Sophia Loren se pripisuje rečenica „Sve što vidite na meni dugujem špagetima“. Da li je italijanska glumica to zaista rekla, ne znamo, ali znamo da Italijanke razmišljaju o hrani na potpuno drugačiji način od mnogih dama.

Uprkos tome što ljudi sa čizme veoma drže do onoga što nazivaju „la bella figura“, nacionalni stav prema hrani je i te kako pozitivan, bez obzira na pol.

A od Italijana možete naučiti sledeće:

1. Neka hrana bude vaš način života

Giulia Scarpaleggia živi baš tako. Ona je dala otkaz na svom starom poslu i u potpunosti se posvetila pisanju bloga o hrani. Na njemu ona objašnjava zbog čega je hrana toliko važan deo njenog života.

„Uz to što pripremam recepte za časopise i razne kompanije, držim časove toskanske kuhinje. Kuvam svakog dana! Fotografišem kad ima dovoljno svetlosti, pišem možda previše, a jedem sa zadovoljstvom. Zabavljam se s hranom i uživam u svakom trenutku“, piše Giulia.

„A koja je svrha hrane?“, pita se Lidia Bastianich. „Uloga hrane je da neguje, zadovolji, nahrani.“

2. Ulažite u svoju ishranu

Kada je reč o hrani, dobijate taman toliko koliko ste platili. Rezultati istraživanja kompanije Food Service Warehouse, pokazali su da prosečan Italijan potroši 14,7 procenata ukupne zaradena hranu, za razliku od, recimo, Amerikanaca koji prosečno troše 6,9 posto. Ipak, gojaznih i obolelih od dijabetesa je u Italiji daleko manje. Očito Italijani ulažu u zdraviju i svežiju hranu, što se isplati i ogleda u njihovom zdravstvenom stanju.

3. Jedite lokalno i sezonski

Spisateljica čiji je fokus na hrani Marcella Hazan rekla je za sajt Epicurious da se radije odlučuje za sezonsku i lokalnu hranu nego za uvoznu i organsku.

„Nije mi važno kako je hrana uzgajana. Uvek mi je bio bitniji ukus. Više mi se dopada ako hrana nije došla izdaleka. Ako neko u blizini uzgaja breskve, naravno da će njegovo voće biti daleko bolje i ukusnije jer nije moralo da putuje. Tako će brže stići do nas, odnosno biće svežije, zar ne?“, logično objašnjava Marcella.

4.  Ako kuvate, kuvajte jednostavno

„Ako pitate Italijane gde se najbolje jede, oni će vam odgovoriti – kod kuće“, rekla je Judy Witt, koja je doživela uticaj italijanske kulture.

Kuvanje nije komplikovan proces kao što se čini. Naročito kada kuvate kod kuće. Najvažnije je da znate šta se zapravo dešava tokom termičke obrade hrane. Nije toliko bitna ni kreativnost, jer i bez nje možete pripremiti izvanredan obrok.

5. Usporite

Koliko ste puta „protrčali“ kroz obrok, samo da završite s time? Jelo često ume da deluje kao dužnost ili nešto što nam jednostavno daje energiju za bitnije stvari. Ukoliko usporite, uživaćete u hrani i lakše je svariti, a moći ćete bolje da odredite i da li ste zaista siti.

Novinarka Pamela Berger je u svom putopisu o Bolonji napisala da je italijanska hrana takva da vas tera da zastanete. Jedno od glavnih načela jeste uživanje u hrani – poštovanje nje i zadovoljstvo koje ona donosi. Kada jedete na Mediteranu, vaš obrok može da potraje i po tri sata.

6. Ručak je bolji ako se podeli s nekim

Oko 58% Amerikanaca jede bez društva, a rezultat toga je manje uživanja u obroku. „Kada jedete s nekim, razgovarate, a to pruža priliku da usporite“, kaže Marisa Moore, portparolka Američkog dijetetskog udruženja za Forbes magazin.

Često i najobičniji ručak može postati svečanost, ističe blogerka Sandra Salerno.

„Volim da kuvam“, kaže ona. „za ljude koji su mi bliski, za prijatelje, za svakoga... Mislim da je kuvanje za druge način da im date deo sebe. Delić svog srca, malo ljubavi i strasti, zato što bez ovih stvari kuvanje ne bi moglo ni da postoji. Čak i ako samo pravite sendvič, neophodno da u to uložite malo ljubavi.“

Tamara Sorak