Što su božićni praznici bez kuvanog vina? Nezaboravna kombinacija ukusa i začina tera nas da svaki gutljaj pamtimo i u ostatku godine, a ovaj recept deliće se i mesecima nakon Božića.

Slično kao i kod sangrije, uz vino odlično ide i dodatak nekog žestokog pića, pa tako u kuvano vino slobodno dodajte malo votke, ruma ili rakije - ili ga potpuno izostavite. Od začina nikako nemojte da preskočite zvezdani anis, klinčić i štapiće cimeta.

Sledite recept kako napraviti odmaće vino kod kuće i uživajte!

hannah-pemberton-bXi4eg4jyuU-unsplash.jpg
Unsplash/Hannah Pemberton 

Sastojci

  • 750 ml crnog vina (cabernet sauvignon ili merlot)
  • 100 ml brandyja
  • 1 narandža
  • 50 g svežih brusnica
  • 4 klinčića
  • 2 zvezdasta anisa
  • 2 štapića cimeta
  • 2 kašike smeđeg šećera

Priprema

Narandžu ogulite i isecite na kriške, a brusnice prepolovite. U loncu pomešajte sve sastojke pa kuvajte na slaboj vatri, 15 minuta uz povremeno mešanje. Ugasite vatru i ulijte u čaše, po želji još dodatno ukrasite s voćem i poslužite.