Normalno funkcionisanje metaboličkih procesa u telu važno je za zdravlje celog organizma, a naročito za prevenciju gojaznosti, očuvanja zdravlja štitnežlezde i sistema organa za varenje.

Priroda je uvek najbolji darodavalac, pa nam tako i u slučaju metabolizma daje brojne izbore i načina koji mogu pomoći da podstaknemo i ubrzamo metaboličke procese u telu.

Ako vam je spor metabolizam i sporo gubite kilograme ili se brzo gojite, onda vam u ubrzanju metabolizma mogu pomoći sledeći prirodni i zdravi napici:

1. Zeleni čaj -bogat je antioksidantima i nutrijentima, što ga čini savršenim detoksikatorom organizma. Ovaj napitak podstiče sagorevanje masnih naslaga i pozitivno utiče na metabolizam i oslobađa sistem organa za varenje od nakupljenih toksina.

2. Kafa- prirodni energetski napitak i ritual mnogih, kafa je odlilčna za metabolizam i proces mršavljenja. Ipak, ne treba preterivati u ispijanju kafe, već ograničite na maksimalno dve šoljice dnevno.

3. Crni čaj- sadrži polifenole, lekovite antiksidante i podstiče balans dobrih bakterija u stomaku. Ako želite da smršate, onda pijte čist crni čaj, bez dodavanja mleka.

caj
Foto: Bang media 

Foto: Unsplash

4. Voda -možda vas čudi što je voda na ovoj listi, ali često zaboravljamo koliko je važno unositi vodu u organizam tokom svakog dana. Neopghodno je da unesete 2 litra vode dnevno, a trik sa ispijanjem čaše vode može pomoći da regulišete apetit, smanjite potrebu za slatkišima i grickalicama. Takođe, možemo biti skloni da pomešamo osećaj gladi od žeđi, pa se potrudite da razdvojite ove dve potrebe.

5. Jabukovo sirće- reguliše nivo insulina u telu, smanjuje apetit, podstiče metabolizam i topi masne naslage. Potrebno je da u 250ml vode sipate kašičicu jabukovog sirćeta i popijete. Ovaj napitak se ne preporučuje osobama koje imaju gastritis, gorušicu ili neki drugi problem sa želucem.

6. Čaj od organskog đumbira i limuna- osim što ima prijatan i osvežavajući ukus, ovaj napitak čisti telo od toksina, smanjuje rizik od upalnih procesa i podstiče mršavljenje. Odličan je pokretač metabolizma.

Izvor: lovesensa.rs