Postoji savršen sklop vežbi za mršavaljenje koji zahteva da se angažujete samo četiri minuta dnevno. Ovaj sklop se naziva Tabata i predstavlja trening visokog napona. Međutim, Tabata je više način vežbanja nego sama vežba.

Za 10-ak sekundi jakog treninga sa odmorima od po 10 sekundi, uz pomoć ove vrste treninga možete za svega četiri minuta sagoreti svaku kaloriju viška u telu. Doktor Izumi Tabata čovek je koji je osmislio ovaj trenig prema kome vežbaju i svetski sportisti.

Dugi niz godina ovaj način treniranja je testiran da bi se došlo do sada potvrđenog rezultata da uz pomoć ovakvog načina vežbanja možete izuzetno brzo skinuti višak kilograma.

Što se tiče samih vežbi, izbor je na vama: možete jedan dan da radite sklekove u kombinaciji sa čučnjevima, drugi dan da radite trbušnjake kombinujući ih sa trčanjem u mestu, s tim da pratite tempo od 20 sekundi interzivnog vežbanja, zatim 10 sekundi laganog treninga.

tabata vam može pomoći da skinete višak kilograma
Ginny Rose Stweart/Unsplash 

Tabata trening garantuje:

- Zdravo mršavljenje,

- Definisanje mišića celog tela,

- Smanjenje krvnog pritiska,

- Oslobađanje od stresa.

Trening je osmišljen tako da ga može praktikovati i profesionalni sportista i amater. Za vežbanje u teretani, ali i kod kuće. Bitno je samo da svaki dan vežbate četiri minuta po savetima doktora Tabate, a u nastavku pogledajte kako izgledjau vežbe koje možete izvesti sami u kućnoj varijanti: