„Posvetiti celu kolekciju tvidu je ujedno i njegovo priznanje“, kaže Virginie Viard o Chanel kolekciji jesen/zimu 2022. „Pratili smo stope Gabrielle Chanel duž reke Tvid u Engleskoj, kako bismo mogli da zamislimo tvid u bojama ovog pejzaža. Kao onaj dugi ružičasti kaput prošaran plavom i ljubičastom, ili bordo odelo sa delikatnim zlatnim šljokicama. To je ono što bi Gabrielle Chanel radila tokom šetnji škotskim selima: skupljala bi paprati i bukete cveća, te njima inspirisala lokalne zanatlije za nijanse koje je želela u svojim kolekcijama“.

Kolekcija posvećena tvidu ne može da bude više Chanel, jer upravo je ovaj materijal simbol i glavna asocijacija brenda. Na najnovijoj reviji u Grand Palais Ephemere u Parizu, niz vijugavu plavu pistu nalik reci, unutar zidova prekrivenih tvidom, modeli obučeni u kreacije Virginie Viard evocirali su duh Chanela u njegovim počecima i podsetili da je klasika večna. 

02_FW_2022-23_RTW_collection_Show_finale_copyright_CHANEL.jpg
Chanel 

Bio je to pravi prizor škotskog sela: ogromni kaputi od tvida, kompleti suknji i kraćih sakoa po meri, a zatim je kolekcija prešla u ležernije forme: kožne pantalone i oversize jakne sa džepovima preko grudi (koje je Gabrielle pozajmljivala od svog saputnika, vojvode od Vestminstera, tokom posete njegovoj seoskoj kući). „Ne postoji ništa seksipilnije nego nositi odeću osobe koju volite“, nastavlja Virginie u svojim beleškama o novoj kolekciji, i to je tačno, posebno kada ta odeća izgleda kao Chanel kolekcija za jesen 2022.

Outfite savršene za englesko selo prate i rebraste grilonke u prigušenim nijansama, te wellington čizme do i preko kolena, ukrašene Chanel monogramom. Ovaj momenat ujedno je i priznanje Lagerfeldu i njegovoj veštini da ikoničan logo utka u moderne siluete brenda. Vrlo slične modele videli smo upravo na njegovim revijama iz jeseni 1997. kao i na proleće 2018. godine.

04_FW_2022-23_RTW_collection_Show_finale_copyright_CHANEL.jpg
Chanel 

Zatim je usledela večernja odeća: crne haljine bez naramenica od tvida, praćene fluidnijim verzijama u crnoj i jarkoružičastoj svili. Svu pažnju pridobio je blistavi kaput dužine do poda zakopčan na prednjoj strani i nošen kao haljina, dok je kraći sako od istog materijala bio prebačen preko ramena modela koji je šetao u crop topu. Za zatvaranje revije, čuvala se haljina od čipke sa dubokim V izrezom, zakopčana napred - kao moderan preokret inače formalnog modnog komada.

Kolekcija zrači osećajem lakoće za narednu sezonu, a Virginie šalje poruku da je savremena Chanel žena manje pretenciozna od svojih pretkinja. Tradicionalan i uglađen tvid ona rekonstruiše i modernizuje za ženu 21. veka, ne gubeći korak s vremenom. 

U galeriji pogledajte novu Chanel kolekciju.

Chanel Pogledajte modele Virginie Viard.