Ukoliko se mučite sa "viškom" kilograma, a mislite da ih nije moguće skinuti na brz i relativno bezbolan način - varate se! Volumetric dijeta je već neko vreme hit u svetu i spada među najpopularnije baš iz razloga što se rezultati postižu za kratko vreme, a obroci su obilni i ukusni i pre svega, zdravi.

Inače, ovaj dijetalni program osmislila je doktorka Barbara Rolls, a za razliku od svih ostalih dijeta koje su uglavnom restriktivne i zahtevaju poprilično odricanje, pomoću ove dijete ljudi pronalaze hranu u kojoj mogu da uživaju ne mareći za količinu, a da i dalje gubite kilograme.

Kako dr Rolls ističe, glavni cilj je ostati sit, a samu sitost izaziva vrsta namirnice i količina koju pojedete, a ne broj kalorija ili proteina i ugljenih hidrata. Dakle, poenta je da jedete hranu koja će vas zasititi, a da pritom ne unesete veliki broj kalorija.

U volumetrics dijeti nema restrikcija.
Unsplash/Food Photographer Jennifer Pallian 

Ono što je neverovatno kod ove ishrane je da ćete možda jesti i više nego što ste navikli, a opet ćete gubiti kilograme. Takođe, bitno je istaći da se ovom ishranom u samom startu ne gubi preveliki broj kilograma, već drastičan pad nastaje kroz maksimum 2 nedelje, a najbolje od svega je što se kilaža ne vraća.

Pravila volumetrics dijete

Svakog dana trebalo bi da imate tri obroka, dve užine i jedan desert. U ovoj dijeti veoma su zastupljene namirnice koje prirodno sadrže dosta vode u sebi, na prvom mestu sveže povrće i voće zato što će vas zasititi bez unošenja velikog broja kalorija. Samo pijenje tečnosti nije dovoljno jer na taj način utolite žeđ, ali ne i glad.

Volumetrics dijeta se oslanja na količinu i sam izbor namirnica.
Unsplash/Farhad Ibrahimzade 

Kad je u pitanju alkohol možete ga piti povremeno u malim količinama, ali treba da znate da alkohol sadrži zaista veliki broj kalorija na zaista male količine i treba da budete posebno oprezni.

Vežbanje: Tokom dijete možete uključiti lagane vežbice. Najbolje bi bilo da pratite i korake, te da svakog dana imate makar 150 koraka više nego prethodnog dana, a idealno bi bilo da vaša brojka bude oko 10.000.

Koju hranu možete da jedete

Umesto izdvajanja određenih namirnica ili grupa namirnica koje treba izbegavati, Volumetrics filozofija je više o tome šta bi trebalo da jedete. Namirnice su podeljene u četiri grupe na osnovu njihove energetske gustine koja pomaže u planiranju obroka i kontroli porcija.

Grupa 1:Voće i povrće bez skroba, nemasno mleko i bistre povrtne supe (manje od 0.6 kalorija po gramu)

Grupa 2:Skrobno voće i povrće, žitarice, kornfleks, meso sa malo masti, mahunarke i mešana jela sa niskim sadržajem masti (0.6-1.5 kalorija po gramu)

Grupa 3:Meso, sir, pica, pomfrit, preliv za salatu, hleb, perece, sladoled i kolači (1.6-3.9 kalorija po gramu)

Grupa 4:Grickalice, krekeri, čips, čokoladne bombone, kolači, orašasti plodovi, puter i ulje (4-9 kalorija po gramu)

Tako se primera radi, namirnice u grupi 1 smatraju "besplatnim" obrocima u bilo kom trenutku jer imaju nisku energetsku gutinu. Gustina energije se povećava od Grupe 2 do 4, tako da je potrebno više pažnje na kontrolu porcija sa hranom u ovim grupama kako bi se izbegao višak energije. Veličina porcija i specifično uključivanje grupa će se razlikovati od osobe do osobe, a jedna od prednosti je što nijednu hranu ne stavlja na listu "zabranjeno".

Volumetric dijeta dozvoljava sve namirnice.
Shutterstock 

Neka istraživanja sugerišu da što više ograničavamo određenu hranu ili grupu hrane, to je više želimo, što svakako nije dobar plan kada ste na dijeti, zbog čega je volumetrics ishrana prava stvar za sve one koji žele da srede kilažu, ali bez preteranih restrikcija i izgladnjivanja.

Pre svake dijete posavetujte se sa svojim lekarom.