Tom Ford, čovek koji je promenio lice modne industrije, najmanje dva puta... Jednom tokom svog rada za Gucci, i ponovo kada je pokrenuo sosptveni brend.

Veoma talentovan i inspirativan, Ford je bio i nominovan za Oskara nakon režije samo jednog filma, takođe je bio urednik časopisa, sprijatljio sa svim holivudskim zvezdama i nekako ostao van svega toga - normalan, ne izgubivši ni malo na svom integritetu.

Zato vam predstavljamo 12 životnih lekcija poznatog dizajnera:

Tajnovitost gradi intrigantnost i popularnost

Dizajner je pozvao samo 100 ljudi da vide njegovu prolećnu kolekciju 2011 godine, koja je održana u njegovoj radnji sa muškom garderobom u Madison aveniji umesto u Lincoln Centre. Beyonce, Daphne Guiness, Julianne Moore i mnogi drugi prijatelji su se odvažile da budu modeli. S obzirom da je ovaj događaj ekskluzivno fotografisao Terry Richardson, ove fotografije su ostale zavijene pod velom tajne, sve dok se nisu pojavile u izdanju magazina Spring, kada su postale pravi hit.

Odgovor treba uvek da bude "da"

Od njegove rane kolekcije za Gucci (uključujući crveno odelo koje je nosila Gwyneth Paltrow) do njegove poslednje jesenje kolekcije, PLIŠ je bio i ostao njegov omiljen materijal. 

Uvek se trudite da izgledate kao da ste na odmoru...

Ili barem mirišite kao da jeste... Tom je postao neverovatno popularan kada je lansirao parfem Neroli Portofino, koji je inspirisan italijanskom rivijerom, te nas podseća na daleke predele, svetlucavu plavu vodu i svež povetarac.

Bez jakne, nigde!

Ford je izjavio za Njujork Tajms: "Rodio sam se u jakni. Bio sam jedini trogodišnjak koji je hodao okolo sa blejzerom presavijenim na mojoj ruci."

Ne obazirite se na tuđa očekivanja i pravila

Ovaj krajnje provokativan dizajner odlučio je da svoju najnoviju kolekciju umesto u Londonu prikaže u Los Anđelesu i to za vreme London Fashion Weeka, tako da je poslao urednike i stiliste do najbližeg aerodroma širom sveta. 

Upoznajte svoj brend

U intervju za Bazzar iz 2014, Ford je ilustrovao razliku između Gucci i Yves Saint Lauren žene: "One mogu obe da budu prelepe i otprilike istih godina i mogu obe da imaju novac i da budu seksualno dostupne, ali Gucci žena je slađa i naivnija. Ona će zvučati ovako: "Ti si divan momak, hajde da pređemo na stvar." Saint Lauren žena je više luda i perverzna. Ona će vas vezati i šamarati pre nego što vam konačno dozvoli da imate seks sa njom. Na ovu sliku brenda nije uopšte puno uticao sam Yves, koliko su uticale provokativne Helmut Newton fotografije YSL odeće iz 70-ih."

Večiti smoking

Ford je kopao po arhivi Saint Laurenta i doneo nazad Le Smoking u beloj boji, u svojoj prolećnoj reviji 2001.

Ne postoji previše ili ti More is More!

Revitalizacija Fordovog brenda donela je sa sobom minimalističku estetiku koja je bila posledica sve učestalije vladavine minimalizma u datom trenutku. To ipak nije sprečilo Forda da nastavi sa kreiranjem komada koji su puni šljokica, animal printa. Tako je Rihanna u potpunosti oduševila sve kada se pojavila u Fordovoj zebrastoj haljini, iz jesenje kolekcije za 2013. godinu.

Živi po pravilu broja 4

"Četiri sata spavanja i četiri kupke dnevno su trik da održite balans uma i tela", zaključio je Tom.

Vamp izgled 

Ford je pre 4 godine pokrenuo beauty liniju i brzo promenio pravila igre. Duboka, tamna ljubičasta nijansa je postala glavni sinonim za trendi nokte.

Malo seksipila garantuje dobre rezultate

Fordova estetika u Gucciju se bazirala na zavodljivosti. Tom je vodio polemiku sa Carine Roitfeld i Mario Testinom da li je pametno napraviti veliku kampanju za brend sredinom devedesetih koja se odnosila na seksipil, i svi pamtimo njegovu kampanju u kojoj su modeli pozirali spuštenih gaćica sa specijalno depiliranim međunožnjem. Sav taj rizik se isplatio i Gucci je doživeo neverovatan porast prodaje, od čak 90 odsto.

Kada ste u nedomuci, obucite ogrtač 

Verovatno jedna od najboljih haljina svih vremena je upravo bela dugačka haljina sa ogrtačom koju je Gwineth Paltrow ponela na dodeli Oskara pre 3 godine. Ona je tada ukrala show, iako čak nije ni bila nominovana. To je moć te dramtične haljine.

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija