Iz nedelje u nedelju priče o promenama unutar luksuznih modnih kuća postaju sve zanimljivije, pa se tako na priču o odlasku Petera Hawkingsa iz Toma Forda nadovezala i ona o odlasku Johna Galliana sa pozicije kreativnog direktora modne kuće Maison Margiela. Vesti o odlasku nisu zvanično potvrđene, ali sve su glasnije spekulacije kako nakon deset godina provedenih u ovoj kući Galliano neće obnoviti ugovor koji ističe u oktobru.

Navodno je velika mogućnost njegovog povratka u Dior, iz kog je otišao 2011. godine kada je procurio video u kojem je davao antisemitističke komentare. Osim što je bio kažnjen novčano, prošao je proces rehabilitacije te se izvinio za svoje nesmotrene postupke. Dok se njegov potencijalni povratak u ovu modnu kuću čini kao zanimljiv korak, modna zajednica žali zbog napuštanja Margiele, gde je pokazao svu genijalnost i napravio istorijske korake. Posebno su popularni i njegovi "In Conversation" razgovori, a još je zanimljivije kako brojni obožavatelji pre svega žele da ga vide na upražnjenom mestu kreativnog direktora Chanela, a ne Diora, izražavajući stav da tamo nema više šta da traži. Dior, za sada, čvrsto drži Maria Grazia Chiuri, koja vodi brend od 2016. godine. Verovatnoće za Chanel su male ili nikakve jer njegov antisemitistički ispad nikako ne ide u prilog vlasničkoj strukturi, a pored toga njegov avangardni dizajn bio bi ogroman rizik i iskorak za ovu modnu kuću. Sve opcije su još zanimljivije kada dodamo da se i modna kuća Fendi nudi kao potencijalno novo radno mesto, gde bi Galliano stvarao zajedno sa Silviom Venturini, na primeru saradnje Venturini i Kima Jonesa.

Njegovu poslednju couture reviju za Maison Margielu, predstavljenu u Parizu u januaru, kritičari su hvalili zbog nesputane umetnosti. Na Met Gali u maju, Galliano je obukao nekoliko slavnih osoba visokog profila, uključujući Zendayu, Kim Kardashian, Gwendoline Christie i Bad Bunnyja.

Takođe, vlasnik Maison Margiele, Renzo Rosso, navodno je pozvao Galliana da ostane u brendu, ali uprkos brojnim zahtevima, Galliano je navodno odlučio da neće obnoviti ugovor s pariskom modnom kućom. Nagađanja o novoj eri ovog dizajnera postaju sve učestalija, posebno otkako je sadržaj s Instagram profila kreativnog direktora izbrisan, što je navelo obožavatelje i modnu zajednicu da veruju da se sprema za promenu.

Ova, još uvek neslužbena govorkanja, sigurno su mnogo više od medijskog šuškanja, jer je očigledno da za luksuzne modne brendove dolazi vreme velikih promena. U prilog tome ide i vest kako se nešto dešava i u Givenchy-u. Dizajnerka Sarah Burton, koja je do septembra 2023. radila kao kreativna direktorica Alexandera McQueena, navodno pregovara o poziciji kreativne direktorke, jer je to mesto upražnjeno od kada je Matthew Williams odstupio u decembru 2023.

Na brojna (za sada) neodgovorena pitanja slažu se i nova, ko će, ako se sva ova nagađanja ostvare, zameniti Galliana u Margieli i Hawkingsa u Tomu Fordu? Odlazi li Maria Grazia Chiuri iz Diora i gde? Pred nama su, očigledno, zanimljivo leto i neočekivana modna jesen.

 Izvor: storybook.hr / ELLE / Tara Đukić