Ako je vaš Instagram feed prepun zadivljujućih pejzaža, obala s kojih ne možete da odvojite pogled, tanjira hrane od kojih vam polazi voda na usta, neobičnih uličica i šarmantnih vikendica sa krovom od terakote, verovatno gledate fotografije Hrvatske. Osim savršenih mesta za pravljenje fotografija, ova istočnoevropska zemlja ima sve uslove za odmor iz snova.

Kako biste nam poverovali izdvojili smo 8 nezaboravnih iskustava koje Hrvatska može da ponudi, a koji će sigurno nekada uticati na to da baš tamo bukirate odmor.

Odlična hrana

Ako je dobra hrana vaša motivacija da putujete svetom, Hrvatska vas sigurno neće razočarati. Bilo da se radi o lignjama, sočnim rakovima ili jastozima, razmaženi ste ponudom svežih morskih plodova pripremljenih na hrvatski način. Ako morski plodovi nisu baš gurmanski užitak koji želite, možete da birate između gulaša, jela od tartufa, punjenih paprika i paškog sira.

Hodočašće Igre prestola

Ako ste svaki put nestrpljivo iščekivali sledeću epizodu serije Game of Thrones, Hrvatska je odredište za vas u 2023. Možete se prijaviti za ekskurziju Dubrovnikom, ali ako imate budžet, malo istraživanja i nešto dobro planiranje može vam uštedeti dragoceni novac. Za potpuni doživljaj, dodajte na svoju listu Split, Vrsno, Šibenik i Klišku tvrđavu.

Kristalno čisto plavo more u Hrvatskoj.
Unsplash/ Chris Lawton 

Kristalno čisto plavo more

Ako vas prostrane tirkizne vode Hrvatske ne uzbuđuju dovoljno, ne znamo šta će! Bilo da više volite da uronite prste u plitki kraj ili uživate u uzbuđenju plivanja i ronjena, za svakoga ima po nešto. Dok ljubitelji adrenalina imaju širok izbor aktivnosti - u ponudi je sve, od ronjenja na dah do skakanja sa litica - amatere čekaju vožnje kajakom. Uz vetar u kosi i hrvatsko sunce koje vas obasjava, ovo je savršena aktivnost za dan kada želite samo da lenčarite.

Okružite se prirodom

Ako idete u Split (a trebalo bi), odvojite vreme za odlazak u Nacionalni park Krka koji je udaljen samo sat vremena. Njegovi vodopadi apsolutno oduzimaju dah, a možete dobro pogledati i manastir Visovac koji se ponosno nalazi usred jezera. Ako možete, idite i na Plitvička jezera. Ovde se šesnaest jezera spaja i formira vodopad koji je toliko slikovit da bi bio savršena pozadina bilo koje knjige. Sve je onoliko fantastično koliko zvuči!

vodopadi u Hrvatskoj
Unsplash/ Joe Green 

Cenite istorijska čuda

Renesansna i gotička arhitektura, zajedno sa karakterističnim hrvatskim kamenim zidovima, čine je poslasticom za svakoga ko traži malo šarma starog sveta. Bilo da se radi o dubrovačkoj Dioklecijanovoj palati koja datira iz 3. veka, fontani Onforio, Kneževom dvoru i Muzeju Stare apoteke ili o brojnim zadarskim crkvama i katedralama, uvek postoji istorijsko čudo koje se nalazi iza ćoška.

Pula u Hrvatskoj.
Unsplash/Niels Bosmam 

Impresivne šetnje

Kada krenete u Hrvatsku, ne zaboravite da ponesete udobne cipele, jer ima toliko toga za istražiti i upijati. Ako šetate splitskim šetalištem uz obalu ili idete u obilazak vinograda i nacionalnih parkova, zaista ćete ceniti udobne cipele. Takođe, kao i svaku drugu destinaciju, Hrvatsku je najbolje istražiti pešice. Za jedinstveno iskustvo klonite se sa radara i potražite područja, sela i napuštena ostrva na koja turisti ne hrle. Takođe, uvek je zabavno komunicirati sa lokalnim stanovništvom i usput dobiti neke domaće poslastice!

Plaža Zlatni rat

Dok većina hrvatskih plaža ima kamenitu obalu, ako postoji jedna peščana plaža koju biste trebali da posetite, to je plaža Zlatni rat na ostrvu Brač. Ne samo da meki pesak između nožnih prstiju predstavlja dobrodošlu promenu, već samo jedan pogled na duboku plavu vodu i biće vam drago što ste poneli svoj najbolji bikini i šešir širokog oboda.

plaža Zlatni rat u Hrvatskoj.
Unsplash/ Oliver Sjöström 

Uživanje u kafi

Dok svi pričaju o vinogradima i novoj kulturi zanatskog piva, ne zaboravite da probate neku od izvrsnih hrvatskih kafa. Ovde ne postoji koncept „kafe za poneti“, jer je to ležerna aktivnost (koja traje više od 2 sata). Pod uticajem Austrijanaca, Turaka i Italijana, hrvatska kultura kafe je spoj apsolutno najboljeg. Dakle, kada se konačno umorite od lova na savršen suvenir, svratite u kafić, naručite šoljicu kafe i zaronite u čajni kolačić. Ipak ste na odmoru!