Povodom turneje, američke kolege su posetile Jane i popričale sa njom o stilu, muzici i starenju.

"Mislim da žena tek počinje da sebe doživljava zrelo sa trideset godina. Tada retko koja dama ne zna šta želi od života. Svesnije smo svog tela, lica i želja kada zakoračimo u četvrtu deceniju. To je trenutak kada devojka postaje žena, odbacuje baby lice, budalaste navike kao i odevanje za momka ili muža. Imam brdo slika iz šezdesetih godina prošlog veka, ali sa tom ženom ne mogu da se poistovetim. Toliko sređivanja, šminkanja. Ta fascinacija Babrie lutkama!"

Možda je njoj teško, ali nama su te njene neke od najdražih! Te gde joj je kosa puštena, oči mačkaste, haljina mini i basket torba u rukama dok je Serge drži blizu sebe.

"Da znam, taj lifestyle i look mi je pružio veličanstven život. Mogla sam lako da prođem sa ubistvom, da uđem u klub u mrežastoj haljini i baletankama kao da ga posedujem.Moja majka je prilično doprinela tome da budem nonšalantna u odevanju. Ona je taj tip ljudi koji dnevno promene tri outfita."

Razlika između Engleskinja i Francuskinja?

"I Engleskinje kao i Francuskinje imaju iste komade u osnovi, samo što Francuskinje od basic umeju da naprave savršen, kul šik, a Britanke jedan užasan spoj. Uvek sam kao tinejdžerka uspevala da prepoznam sunarodnice u Parizu, jer Parižanka će look osvežiti ležerno zavezanom maramom i beretkom, a mi ćemo sve upropastiti sa grunge kačketom i košuljom oko struka visi kao obešena. Ali to ne znači da Engleskinje nemaju stil, samo da je njihov senzibilitet potpuno drugačiji. Francuskinje imaju taj šik, a Engleskinje taj rustični country momenat. Pa setite se samo Julie Christie kako je stilizovana u trenč, ispod kog nosi svileni pidžama kostim a na nogama su joj gumenjaci. To je toliko engleski! Ali najvažnije, najbitnije od svega je samopouzdanje! Niko ne može da bude stilizovan ako nije samouveren." 

Najlepša kombinacija?

"Moram da priznam da se moj stil nije puno promenio i da već 20 godina nosim jednu te istu garderobu, ali po meni nema ničeg lepšeg od jednostavnog kašmirskog džempera kog uparite sa boyfriend jeansom ili pantalonama. Takođe, nikada nisam bila fan štikli, te sam mahom do sada život provela na ravnom: baletanke ili starke su bile i još uvek su moj prvi pik. Uveče umesto koktel haljine pre ću da odenem smoking i cigaret pantalone."  

O turneji u osmoj deceniji?

"Kada mi je ćerka Kate (Barry, iz braka sa kompozitorem Johnom Barryem) umrla pre četiri godine, zatvorila sam se u kuću i nisam izlazila, niti viđala bilo koga. Onda me je skoro kontaktirao moj umetnički direktor iz starih dana i predložio da opet počnem sa nastupima. Muzika je moj spas. Ona mi je pomogla da pobegnem."

O starenju?

"Čudno je to kako stariš. Skoro sam ćerci Lou rekla 'nema je'. A ona je bila tipa 'koga?',da bi joj ja odgovorila 'pa lepote'. To je baš tako. Probudiš se jednog dana i shvatiš da više nemaš ne dvadeset, već trideset i četrdeset i da si ostario, kao i da tvoja spoljašnost ne reflektuje ono kako se osećaš, a ja se osećam mlado. Tako da, bilo mi je teško ali sam se adaptirala i shvatila da je najbitnije ostati svoj i ne izgubiti smisao za humor. Srećom i moja deca su duhovita i dobra sa sobom i starenjem. Pritom, starenje je nekako oslobađajuće. Slobodni ste da ako vidite nekog ko vam se učini lepim, direktno mu to kažete, jer znate da neće misliti kako mu se udvarate ili tražite prostor za flert. Eto ja sam pre neki dan taksisti rekla kako mislim da ima divan, prelep nos. Samo što nije slupao kola!"

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/