Iako verovatno već znate da je popularna Hermès Birkin torba dobila ime po ikoni francuskog stila Jane Birkin i da ukoliko biste poželili da dođete do ovog kultnog komada postoji mogućnost da biste čekali nekoliko godina, postoji još nekoliko zanimljivih činjenica koje vam donosimo u nastavku:

1. Potrebno je 48 sati za izradu jedne torbe.

Kod Hermèsa manufaktura još uvek nije dospela na nivo ostalih brendova u kojima svaki dizajner radi po nekoliko stvari istovremeno. 48 sati potrebno je da za izradu jedne Birkinke, tj. više od nedelju dana jer taj posao obavlja jedan čovek.

2. Najskuplja Birkinka na svetu prodata je za 380.000 dolara.

Na Christie's aukciji u Hong Kongu tajanstveni kupac je za model obogaćen dijamantima izdvojio 380 hiljada dolara i tako je postala najskuplja torba. Radi se o modelu naziva Himalaya iz 2014. godine napravljene od krokodilske kože s detaljima okruženim s 205 dijamanata i 18-karatnim zlatnim kopčama.

3. Više se isplati investirati u Birkin torbu nego u zlato.

Vrednost ove iconic luksuzne ženske torbe porasla je u poslednjih 35 godina za 500 posto, što je brža stopa rasta od onoga koje je zabeležilo zlato na američkom tržištu. Prema istraživanju, od 1980-ih godina, vrednost zlata je oslabila, i to po stopi od 1.5 posto godišnje, dok je Birkin torba skakala za 14.2 posto, čime je osvojila titulu "najsigurnijeg ulaganja na tržištu".

4. Priča o nastanku Hermès Birkin seže u 1981. kada je Jane Birkin na jednom avionskom letu upoznala Jeana-Luisa Dumasa.

Jane Birkin je tadašnjeg direktora Hermèsa upoznala tako što je svoju poznatu torbu od slame odlagala među prtljag iznad sediša, a tom prilikom su joj sve stvari ispale na pod. Objasnila je Dumasu kako joj je teško da pronađe kožnu torbu za vikend kakva bi joj se svidela i stoga je on 1984. dizajnirao crnu mekanu kožnu torbu za nju, baziranu na jednom ranijem dizajnu. Ostalo je istorija.

5. Jane Birkin uvek nosi samo jednu torbu. Trenutno ima peti model.

Slavna Jane uvek nosi samo jednu torbu, u neutralnoj boji, i to sve dok je potpuno ne iznosa. Potom je poklanja u humanitarne svrhe i dobija novu. Tokom nošenja daje joj svoj lični pečat ukrašavajući je različitim dodacima, kao npr. bedževima i nalepnicama u želji da torba izgleda manje formalno i snobovski, a više u francuskom stilu.

6. Prazna Birkinka teška je gotovo jedan kilogram.

Možda na prvu to i ne deluje puno, ali kad se u nju stavi novčanik, ključevi, make-up i ostale potrebne stvari, može biti prilično teška za nošenje.

7. Samo je u plavoj varijanti Birkin torba proizvedena u više od 25 nijansi.

Iako su neutralne boje najpopularnije, Birkin torba može se pronaći u svim bojama spektra. Prema navodima BBC-a, samo je u plavoj boji ova ekskluzivna torba proizvedena u više od 25 nijansi, među kojima su najpopularnije Blue Jean, Mykonos i Bleu Roi.