Poslednje naučno istraživanje dokazalo je da se rizik za nastanak raka može u velikoj meri smanjiti i to putem promene životnog stila. Ove četiri navike su izdvojene kao najveći izazivači kancera...

U glavne načine prevencije ubrajaju se konzumiranje manje alkohola, ishrana bogata biljnim vlaknima, izbacivanje prerađenog mesa i veća fizička aktivnost, zaključeno je u studiji.

Direktor preventivnog odeljenja u centru "Cancer Research" koji je predvodio studiju rekao je sledeće: "Ovo dokazuje da svakodnevnim pozitivnim koracima možemo da smanjimo rizike nastanka raka. Vođenje zdravog života ne garantuje da osoba neće dobiti kancer, ali može da igra u vašu korist".

Ovo su četiri najopasnije životne navike koje mogu da budu izazivači raka:

Alkohol

Prethodna istraživanja sugerišu da je alkohol povezan sa sedam različitih vrsta raka i izaziva tri odsto slučajeva godišnje u Britaniji. Alkoholna pića sadrže hemijski acetaldehid, koji oštećuje DNA i sprečava njeno obnavljanje.

Alkohol takođe sadrži nivoe određenih hormona, poput estrogena koji je povezan sa rakom dojke. Preterano konzumiranje alkoholnih napitaka je povezano sa oštećenjima jetre, što dalje može prouzrokovati da se na organu razviju turmori.

Vlakna

Vlakna se smatraju snažnim borcima protiv raka tako što poboljšavaju ljudski digestivni sistem, što skraćuje vreme tokom kojeg otpadni proizvodi putuje kroz creva.

Otpad obično sadrži supstance koje izazivaju rak i trebalo bi da budu uklonjene što je pre moguće. Bakterija koja razgrađuja vlakana takođe sadrži supstancu koja je povezana sa pojavom tumora u debelom crevu i rektumu.

Ostatak teksta pročitajte OVDE

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/