Dodela Oskara je prestižni događaj koji obiluje glamurom, sjajem i elegancijom Holivuda, a interesovanje za raskošne haljine koje nose glumice često je veće nego za same filmske nagrade.

To posebno veče je rezervisano za najlepše skupocene i delikatne večernje toalete sa interesantnim detaljima i aksesoarima, kakve retko ko može da priušti.

Pitanje "Who are you wearing" se najčešće čuje na crvenom tepihu, a pored toga koja modna kuća potpisuje komad, priča se i o njihovoj ceni.

Da poput nekih uloga i pojedine haljine zaslužuju prestižnu nagradu jasno govore i njihove vrtoglavo visoke cene.

1. Jennifer Lawrence - Dior haljina

Najskuplju haljinu svih vremena na nekoj dodeli Oskara nosila je glumica Jennifer Lawrence 2013. godine, kada je i dobila zlatni kip za najbolju glavnu žensku ulogu u filmu "Silver Linings Playbook".

Jennifer Lawrence nosila je najskuplji haljinu ikada na dodeli Oskara.
Profimedia 

Cena ove raskošne, glamurozne kreacije iznosi neverovatnih 4 miliona dolara, a potpisuje je francuska modna kuća Dior.

Jennifer Lawrence je u ovoj toaleti pokazala sofisticiranost i nežnost, nosivši samo diskretan nakit, i svedenu elegantnu punđu, kako bi jedina zvezda bila upravo - haljina.

Ovu kreaciju je za Dior dizajnirao Raf Simons, a Jennifer je istakla da je jedna proba bila dovoljna da shvati da je to haljina njenih snova. Njeno bajkovito izdanje naišlo je na komplimente brojnih modnih kritičara, a da Lawrencova svakako nije pogrešila pri odabiru govori i činjeni da važi za jedno od najlepših oskarovskih izdanja u istoriji.

Jennifer Lawrence je pobednica najskuplje haljine ikada viđene na dodeli Oskara.
Profimedia 

Podsetimo, glumica je upravo te godine doživela čuveni pad dok se pela stepenicama kako bi preuzela Oskara, saplevši se o ogromni, balski donji deo haljine, a mnogi spekulišu da je upravo ovaj trenutak i doprineo vrednosti haljine.

2. Nicole Kidman - Dior haljina

Da je Dior defitivno jedna od omiljenih brendova dama sa crvenog tepiha govori i ovo drugo mesto na listi najskupljih haljina viđenih na Oskaru.

Nicole Kidman je 1997. na dodeli Oskara nosila haljinu od 2 miliona dolara.
Profimedia 


Nicole Kidman je 1997. demonstritrala svedenu, žutozelenu haljinu od svile inspirisanu kineskom tradicijom. Vrednost ove kreacije je oko dva miliona dolara, a za to vreme ovakav izbor haljine Johna Galliana bio je veoma ekscentričan i odskakao je od tadašnjih oskarovskih normi.

3. Cate Blanchett - Armani

Treća najskuplja haljina višestruko je jeftinija od prethodne dve, no opet košta koliko dobra kuća - 250.000 dolara! Haljinu je nosila Cate Blanchett na dodeli Oskara 2007. godine, a reč je o Armani Privé od tila i mrežice koja je na jedno rame i u celosti prekrivena Swarovski kristalima.

Cate Blanchett je na dodeli Oskara 2007. godine nosila Armani Privé haljinu od 250.000 dolara.
Profimedia