Prvo i poslednje što radimo u našem fizičkom postojanju jeste disanje. Vazduh koji dišemo sadrži i Pranu, životnu energiju. Učili smo da ne možemo da živimo bez kiseonika, ali istina je i da ne možemo da živimo bez Prane - vitalne snage koja daje energiju umu, telu i našoj svesti.

Drevni jogiji su govorili da je Prana najmoćnija kreacija jer je iz nje nastao život.

“Ko to diše u tebi? Tvoja duša! U trenutku kada duša napusti telo, nećeš više disati. Možeš da živiš i bez hrane i bez vode, možeš živeti bez svega, ali ne možeš živeti bez Prane!”

Karakteristika naših misli i emocija se ogleda u kretanju i nivou energije u našem dahu. Prva navika koju stičemo kao jogini jeste da primetimo disanje i stanje Prane. Ako naučimo koje je naše normalno stanje, onda možemo da uočimo i promene koje su nezdrave ili koje nam prijaju.

Možemo izabrati određene meditacije i pranajame (vežbe disanje) da preusmerimo i preoblikujemo ove unutrašnje pokrete, čime možemo da izbegnemo mnoge bolesti i loše odluke. Takođe, otvaramo intuiciju za promene u okolini, pojačavamo svesnost o tome kako drugi ljudi utiču na nas.

U nastavku donosimo meditaciju na dah u pupčanom centru.

Meditacija na dah u pupčanom centru je početna tačka svesnosti o Prani. Možemo dodati mantru Sat Nam na tokom disanja (Sat - istina, Nam - ime, prev. Ja sam istina, Istina je moje ime). U sebi vibriramo Sat na udah i Nam na izdah.

Ovu praksu izvodimo u tišini kako bismo pristupili svom energetskom stanju i uspostavili nultu tačku iznutra, te mogli da primetimo uticaje različitih kombinacija disanja.

Sednemo u laganu pozu, turski sed, ispravimo leđa, opustimo ramena, izdignemo grudni koš i blago uvučemo bradu na unutra tako da osetimo da je vrat u produžetku kičme.

Pustite da se ruke odmaraju na kolenima u Gyan mudri (spojen palac i kažiprst, ostali prsti pruženi) ili spojite dlanove u molitveni položaj na srčanom centru, na sredini grudnog koša.

Oči su zatvorene, i iza zatvorenih očiju gledamo u prostor između obrva.

Dopustite telu da oseti potpuni balans i samo sedite bez ikakvog napinjanja i truda. Neka se sva vaša pažnja usmeri samo na dah. Osetite dah kroz pokret. Posmatrajte kako dah pokreće različite delove vašeg tela i kako se ovi pokreti menjaju kako ulaziš dublje u meditaciju.

Zatim pomerite pažnju na prostor u korenu nosa, tamo gde se susreću obrve i spuštajte pažnju sve do pupčanog centra. Koncentrišite se na tačku malo ispod pupka, osetite pokret i životnu energiju kroz svaki dah.

Posmatrajte svoje telo kao svetlo. Kada udišeš, svetlo je sve jače i širi se... pustite da se dah i svetlo spoje sa celim Kosmosom. Pustite da dah diše vas, da postanete dah. Doživite sebe u sjedinjenju sa Kosmosom koji je beskonačan. Vi ste deo svega. Dah je talas nečeg mnogo većeg, veličanstvenog okeana energije čiji ste i vi deo.

Nastavite ovu meditaciju 3 minute i vremenom povećavajte do sat vremena.

Sat Nam.

Tekst: Una Senić