Nisu sve epizode ​​Seks i grada kultne (naročito ne one nove), ali neke od njih zauvek će ostati sa nama. 

Ova serija je uvek dobar način da pobegnemo od realnosti i naših trenutnih preokupacija, te umesto svojih, živimo malo ljubavne brige Carrie Bradshaw. A naravno, tu je i sav humor i šarm Samanthe, gotovo simpatična iritantnost Charlotte, i uvek najtrezvenija (do poslednje sezone) Miranda.

Njihove teme su večne - od prijateljstva, mode, zabave i seksa, pa sve do starosti, plodnosti, ravnopravnosti - naše omiljene junakinje su ranih 2000-ih bile ispred svog vremena. Pa ako ovih dana razmišljate da ponovo gledate Seks i grad, predlažemo najbolje epizode (i to čak 20).

1. The Turtle and the Hare (S1 E9)

Počnimo sa klasikom. Samantha popravlja zadah Bernija Turtletauba, a Charlotte postaje zavisna od svog vibratora, dok je Miranda nagovara da se vrati u realan svet.

2. The Baby Shower (S1 E10)

 U ovoj izuzetnoj epizodi, devojke su nevoljno krenule na baby shower na Menhetn. Suočene sa gomilom majki u kardiganima, devojke su zgrožene (uglavnom Samantha), jedino je Charlotte oduševljena, dok je Carrie u panici jer joj menstruacija kasni. U fokusu su i pokloni za baby shower: flaša viskija i kutija kondoma pastelnih boja.

3. Take Me Out to the Ballgame (S2 E1)

Znate kada se družite sa prijateljima i svi ste mamurni, umorni i razgovor je posebno kritičan? Ovo je ta epizoda. Carrie se muči nakon raskida sa Mr. Bigom. Samantha se žali na seksualne probleme sa svojim partnerom. Charlotte je u zabludi, kao i obično, a Miranda zaista voli Jenkije. Bonus poeni za fashion kapute, posebno za Mirandino Fendi krzno.

4. They Shoot Single People, Don’t They? (S2 E4)

Pre više od 20 godina Carrie postavlja pitanje koje je podjednako aktuelno i danas - oni pucaju na single ljude, zar ne? Kerino Single & Faboulous fotografisanje za New York Magazine polazi po zlu kada provede noć u zabavi i tekili, te na set dolazi iznemogla i raščupana. nego što popije tekilu i dođe na set iznemogla i raščupana. 

5. Ex and the City (S2 E18)

 U ovoj epizodi mnogo toga je vredno pažnje - od haljine do Carrine replike: „Možda nekim ženama nije suđeno da budu pripitomljene. Možda samo treba da beže na slobodu dok ne nađu nekog divljeg ko će da trči sa njima“ . 

6. Where There's Smoke... (S3 E1)

Možda nije Abu Dabi (zapravo, laknuli smo što nije), ali može i biti. Četvorka napušta sigurnost Menhetna i odlazi na obalu Stejten Ajlenda. Naravno, Samantha je sa vatrogascem, a Carrie upoznaje famoznog političara.

7. Cock A Doodle Doo! (S3 E18)

 Epizoda savršeno sumira najbolje i najgore stvari o Seksu i gradu. Najboljw? Haljina koju Carrie nosi za susret sa Mr. Bigom u renomiranom restoranu u Central Parku. Najgore? Carrin transfobični glas.

 8. The Agony and the 'Ex'-Tacy (S4 E1)

 Ako s vremena na vreme volite da se samosažaljevate, ova epizoda je savršen odraz onih trenutaka pod tušem kada vaš mozak izmišlja scenarije koji će vas povrediti i ignoriše logične zaključke - pa čak i za vaš rođendan.

9. The Real Me (S4 E2)

Epizoda u kojoj Carrie postaje ''ubica'' modne piste. Heidi Klum je preskače noseći tu neverovatnu haljinu Dolce & Gabbana sa cvećem. U svakom slučaju, ponosni smo na našu devojku što je ustala i uspela da završi. Oh, i na Charlotte, takođe, pogledajte i podsetite se zašto.

10. Time and Punishment (S4 E7)

Ako ste ikada varali, onda ste potpuno mogli da se poistovetite s ovom epizodom. Carrie je u jeku afere sa Zverkom, a odnos sa Aidanom je posebno loš. Ogorčenost je opipljiva. To je takođe epizoda u kojoj Carrie ponavlja ''moraš mi oprostiti'' oko dvadeset puta. 

11. Coulda, Woulda, Shoulda (S4 E11)

 Prvo da počnemo sa ovom besprekornom odećom; maramice, biseri, tartan mini/suknja, Gucci torba – savršenstvo. Drugo, ova epizoda je plodnosti, ženama i bebama; konkretno Miranda ima lenji jajnik, Stiv jedan testis, a Charlottina šansa da zatrudni sa Treyom je  15%. Takođe je reč o abortusu i za one koji vole da osete transfer blama, epizoda u kojoj Samantha pokušava da dobije Birkin torbu koristeći ime Lucy Liu. 

12. Ring A Ding Ding (S4 E16)

Carrie i Aidan raskinuli su po drugi put i on joj ostavlja pismo da mora da se iseli. Naravno, Carrie nema novca, ali ga troši na cipele (fraza ''Volim svoj novac tamo gde mogu da ga vidim, u svom ormanu'' nije bila šala). Zatim, apeluje na Mr. Biga, te Mirandu, Samanthu i Charlotte za novčanu pomoć, ali Charlotte je s razlogom odbija. 

13. Plus One is the Loneliest Number (S5 E5)

 Naslovi epizoda Seks i grada su kultni sami za sebe, a tome svedoči i ovaj. Carrie upoznaje Bergera, poznatog kao najgoreg čoveka u seriji. Ona takođe ima svoj book party, a Samantha se pojavljuje nakon pilinga lica sa velom i prepečeno. Dobar podsetnik zašto je Samantha najbolji prijatelj i lik u Seks i gradu.

14. Critical Condition (S5 E6)

Charlotte se suočava sa Bunny MacDougall, majkom svog bivšeg muža koji se konačno zalaže za to da joj ostane njegov stan.  Kada se jedna vrata zatvore, druga se otvore, a za Charlotte se slučajno dogodi da je ta nova prilika divni Harry Goldenblatt. U međuvremenu, Samantha prestaje da izbegava novu mamu Mirandu i nudi da čuva Brady dok je Miranda kod frizera.

15. The Big Journey (S5 E7)

Carrie pokušava da ima seks, kao i Samantha, ali neočekivano je Charlotte ta koja u tome uspeva.

16. The Post-It Always Sticks Twice (S6 E7)

Raskid Carrie i Bergera smešten je u istu epizodu kada Carrie puši travu, Miranda opet staje u svoje uske farmerke, a Charlotte objavljuje veridbu sa Harryjem. #goals

17. A Woman's Right to Shoes (S6 E9)

Carrie nema sreće na baby showertu: Stanford je oteo poslednji dobar poklon sa liste, a voditeljka tera sve da izuju cipele. Carrine Manolo Blahnik cipele nestaju, a Miranda insistira da joj nadoknade štetu. Tu je i Harry koji nervira Charlotte dok šeta go po kući i ostavlja kesice čaja svuda.

18. Out of the Frying Pan (S6 E16)

Stvari se brzo i neokivano menjaju. Miranda razmišlja da se preseli u Bruklin, Charlotte bukvalno trči sve vreme, Samantha prolazi kroz hemoterapiju, a Carrie je u odbijanju. Tu je i posebno dirljiva scena kada Smith brije glavu iz solidarnosti sa Samanthom. 

19. Splat! (S6 E18)

 Kako znate kada je zabava gotova? Rekao bih da je trenutak kada Lexi Featherston, ozloglašena party devojka iz Njujorka, ispadne kroz prozor i umre. Svi postaju nemirni u Njujorku i pokreću se pitanja o zabavljanju ''starijih'' žena. Miranda i Carry se svađaju, a prva iznosi čuvenu rečenicu: ''Ti živiš u fantaziji''. I eto kako se sve preokrenulo u And Just Like That...

20. An American in Paris: Part Deux (S6 E20)

 Emotivni kraj serije se ne dešava u Velikoj jabuci, već u Gradu ljubavi. Go get our girl. I famozni susret Mr. Big-a i Carrie.