Kompanija Nestlé već 13. godinu zaredom sprovodi projekat ZdravoRastimo u cilju promocije zdravih stilova života kod dece školskog uzrasta. Kako bi dodatno podigla svest javnosti o važnosti pravilne ishrane, pored fizičke aktivnosti, pokrenula je i ZdravoKlopajmo inicijativu koja ukazuje koliko je jednostavno upravljati porcijama, a posebno izbalansirati nutritivnu vrednost obroka.

U sklopu projekta "ZdravoRastimo", Nestlé je zajedno sa Institutom za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", 2022. godine sproveo istraživanje o prehrambenim navikama đaka sedmih razreda osnovnih škola širom Republike Srbije. Istraživanje je obuhvatilo više od 5,500 učenika iz 101 osnovne škole u 23 okruga u Beogradu. Rezultati su pokazali da njih 75% redovno doručkuje, dok svako četvrto dete ne praktikuje redovan doručak. Oko 60% dece redovno uključuje voće u svoju ishranu, dok se povrće nalazi na jelovniku kod oko 55% njih. Zanimljivo je da skoro polovina dece planira promene u svojim prehrambenim navikama, a 15% njih je već tokom trajanja projekta ZdravoRastimo uspelo da ostvari neke pozitivne promene, kao što su povećan unos voća i povrća, te izostavljanje gaziranih sokova i brze hrane.

Nutritivno bogata ishrana, pored fizičke aktivnosti, od krucijalnog je značaja za zdrav rast i razvoj svakog deteta, zbog čega je važno da odrasli pre svega svojim primerom, a onda i uključivanjem dece, razviju ljubav prema zdravim navikama u ranom detinjstvu. U okviru ZdravoKlopajmo inicijative, kompanija je kreirala edukativne materijale koji pružaju roditeljima korisne smernice i inspiraciju kako da obroke učinimo zdravim, kao što su ZdravoKlopajmo Tanjir i zbirku 39 inspirativnih recepata, ZdravoKlopajmo kuvar.

Ove godine kompanija Nestlé otišla je korak dalje, jer zna koliko je teško istrajati i pružiti deci temelj za pravilan rast i razvoj. Zato aplaudira svim šampionima roditeljstva, jer ne gube veru i strpljenje, iznova su kreativni i veruju u uravnotežene obroke. Kako bi pripremu nutritivno bogatih obroka učinila zabavnim iskustvom za celu porodicu, u saradnji sa food art umetnicom, Danče Tomašević, kreirano je posebno izdanje knjige recepata ZdravoKlopajmo kuvar za sva čula. Zajedno sa Nestlé nutricionistima, Danče je osmislila 14 uravnoteženih obroka pretvorivši ih u pravo umetničko delo na tanjiru. Sada najmlađi zajedno sa roditeljima mogu uživati u procesu pripreme uravnoteženih obroka i kroz aranžiranje hrane mogu otkriti raznolikost hranljivih namirnica koje bi možda zaobišli.

Svaki trenutak proveden sa decom treba da bude prilika za razvijanje zdravih navika koje će ih pratiti tokom života, a kreiranje nutritivno bogatih obroka uz ZdravoKlopajmo čuvar za sva čula, nikada nije bilo lakše i zabavnije. Pružite vašoj deci, ne samo zdravu ishranu, već i zabavu svaki put kada se zajedno upustite u kreiranje malih umetničkih dela na tanjiru. Pridružite se inicijativi "ZdravoKlopajmo" i zajedno sa vašim mališanima pretvorite zdravu ishranu u zabavnu aktivnost za celu porodicu.