesti do starenja i upala i umanjiti zdravlje i opšte stanje organizma. 

Prerađena hrana

"Namirnice koje su najviše obrađivane su takođe i najštetnije po zdravlje", kaže Liz Weinandy iz Ohio State University Wexner Medical Centra. "Čips, viršle, slatkiši, brza hrana i ostale namirnice potpuno lišene vitamina, minerala i antioksidanata." Pored toga, pune su soli i štetnih masnoća koje ubrzavaju starenje.

Fast food

Iako postoji zdravija opcija u prodavnci brze hrane, izbor je uglavnom ograničen i mi se mahom odlučujemo za hamburgere i pomfrit. Ove namirnice "često imaju veliki sadržaj šećera, soli, obrađenog zrnevlja i/ili zasićenih i trans masnoća. Takođe ovi sastojci uneseni u velikim količinama čine da naša tela rade prekovremeno da bi ih rastvorila, a uz to nemaju nikakve hranljive vrednosti sem kalorija.

Alkohol

"Alkohol ubrzava starenje", tvrdi Weinandy, jer sastojci alkohola, uz znatnu konzumaciju, usporavaju metabolizam, izazivaju bore i opadanje kvaliteta kože i pogoršavaju zdravlje srca, što dovodi do smanjenja životnog veka. Mudro bi bilo ograničiti konzumaciju alkohola na nedeljnoj bazi i držati se jedne do dve čaše, da ne bi previše opteretili telo.

Peciva

"Šećer, prerađeni karbohidrati, trans masnoće i hrana puna sodijuma može ubrzati starenje", kaže Keri Glassman, dijetetičarka i osnivač  NutritiousLife.com i The Nutrition School. "Sve ove namirnice izazivaju upale u organizmu koje su povezane sa starenjem", dodaje ona. Peciva  su prepuna skrivenog šećera, masnoće i soli, tako da ih treba manje konzumirati.

Kafa

Iako miris sveže kafe ujutru deluje kao spas, ona može ubrzati proces starenja. Umereno pijenje kafe može biti zdravo, jedna ili dve šolje dnevno, a umesto kafe piti vodu, sveže sokove i čaj. U tim napitcima nema kofeina, koji izaziva starenje, a kafa ga je puna.

Pogledajte na drugoj strani i ostale namirnice koje ubrzavaju starenje...

Najnovije

Najpopularnije

Moda

Celebrity