Podela namirnica na one koje greju i one koje hlade telo potiče iz filozofskog koncepta makrobiotike, koji ne podrazumeva samo specijalan režim ishrane već i poseban način i stil života, odnosno shvatanje sveta kao interakcije dve suprotne sile – jina i janga.

Naime, prema načelima makrobiotike, izbalansiranom ishranom dovodimo ove dve suprotne energije u ravnotežu, a time i telo i psihu, odnosno celokupno zdravlje organizma. Baš zbog toga važno je da pratimo promene u prirodi kako bismo uspostavili harmoniju sa njom.

Neuravnotežena ishrana u kojoj preovladavaju ili namirnice koje hlade (jin) ili one koje greju telo (jang) remeti homeostazu organizma, što naposletku može dovesti do razvoja različitih bolesti.

U hladnim danima potrebna nam je hrana koja će nas zagrejati. Međutim, to ne znači da hrana koja je topla na dodir nužno i greje organizam. Zapravo, takvih namirnica u prirodi i nema mnogo, već pripremljene na odgovarajući način proizvode efekat zagrevanja u telu.

Budući da nam dolaze hladni dani, predlažem vam da konzumirate sledeće jesenje kombinacije namirnica koje uključuju proteine i zdrave masti, jer one greju telo, povećavaju njegovu otpornost na hladnoću, jačaju imunitet i popravljaju raspoloženje. Sirove namirnice i smutije zamenite kuvanom hranom, toplim čorbicama i potažima.

Evo 6 jesenjih kombinacija namirnica.

1. Kombinacija povrća u potažima

Jesen je najbolji period godine za pravljenje potaža od različitog povrća, koje sadrži brojne nutrijente. Moj izbor su šargarepa, karfiol, cvekla i drugo korenasto povrće, koje greje telo. Na ovom linku možete da pronađete mnoštvo fantastičnih recepata, a predlažem vam i da sami eksperimentišete.

2. Ovsene pahuljice za doručak

Bez obzira na to što spada u žitarice, ovas je bogat mastima, ali i proteinima, koji se veoma lako pretvaraju u energiju, a time povećavaju otpornost organizma na hladnoću. Ovsene pahuljice možete jesti za doručak u kombinaciji sa mlekom biljnog porekla, ali i sa dodacima kao što su sirovi organski kakao ili maka.

3. Povrće + protein

Povrće koje sadrži biljna vlakna, poput batata i bundeve, odlično je za regulisanje unutrašnje temperature tela. Možete ga kuvati ili grilovati, a obavezno ga kombinujte sa proteinima poput divljeg lososa, koji osim proteina sadrži i veliku količinu omega 3 masnih kiselina.

4. Kinoa + povrće + protein

Kinoa je bezglutenska pseudožitarica, koja, zahvaljujući biljnim vlaknima, spada u namirnice koje greju telo. Možete je jesti u kombinaciji sa povrćem ili proteinom po želji.

5. Mahunarke

Mahunarke poput crnog pasulja odličan su izvor gvožđa i bakra, koji jačaju imunitet, te snabdevaju mišiće kiseonikom, što dalje podstiče sagorevanje masti, a samim tim i greje organizam. Bogate su i proteinima, ugljenim hidratima, vlaknima i omega 3 masnim kiselinama.

6. Namaz od avokada i orašastih plodova

Bez obzira na to što namaz od avokada i puteri od orašastih plodova nisu topli na dodir, oni zagrevaju telo, jer ovi plodovi sadrže zdrave masti. Osim što povećavaju otpornost organizma na hladnoću, pomažu i u smanjenju nivoa lošeg holesterola, te snabdevaju ćelije hranljivim materijama.

7. Čips od kelja i paškanata

Mislim da ne postoji osoba na svetu koja ne voli čips. Predlažem da onaj od krompira zamenite čipsom od kelja ili paškanata, koji sami možete da napravite. Ne samo da ćete zagrejati telo, nego ćete ga i snabdeti brojnim nutrijentima za optimalno zdravlje. Nakon što ispečete listove kelja ili komade paškanata, prelijte ih dresingom od lešnika, koji će vam dodatno zagrejati organizam.

8. Đumbir u toplom napitku

Zahvaljujući ljutim supstancama koje sadrži, đumbir aktivira receptore toplote u organizmu, pa time zagreva telo, te ubrzava cirkulaciju. Možete ga koristiti kao začin, ali i kao sastojak u brojnim toplim napicima, poput čaja.

Recepti za 2 jesenja potaža

Kombinovanjem ovih namirnica možete napraviti 2 fantastična jesenja potaža visoke nutritivne vrednosti.

1. Potaž od limuna i sočiva

Vreme pripreme: 45 minuta
Količina: 6-8 porcija

Sastojci:

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 crni luk srednje veličine, sitno seckan
  • 2 šargarepe srednje veličine, sitno seckane
  • 5 čenova belog luka, izgnječenih
  • 1 ½ šolja crvenog sočiva
  • ⅔ šolje kukuruza, zamrznutog
  • 2 kašičice mlevenog kumina
  • 1 kašičica karija u prahu
  • 1 limun – sok i rendana kora
  • 6 šolja bujona od povrća ili 6 šolja vode
  • prstohvat soli i bibera

Sastojci za serviranje:

  • kriške limuna
  • kolutovi šargarepe
  • peršunovo lišće
  • prstohvat crvene tucane paprike

Priprema:

  1. Zagrejte maslinovo ulje u velikoj šerpi na umerenoj temperaturi, pa dodajte luk i šargerepe, te ih dinstajte oko 5 minuta, dok luk ne omekša i ne postane providan.
  2. Dodajte beli luk i dinstajte još oko 1 minut.
  3. Sipajte bujon od povrća ili vodu, sočivo, kukuruz, kumin i kari u prahu, te sve dobro promešajte. Nastavite da kuvate dok supa ne provri. Nakon toga, poklopite i kuvajte još oko 15 minuta, često mešajući, dok sočivo ne omekša.
  4. Dobijenu supu sipajte u blender i blendirajte dok se svi sastojci ne sjedine. Nakon toga sipajte limunov sok i rendanu koru limuna, te sve dobro promešajte. Začinite solju i biberom.
  5. Servirajte potaž sa kriškama limuna, kolutovima šargarepe, peršunovim lišćem, te odozgo pospite tucanu crvenu papriku.
  6. Poslužite i uživajte.
potaž od šargarepe i korijandera
Promo 

2. Potaž od šargarepe i korijandera

Vreme pripreme: 40 minuta
Količina: 4 porcije

Sastojci:

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 luk, sitno seckan
  • 1 kašičica mlevenog korijandera
  • 1 krompir, isečen na manje komade
  • 3 šolje šargarepe, oguljene i iseckane
  • 4 šolje bujona od povrća ili vode
  • šaka svežeg korijandera
  • so po ukusu

Sastojci za dekoraciju (opciono):

  • bundevino ulje
  • sušeni čili
  • susam
  • svež korijander

Priprema:

  1. Dinstajte luk na maslinovom ulju, u većoj šerpi, oko 5 minuta, dok ne omekša.
  2. Dodajte 1 kašičicu mlevenog korijandera i 1 krompir, pa kuvajte još 1 minut.
  3. Dodajte 3 šolje šargarepe i 4 šolje bujona od povrća, pustite da proključa, a zatim smanjite temperaturu.
  4. Poklopite i kuvajte 20 minuta, dok šargarepa ne omekša.
  5. Dobijenu smesu, nakon što se ohladi, stavite u blender i dodajte svež korijander, te blendirajte dok ne dobijete smesu glatke teksture. Smesu zatim vratite u šerpu, dodajte so ukoliko je potrebno, te sve još jednom podgrejte.
  6. Poslužite uz sastojke za dekoraciju po želji. Uživajte.
potaž od limuna i sočiva
Promo 

Tatjana Popović je sertifikovani health coach, edukator, predavač i autor nekoliko knjiga iz oblasti nutricionizma. Kao osnivač brenda ,,Totally Wellness”, od 2014. godine aktivno sarađuje sa brojnim domaćim i inostranim klijentima, pomažući im da unaprede svoju ishranu, zdravlje i stil života. Najprepoznatljiviji Totally Wellness program jeste ,,5 dana detoks program”, kroz koji je za 5 godina postojanja prošlo oko 5.000 učesnika.