Redovno meditiranje može vam pomoći da smanjite uticaj stresa kojem ste verovatno izloženi u svakodnevnom životu, ali u hitnim slučajevima, kada vam je potrebno umirenje odmah i sad, probajte sa ovom tehnikom.

1. Nađite neko mesto gde vas niko ne uznemirava i gde možete desetak minuta da se opustite.

2. Sedite pravih leđa, dlanova postavljenih na butine, ili još bolje postavite desnu nadlanicu i levi dlan u krilo.

3. Neka vam oči budu zatvorene, a pogled oboren prema dole, u pravcu pupka.

4. Usmerite pažnju na pupak kao da je to sada najvažnija stvar u vašem životu. Osetite ga i apstrahujte sve ostalo.

5. Kada se vaša pažnja usredsredila na Nabhi čakru (pupak), počnite da dišete kroz nju. Kao da vazduh ulazi i izlazi direktno kroz pupak. Nastojte da produžavate dah, naročito izdah, ali u granicama prijatnosti.

6. Sada zamislite mali balon koji se nalazi odmah iza pupka i koji se puni i širi dok udišete i prazni i splašnjava dok izdišete. Nastavite da dišete na ovaj način.

7. Sada počnite da brojite unazad, da odbrojavate dah na sledeći način: 50 – udišem kroz pupak, 50 – izdišem kroz pupak, 49 – udišem kroz pupak, 49 – izdišem kroz pupak... Mentalno ponavljajte ovu sugestiju dok ne izbrojite do nule.

Ako u procesu mentalnog brojanja unazad pogrešite, vratite se na početak. Ovo je veoma važno, jer je to snažan instrument dekoncentracije od stresne situacije koji daje efekte. Nabhi čakra – energetski centar u predelu pupka – se u stresnim situacijama kontrahuje, a ona je zadužena za rad nadbubrežnih žlezda. Njenim smirivanjem, tj. uravnotežavanjem uspevamo da povratimo ravnotežu u endokrinom sistemu, u energetskom telu i smirimo tok misli.

Dragan Lončar, www.vidyayoga.net