Ma koliko u njima uživali, morate priznati da praznici poprilično loše utiču na vaše telo, ali to nikako ne znači da nakon praznika treba da se upuštate u stroge dijetalne programe. Naprotiv, drastične dijete odmah nakon perioda obilnog uživanja u hrani mogu doneti više štete nego koristi.
Ove godine probajte potpuno drugačiji i zdraviji pristup oporavku svoj organizam. Mi naravno imamo nekoliko saveta i zdravih recepata.
1. Jedite zeleno povrće
Zeleno povrće je bogato nutrijentima koji podstiču rad jetre i na taj način pomažu organizmu da se reši težine koja vam je ostala nakon praznika. Neka barem polovina vašeg tanjira sadrži „zeleniš“ uz svaki obrok. Odličan izbor zelenog povrća su spanać, kelj, rukola, blitva, brokoli, raštan.
2. Povećajte unos vlakana
Hrana bogata vlaknima pospešuje prirodnu detoksikaciju organizma. Vlakna takođe održavaju balans šećera u krvi, smanjujući nadutost i glad. Hrana poput zobi, smeđe riže, svežeg voća i povrća je puna vlakana koji dobro utiču na probavu.
3. Izbegavajte mlečne proizvode
Proizvodi poput mleka i sira su poprilično teški za probavu i proizvodnju pljuvačke. Umestio da vam olakša, ova hrana vam uglavnom oteževa probavu i napreže organizam. Takođe, mlečni proizvodi stvaraju dodatnu kiselinu i neko vreme nakon praznika se trudite da ih što manje konzumirate.
Da biste što pre oporavili svoj organizam, dan započnite sa zelenim zdravim šejkom koji će vam u tome pomoći. Donosimo i recept.
Potrebni sastojci:
2 šolje kelja/raštana
2 šolje spanaća
1/3 krastavca
½ jabuke
Komadić svežeg đumbira
1 zamrznuta banana
3 kašike semenki konoplje
Sok od pola limuna
3 šolje vode
Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete sok bez komadića. Od ove količine dobićete 2 velike čaše soka dovoljne za dnevne potrebe. Za najbolji učinak jednu čašu popijte odmah nakon buđenja, a drugu oko 3 sata poslepodne.
Izvor: lifepressmagazin.com