Obožavam kada pripadnice lepšeg pola jednostavno, a onako nonšalantno, na prvi pogled, opravdavaju pojam kojem sve (nadam se) težimo, a to je – ONA je lepa žena! A kako bi to Francuzi gracioznije to rekli - C'est une belle femme!

Mnogo faktora stoji iza ove rečenice, a ponekad ponajmanje oni fizički atributi koji svakako znače kada je vizuelni dojam u pitanju. Zapravo, prava ženska lepota je ona unutrašnja, energija kojom jedna osoba zrači, način na koji se prirodno nasmeje kad vidi dragu osobu ili uzme čašu prosseca da nazdravi trenuto očaravajućoj atmosferi u gomili ljudi ili koji emoticon koristi u brzom WhatsApp dopisivanju. Sitnice su uvek najbitniji atributi persone, a da ne pričamo o energiji osmeha i pogleda koji sve odaje u jednom intimnom razgovoru kada tu veliku fashion ženu Tamaru Kalinić razotkrivate tête-à-tête.

Letos je jedna od ovih očaravajućih lokalnih žena specijalno za Elle samo na dva dana boravila u Beogradu kako bi se slikala za naš fashion septembarski cover, i to u muzeju Jugoslavije koji čuva preko 75 000 predmeta i podstiče društveno pamćenje vezano za razvoj jugoslovenske ideje, od nastanka države do njenog nestanka. Simbolično, današnje vreme nam donosi modnu ikonu Tamaru Kalinić kao našu lokalnu ambasadorku u svetu koja gde god da se pojavi opravdava pomenutu poznatu “kliše” francusku frazu prelepe žene, mada prvenstveno persone, ali ne zbog činjenice kako izgleda ili je obučena, već kako zrači kroz odeću koju nosi. Mi se podsećamo njenih reči koje nam je tada otkrila u intervjuu na pitanje: “Šta danas znači biti influenser?”:

“Pored svega treba da imaš i dobro oko, da budeš kreativan, imaš dobru poslovnu strategiju, imaš dobar imidž, sarađuješ sa dobrim brendovima, ali i najbitnije - da ne sarađuješ sa 'lošim' brendovima. Da ne poklekneš kada ti neki brend koji nije podoban tvom ličnom imidžu da laskavu novčanu ponudu, e pa da i toj situaciji umeš da kažeš ne, jer to nisi ti. Moraš istovremeno da budeš mnogo toga, a zapravo sve pod jednim nazivom - influenser.”

Takođe, da modni osećaj dolazi prirodno od malih nogu, govore njene rečenice iz intervjua za Elle Srbiju : “Meni je moda bila značajna od malih nogu. Neka deca se više raduju igračkama, a ja sam se uvek radovala odeći. Volela sam od malena da kombinujem, da se igram sa Barbikama kojima kreiram haljinice i uvek sam se ugledala na majku i baku. Sada shvatam koliko žene oko mene imaju ogromnu ulogu u razvijanju moje ljubavi prema modi.”

A kad smo je pitali za profesionalni savet za sve žene koje upravo žele ili hoće da koračaju njenim putem, Tamara nam je mudro odgovorila: “Sve vrste kopiranja jednostavno ne prolaze. A istakla bih - obrazovanje. Ako već želite da se bavite nečim, obrazujte se na tom polju. Ne objavljujte stvari za koje niste sigurni, istražite teme o kojima pričate, pogotovo da biste bile zanimljivije i potpunije, i naravno sve to kroz vašu individualnu prizmu i ugao, jer taj detalj vas čini autentičnim.”

Sve u svemu, kada sumiramo njeno pojavljivanje na Paris Fashion Week događajima i revijama koji su nam mnogo nedostajali, Tamara, obožavamo te u ovim outfitima koje si nam vizuelno donela noseći uglavnom total look-ove za brendove poput Coperni, MiuMiu, Diesel, Isabel Marant i Acne Studios, ali moramo javno da ti odamo priznanje - odlepili smo na tvoj Rokh outfit!

A tek na činjenicu da si žena kakvom te volimo i i poštujemo – uvek svoja, spremna za izazove i nove fashion pobede koje veličaju upravo ovu prirodnu ljubav prema modi koju si otkrila od malih nogu.

Samo koračaj, ženice, dalje za sve nas! Uživamo u tvojim inspirativnim izborima koje govore više od hiljadu reči.

ROKH

MIU MIU

DIESEL

ACNE STUDIOS

ISABEL MARANT

COPERNI

 Tekst: Ana Ostojić