Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gastro

Donosimo vam sicilijanski recept za pastu alla Norma koju će obožavati cela porodica!

Autor taradjukic
Autor taradjukic

Ako ste ljubitelji paste, morate da probate i ovu.

Izvor: Foto: Unsplash/Mahima Agarwal

Pasta alla Normaje sicilijanski specijalitet koji navodno deli ime s Belinijevom operom. Prema drugoj teoriji nastala je kao "norma" za ostala jela nastala u Kataniji, a brojni se kuvari slažu da jelo svoj"vulkanski"izgled erupcije paradajza ipatlidžanaduguje Etni.

I oni koji inače ne vole patlidžane,vole je i pružaju priliku preukusnom sosu, a kako ne bi bili gorki, prethodno ih posole i kasnije "ocede" od gorčine. Neki kuvari tvrde da se takomanje napiju ulja tokom pečenja.

Patlidžani se mogu iseći natanke tračicepa će jelo biti primamljivijeg izgleda, a odlučite li se nakockice, lakše ćete ih jesti. U zavisnosti od toga koliko pazite na liniju, možete ihpropržiti u tiganju, na roštilju ili u dubokom ulju.

Iako jepasta alla Normapoznata popatlidžanima,paradajz je taj koji pruža taj poseban ukus. Trebaće vam ibosiljak, a neke sicilijanske domaćice dodaju i prstohvat čilija, kao i češnjak ili luk.

Kad je reč otestenini, imate slobodu izbora - odlična su opcijašpagetiili nešto deblji bukatini,peneilirigatoni. Važno je samo da odaberete oblik koji će spretno pokupiti mirisni sos. Bez sira nemaNorme.Parmezani rikota fino podižu ostale ukuse.

Foto: Unsplash/Mae Mu

Sastojci za pastu alla Norma:

  • 1 veliki patlidžan
  • 4 kašičice maslinovog ulja
  • 3 češnja belog luka
  • 4 paradajza ili limenka pelata
  • 25 g bosiljka
  • 150 g – 200 g testenine
  • 1 kašika parmezana

Priprema:

1. Patlidžan isecite na trake ili kockice, posolite i ostavite sa strane pola sata.

2. Zagrejte pola količine ulja u tiganju.

3. Patlidžane isperite u hladnoj vodi, obrišite ubrusom pa ubacite na tiganj na 15-20 minuta uz povremeno okretanje.

4. Zagrejte ostatak ulja i dodajte iseckani beli luk pa nakon nekoliko minuta ubacite i paradajz i polovinu bosiljka. Kuvajte na laganoj vatri 20 do 30 minuta dok se sos ne zgusne pa dodajte patlidžane i kuvanu testeninu.

5. Posipajte sirom i ostatkom bosiljka pa poslužite.

Prijatno!

Izvor: stil.kurir.rs

Tagovi

Najnovije

Najpopularnije

Moda

Celebrity