S toplijim danima, obuću dizajniranu za jesensko-zimske uslove poput gležnjača ili čizama, mnogi vrlo rado stavljaju na dno police za cipele. Ali da li ste znali da neke veoma popularne modele otvorene obuće lekari nikada ne bi preporučili?

Mnoge ljubiteljke lepršavih letnjih haljina ne mogu da se zamisle u drugačijoj kombinaciji od one koja uključuje nekim od trendy modela sandala.

Ipak, pojedini modeli letnje obuće su veoma visoko na listi najmanje preporučljivih, kada se radi o zdravlje stopala, ali i celog organizma. Ortopedi su saglasni da neka obuća može prouzrokovati mnogo problema budući da naša stopala obavljaju itekako važne funkcije za naše telo.

Veoma popularne modele otvorene obuće lekari nikada ne bi preporučili.
Profimedia 

Velika je greška što mnogi ljudi obično nose japanke ili veoma popularne papuče predviđene za nošenje na bazenu ili moru koje nisu dizajnirane za višesatno nošenje, kao što su npr. sandale za šetnju.

Mnogi zanemaruju i anatomski dizajn jer se pri izboru letnjih cipela fokusiraju samo na njihov izgled.

Emma McConnachie, pedijatkrinja i stručnjakinja za zdravlje stopala, ističe da su japanke, na primer, pogubne za stopala.

„Ako nosite cipele koje su vam preko prstiju, nesvesno ćete skupljati prste kako vam papuče ne bi sklizne sa stopala. Osim toga, velika je verovatnoća da će vam ove cipele u nekom trenutku pasti s nogu, pa je lako moguće da izgubite ravnotežu i da se povredite“, upozorava ona.

Sandale sa visokom štiklom ne preporučuju pedijatri.
Profimedia 

McConnachie preporučuje letnje cipele koje imaju tri kaiša - jedan napred, jedan oko sredine i jedan koji će služiti za podupiranje zgloba.

Kao veoma štetan navela je i još jedan model, a to su cipele na štiklu.

On savetuje da nosite potpeticu visine oko 2 ili 2 centimetra i da često menjate visinu potpetice, jer ako stalno nosite istu visinu, moguće je da će se mišići na zadnjem delu nogu skratiti.

Ukratko, izbegavajte sledeća tri modela letnjih sandala da bi vaša stopala što duže bila zdrava:

1. Japanke

2. Plastične papuče za plažu

3. Sandale sa visokom potpeticom