Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

#lunchbreak: Omiljeni ručak u 16 zemalja širom sveta

U čemu vi najviše uživate u pauzi za ručak? Možda u gulašu, roštilju ili sarmi?

  Izvor: Foto: Profimedia

Magazin Business Insider otkriva u kojim jelima ljudi širom sveta najviše vole da uživaju na pauzi za ručak.

Dok radnici u manjim gradovima i selima odlaze kući na porodični ručak, zaposleni u većim italijanskim mestima često posećuju tavola calda, ili snek bar. Sa druge strane, Šveđani često prave fika pauze, najviše ujutro i oko podneva...

U nastavku pročitajte šta Vjetnamci, Amerikaci, Nemci, Japanci vole da jedu malo iza podneva.

Austrija: Šnicla, salata, mladi krompirići

Austrijanci obožavaju da za ručak pojedu nešto vruće i zasitno, a tanka šnicla koja se valja u prezle i zatim prži, pravi je izbor za njih. Najukusnija je kada se služi sa mladim krompirom i zelenom salatom.

Brazil: Feižoada, kokosova voda

Brazilska kuhinja toliko je raznovrsna da je nemoguće izabrati samo jedno jelo, ali većina Brazilaca reći će da obožava feižoadu, kuvano jelo od crnog pasulja sa dimljenom govedinom i svinjetinom. Obično se služi sa pirinčem, zelenim povrćem poput spanaća, farofom (prženo manioka brašno), ljutim sosom i kriškom pomorandže koja olakšava varenje.

Kina: Bijan dang

Zaposleni u Kini nose ručak od kuće ili kupuju bijan dang na putu ka kancelariji. Ovo jelo često sadrži pirinač, meso ili jaja, zemičke kuvane na pari i hrskavo povrće. Pojedinim radnicima u Kini navodno je dozvoljena kratka dremka nakon ručka kako bi porasla njihova produktivnost. Pojedine kompanije zato daju određenim zaposlenima dva sata pauze sredinom dana.

Francuska: Sendvič sa puterom i šunkom, pita od jabuka, voda

Hrskavi baget sa neposoljenim puterom i Jambon de Paris predstavlja jednostavan i izvrstan obrok, a Francuzi nakon sendviča obožavaju da pojedu nešto slatko, poput pite od jabuka.

Nemačka: Karivurst, jabuka, kafa, voda

Radnici u Nemačkoj preferiraju kraće pauze i radije ostaju u svojim kancelarijama nego da prošetaju do obližnje radnje ili restorana, dok nekolicina radnika koja ima duže pauze od pola sata odlazi u kantine. Omiljeno jelo Nemaca je karivurst, koje se sastoji se od pržene kobasice (cela ili isečena na kolutiće) sa sosom od paradajza i karija. Nezaobilazni prilog ovom specijalitetu je pomfrit.

Indija: Pirinač, mong dal (kari sa graškom i krompirom), čapati, čaj

U Indiji je ručak porodična stvar, čak i ako ljudi ne sede zajedno tokm obedovanja. Hranu koja se pakuje za članove porodice na poslu, razvoze ljudi na motorima - njihov posao je da dostave hranu. Ova vrsta usluge vrlo je popularna u većim gradovima poput Mumbaja. U kutije za ručak obično se pakuju pirinač i povrće sa karijem sa sočivom, čapati hleb i šolja zaslađenog čaja.

Italija: Pasta sa tunjevinom, espreso

Dok radnici u manjim gradovima i selima odlaze kući na porodični ručak, zaposleni u većim italijanskim gradovima često posećuju tavola calda, ili snek bar.

Ukoliko se na pauzi zateknu kod kuće, Italijani najradije konzumiraju pastu s tunjevinom, paradajzom i maslinama, i zelenu salatu, dok u snek baru najviše vole da poruče pizza al taglio - velike četvrtaste pice koje kupci kupuju u onoj količini koja im odgovara.

Japan: Bento, ramen, čaj

Japanci na raspolaganju imaju pauzu za ručak od samo pola sata pa je vrlo bitno da njihov obrok bude brz i zasićujući. U bento kutije, specijalno namenje ručku, pakuje se sve i svašta - pirinač, povrće, meso, sir, voće, slatkiši, kuvana jela... Još jedna izuzetno popularna opcija je ramen, koji može da se nađe širom Japana.

Kenija: Riba, kupus, ugali

Radnici u Keniji odlaze za ručak u restorane sa svojim kolegama. Mnoga tradicionalna kenijska jela sadrže dimljenu ili prženu ribu i ugali - jelo od kukuruznog brašna, koje se često kombinuje sa povrćem poput kupusa.

Holandija: Sendvič sa sirom, jabuka, grožđe

Holanđani su poznati po svojoj ljubavi prema siru - svaki stanovnik u proseku godišnje pojede 17 kilograma ove namirnice. Zato ne čudi što ljudi u ovoj zemlji svaki dan odlaze posao "naoružani" sirom. Sendviče najradije kombinuju sa isečenim kriškama jabuke ili grožđem.

Španija: Tapas od mesa ili morskih plodova, patatas bravas, kroketi, hleb

Španci su ideju o pauzi za ručak doveli na sasvim novi nivo. U ovoj zemlji je uobičajeno da ljudi tokom podneva, kada su najveće vrućine, u celom gradu naprave pauzu za ručak od po dva-tri sata. Većina u tom periodu odlazi kući na porodični ručak koji obično prati dremka ili "sijesta". Iz tog razloga, ručak je najobimniji obrok u toku dana, sastoji se od nekoliko jela, uključujući salatu, gaspačo i zalogaje od mesa ili morskih plodova.

Švedska: Topla čokolada i slatka peciva

Šveđani često prave fika pauze, najviše ujutro i oko podneva. Fika pauza traje 20 minuta, a predstavlja odličnu priliku za druženje radnika uz kafu, biskvite i pecivo.

Turska: Hleb pide i kafa

Tanak hleb ovalnog oblika, punjen mesom, sirom i različitim sosovima veoma je sličan pici. Ovaj turski specijalitet jedno je od najpopularnijih uličnih jela, a najpogodniji je za one koji bi da pojedu nešto "s nogu". Jedan od najčešćih sastojaka su spanać i feta, ili dinstana jagnjetina.

Velika Britanija: Sendvič sa tunjevinom, supa od krompira i praziluka

Sudeći prema istraživanju kompanije "Viking", Britanci nisu naročito komplikovani kad je u pitanju ručak. Na njihovom meniju najčešće se nalazi sendvič s tunjevinom ili supa s prazilukom i krompirom podgrejan u mikrotalasnoj pećnici, dok nakon obroka najviše vole da se zaslade "Maltezersima" i popiju kafu.

SAD: Peperoni pica, čokoladni sladoled, Skitls, koka-kola

Ručak u SAD jedna je od najuzbudljivijih, ali i najkaloričnijih stvari. Zaposleni najviše vole peperoni picu, a 62 odsto radnika pauzu provodi za svojim kompjuterskim stolom. Amerikanci na pauzi za ručak takođe jedu čokoladni sladoled, "Skitls" i piju Koka-Kolu.

Vijetnam: Ban seo, ban mi

Kada je reč o uličnoj hrani, Vijetnam definitivno ima jednu od najbogatijih ponuda na svetu. Jedna od najčešćih opcija je ban seo - hrskava palačinka od pirinčanog brašna koja se služi sa proprženom svinjetinom, kozicama i povrćem

Druga opcija je ban mi, hleb sličan bagetu, punjen dinstanim mesom, hrskavom rendanom šargarepom, rotkvicama i svežim čili papričicama.

Izvor: B92

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Moda

Celebrity