Pasta alla Normaje sicilijanski specijalitet koji navodno deli ime s Belinijevom operom. Prema drugoj teoriji nastala je kao "norma" za ostala jela nastala u Kataniji, a brojni se kuvari slažu da jelo svoj"vulkanski"izgled erupcije paradajza ipatlidžanaduguje Etni.
I oni koji inače ne vole patlidžane,vole je i pružaju priliku preukusnom sosu, a kako ne bi bili gorki, prethodno ih posole i kasnije "ocede" od gorčine. Neki kuvari tvrde da se takomanje napiju ulja tokom pečenja.
Patlidžani se mogu iseći natanke tračicepa će jelo biti primamljivijeg izgleda, a odlučite li se nakockice, lakše ćete ih jesti. U zavisnosti od toga koliko pazite na liniju, možete ihpropržiti u tiganju, na roštilju ili u dubokom ulju.
Iako jepasta alla Normapoznata popatlidžanima,paradajz je taj koji pruža taj poseban ukus. Trebaće vam ibosiljak, a neke sicilijanske domaćice dodaju i prstohvat čilija, kao i češnjak ili luk.
Kad je reč otestenini, imate slobodu izbora - odlična su opcijašpagetiili nešto deblji bukatini,peneilirigatoni. Važno je samo da odaberete oblik koji će spretno pokupiti mirisni sos. Bez sira nemaNorme.Parmezani rikota fino podižu ostale ukuse.
Sastojci za pastu alla Norma:
- 1 veliki patlidžan
- 4 kašičice maslinovog ulja
- 3 češnja belog luka
- 4 paradajza ili limenka pelata
- 25 g bosiljka
- 150 g – 200 g testenine
- 1 kašika parmezana
Priprema:
1. Patlidžan isecite na trake ili kockice, posolite i ostavite sa strane pola sata.
2. Zagrejte pola količine ulja u tiganju.
3. Patlidžane isperite u hladnoj vodi, obrišite ubrusom pa ubacite na tiganj na 15-20 minuta uz povremeno okretanje.
4. Zagrejte ostatak ulja i dodajte iseckani beli luk pa nakon nekoliko minuta ubacite i paradajz i polovinu bosiljka. Kuvajte na laganoj vatri 20 do 30 minuta dok se sos ne zgusne pa dodajte patlidžane i kuvanu testeninu.
5. Posipajte sirom i ostatkom bosiljka pa poslužite.
Prijatno!
Izvor: stil.kurir.rs
6 CHIC PARFEMA KOJE FRANCUSKINJE UVEK NOSE U TORBI: Stavite ih na listu ako želite da otelotvorite njihov prefinjen stil
10 NAJBOLJIH ANTI-AGE NAMIRNICA KOJE BOOSTUJU KOLAGEN: Nakon 40. godine pojačajte njihov unos za mlađu i čvršću kožu
ŠTA JE ZAPRAVO LOŠE U ČESTOJ KUPOVINI NOVE ODEĆE? Black Friday je pravo vreme da preispitate šta kupujete i koga pratite
NOVA ZARA HAIR KOLEKCIJA ĆE VAS OČARATI: Glitter In Gold donosi proizvode za pozlaćenu kosu tokom praznika
DA LI SE VAŠA LJUBAV GASI? Ovo su 3 faze koje parovi prolaze pred kraj veze ili braka