Jedenje više povrća jedno je od glavnih postulata svake dijete i plana uravnotežene prehrane, ali to nikako ne znači da je svaka vrsta jednako dobra i poželjna

. Dok neke vrste potpomažu mršavljenje, ima i onih koje sabotiraju sav vaš trud i koje je upravo iz tog razloga preporučljivo izbegavati ili pak jesti u minimalnim količinama.

Iako je poprilično teško da se ugojite jedući povrće, istraživanje koje su sproveli naučnici s Harvarda sugeriše kako je to itekako moguće. Kako bi došli do ovog otkrića, tim naučnika je pratio više od 130.000 osoba tokom više od dvadeset godina.

Tokom tog razdoblja su učesnici ispunjavali ankete o hrani i sami prijavljivali svoju težinu. Uopšteno gledajući, oni koji su jeli najviše voća i povrća najviše su gubili na težini, a među namršavijima su bili oni koji su često konzumirali bobičasto voće, jabuke, kruške, proizvode na bazi soje i lisnato povrće, a što ne čudi s obzirom na to da sve spomenute namirnice pružaju osećaj sitosti uz unos vrlo malo kalorija.

Povrće s najmanje kalorija TikTok/alexsolominfitness

Za razliku od ovih blagotvornih namirnica, otkriveno je i da je skrobno povrće poput krompira, kukuruza i graška povezano s debljanjem, vrlo verovatno zbog visokog glikemijskog indeksa. Naime, hrana s visokim glikemijskim indeksom ima tendenciju podizanja nivoa šećera u krvi i podsticanja osećaja gladi.

Kao uvjerljivo najgori se pokazao kukuruz, a oni koji su povećali njegovu konzumaciju, u pravilu su nakon samo dve godine imali 0,9 kilograma više. Oni koji su pak češće jeli povrće bogato vlaknima poput pasulja, s vremenom su gubili na težini.

DA LI STE ČULI ZA FLEKSITARIJANSKU DIJETU KOJA JE U TOP 3 NAJPOPULARNIJIH NA SVETU? Manje mesa za više mršavljenja
Unsplash/Nathan Dumlao 

Iako su ove 3 vrste povrća daleko od dobrih opcija, to ne znači da biste ih trebali u potpunosti izbaciti. Samo pripazite da ne zauzmu većinu vašeg tanjira. Umesto da razmišljate o ovim vrstama povrća kao o povrću, smatrajte ga alternativama drugim ugljenim hidratima poput hleba, riže i testenine koji ne bi trebali da zauzimaju više od četvrtine vašeg tanjira.