Iako je sunceobično najbolji izvor vitamina D, nije uvek lako biti na suncu zbog izloženosti UV zračenjui takođe zbog ograničene dnevne svetlosti u određenim delovima sveta.

Sposobnost tela za proizvodnju i apsorpciju vitamina D značajno se smanjuje kodstarijih ljudiu poređenju s mlađima. Pogotovo za starije ljude s ograničenom pokretljivošću ili zdravstvenim uslovima koji zahtevaju da ostanu unutra, gotovo je nemoguće da dobiju dovoljno vitamina D od sunca.

Nedostatak vitamina D najsigurnije seodređuje analizom krvi,ali treba znati da se mogu javiti i ovisimptomi:

1. Bolovi u kostima

Vitamin D reguliše metabolizamkalcijuma i fosfatai važan je u održavanju čvrstih, jakih kostiju. To znači da kad postoji nedostatak vitamina D, mogu postojati problemi s celokupnim zdravljem kostiju što je rezultat bolovima u kostima ili čak zglobovima.

2. Malaksalost

Jedno istraživanje časopisa“Western Journal of Medicine”prikazuje da je mišićna slabost sigurno znak da neko ne unosi dovoljno vitamina D, ali može biti i reverzibilno.

3. Umor i letargija

Osećaj umora, pa čak i letargija mogu biti znak nedostatka vitamina D. Jedno istraživanje koje je objavio Severnoamerički časopis medicinskih nauka pobliže je proučilo ovu tvrdnju i utvrdilo da je77,2% pacijenatas nedostatkom vitamina D imalo umor. Kada su njihovi brojevi vitamina D normalizovani, simptomi umora znatno su se poboljšali.

Da li vam nedostaje vitamin D? Saznajte koji su simptomi
Foto: Profimedia 
Foto: Unsplash

4. Neraspoloženje i depresija

Studije pokazuju da postoji zanimljiva veza između nedostatka vitamina D i depresije. Jedna studija koju je objavioJournal of Issues in Mental Health Nursingzaključuje da su grupe kojima preti nedostatak vitamina D (starije osobe, adolescenti, gojazne osobe i osobe s hroničnim bolestima) takođe iste grupe koje su izvestile o riziku oddepresije. Ako se osećate neraspoloženo i nemate objašnjenje za to, procena unosa vitamina D mogao bi biti koristan sledeći korak.

5. Grčevi u mišićima

Zajedno s osećajem slabosti u mišićima, verovatno ćete i zbog nedostatka vitamina Diskusiti i grčeve.Iako je to suptilan znak, grčevi u mišićima mogu biti jedan od znakova.

Izvor: stil.kurir.rs