Praznična magija dolazi u svim oblicima, a nijedan nije lepši od mirisa svežiih medenjaka koji se tope u ustima. A da li ste znali da oni ne moraju nužno da sadrže industrijski šećer, ni brašno? Ovi sirovi gingerbread kolačići, pripremljeni bez rafiniranog šećera, oduševiće vas bogatstvom prirodnih ukusa. Kolačići su napravljeni od jednostavnih, zdravih sastojaka, kao što su sveže rendani đumbir, začini i melasa sirup (prirodni zaslađivač).

U nastavku donosimo recept!

Sastojci

  • 1 šolja urmi
  • 1 šolja orašastih plodova (koristite po 1/2 šolje badema i indijskih oraha ili po želji)
  • 2 šolje ovsenih pahuljica (instant ili običnih)
  • 2 kašike svežeg đumbira, oljuštenog i narendanog
  • 1 kašika crne melase
  • 1/4 kašičice cimeta
  • 1/4 kašičice muskatnog oraščića
  • prstohvat morske soli
  • 1/4 šolje kandiranog đumbira, iseckanog (opciono, ali toplo preporučeno!)
  • 1 kašika meda (po želji, za dodatnu slatkoću)

Priprema

Stavite urme u multipraktik i miksajte dok ne dobijete teksturu sitnih komadića (veličine zrna graška). Ako su suve, pre korišćenja ih potopite u toplu vodu.

glenov-brankovic-sv7a99EPfHg-unsplash.jpg
unsplash / gleniv brankovic 

Dodajte orašaste plodove u multipraktik i miksajte dok se dobro ne sjedine sa urmama.  Ubacite ovsene pahuljice i nastavite da miksate dok smesa ne postane kompaktna i ne formira kuglu testa.

Pažljivo razlomite kuglu testa, dodajte svež đumbir, melasu, med, cimet i muskatni oraščić. Ponovo miksajte dok se svi sastojci potpuno ne sjedine. Testo treba da bude blago lepljivo, ali dovoljno čvrsto da zadrži oblik.

Kandirani đumbir (opciono):

Ako koristite kandirani đumbir, umešajte ga u testo ručno ili kratko miksajte da se rasporedi.

Oblikovanje kolačića:

Navlažite ruke, formirajte kuglice od testa i zatim ih spljoštite dlanovima kako biste dobili oblik kolačića.

Hlađenje:

Posložite kolačiće na pleh obložen papirom za pečenje ili prozirnom folijom, u jednom sloju. Ako slažete više slojeva, između svakog stavite papir za pečenje ili foliju. Stavite u zamrzivač na 15 minuta da se stegnu.

michele-purin-19F94SkMgU4-unsplash.jpg
unssplash / michele purin 

Kolačiće čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do nekoliko nedelja. Prijatno!