Prema nutricionistima, kompletan doručak je onaj koji telu pruža optimalne količine svih neophodnih hranljivih materija. Tu spada: porcija ugljenih hidrata (integralni hleb ili ovas), porcija proteina (jaja, marinirani losos...), zdrave masti (devičansko maslinovo ulje ili avokado), komad voća ili sok od voća.

Sigurno ste bezbroj puta čuli da je doručak neophodan za aktiviranje metabolizma - ako ga preskočite, nivo kortizola raste, gubi se mišićna masa, i ovo može organizam da učini sporijim u sagorevanju masti.

Masti, ugljeni hidrati i proteini pružaju najviše energiji, a takođe su i zasitni. Dobar doručak pomaže da ne grickamo između obroka i na taj način možemo da smršamo ili očuvamo trenutnu. Kalorije unete za doručak (obično oko 300/400 kcal) sagorevaju se tokom dana. Stoga, ako želite da smršate, poželjno je smanjiti unos kalorija u drugim obrocima, a ne u prvom u danu.

heather-ford-Ug7kk0kThLk-unsplash.jpg
Unsplash/Heather Ford 

4 predloga doručka koji su zdravi i zasitni

  1. Sok od grejpa sa listićima nane i kolačić od ovsene kaše, kolačić od jabuke i cimeta.
  2. Puding od čia semenki sa nekoliko kapi ekstrakta vanile; matcha zeleni čaj sa stevijom i porcija ananasa.
  3. Palačinke od ovsene kaše sa agavinim sirupom i borovnicama zajedno sa zelenim čajem.
  4. Dva tosta od integralnog hleba sa avokadom, čašom obranog mleka i porcijom papaje.
eugenivy_now-hd2xbt9YW90-unsplash (1).jpg
Unsplash/Eugenivy Now 

Izvor: ELLE/T.Đ.

Možda mislite da je vaš doručak sa ukusnim jogurtom zdrav, ali ovaj nutricionista želi da ponovo razmislite o svojim izborima.

Leticia Carrera, farmaceut i direktorka centra lepote Felicidad Carrera, kaže: "Čim počnem dan, pijem svoj koktel nutrikosmetika sa čašom svežeg obranog mleka i dva parčeta integralnog tosta, prelivenog ekstra devičanskim maslinovim uljem. Nekim danima dodajem Serrano šunku, avokado ili tapenade (pate od maslina), a drugim dana dodajem sok od narandže." Ona objašnjava da je ovo primer zasitnog mediteranskog doručka koji pomaže da se izbegne bilo kakva glad u toku jutra i održava stabilne nivoe glukoze, što je ključno za lično blagostanje.

Šta obuhvata kompletan doručak? Za stručnjaka, kompletan doručak koji telu pruža optimalne količine svih neophodnih hranljivih materija treba da sadrži sledeće:

Porciju ugljenih hidrata. "Preferirano integralni hleb ili ovas," ističe Carrera. Nešto zdravih masti poput ekstra devičanskog maslinovog ulja ili avokada. "I ulje i avokado su hrana koja je dobra za srce jer su bogati mononezasićenim masnim kiselinama," deli Carrera. Naravno, ako želite da smršate, savetuje da ne uključujete avokado svakodnevno, već svaki drugi dan. Porciju proteina poput jaja, Serrano šunke, mariniranog lososa ili 0% masnog ćuretine. U slučaju jaja, preporučuje kuvano jaje ili francuski omlet. "Bolje je izbegavati pržena jaja, koja imaju veći kalorijski sadržaj." Komad voća ili sok od voća. Doručak koji aktivira metabolizam Iako doručak nije neophodan za mnoge zaposlene osobe, stručnjaci generalno preporučuju da ne bude preskočen. Na primer, nutricionista Paula Martín Clares (@farmanutribypaula na društvenim mrežama) kaže da je jedan od njenih glavnih saveta za aktiviranje metabolizma da se ne preskače doručak, "Jer će nivo kortizola porasti i izgubićete mišićnu masu. Ovo ne samo da može dodati godine vašem telu, već će ga učiniti manje efikasnim u sagorevanju masti," kaže u jednoj od svojih objava na Instagramu.

Carrera nastavlja da govori o važnosti uključivanja hrane poput masti, ugljenih hidrata i proteina jer pružaju najviše energije. "Takođe su najzasitniji. Dobar doručak nam pomaže da ne grickamo između obroka i tako nam pomaže da održimo težinu", kaže ona. Kalorije unete za doručak (obično oko 300/400 kcal.) sagorevaju se tokom dana. Stoga, ako želite da smršate, poželjno je smanjiti unos u drugim obrocima, a ne u prvom dnevnom obroku.

Doručci odobreni od strane nutricionista Sok od grejpa sa listićima nane i kolačić od ovsene kaše, kolačić od jabuke i cimeta. Puding od čije sa nekoliko kapi ekstrakta vanile; matcha zeleni čaj sa stevijom i porcija ananasa. Palačinke od ovsene kaše sa agavinim sirupom i borovnicama zajedno sa zelenim čajem. Dva tosta od integralnog hleba sa avokadom, čašom obranog mleka i porcijom papaje.