Žene kojima se kao mlada divila bile se Jackie Kennedy, Georgia O'keeffe i Maria Callas.

Poštovala ih je jer su definisale stil po sopstvenoj meri i po tome postale i ostale večne. Iz istih razloga mi se divimo njoj – glumici, manekenki, spisateljici, filantropu – Isabellai Rossellini koja u svojoj sedmoj deceniji izgleda jednako čarobno kao u tridesetim!

Sada kada imate 63 godine, šta mislite o starenju?

Godine su mi dale vremena da uradim sve što sam želela. Osećam se ispunjeno. U novinama čitamo samo o lošim stranama starenja, ne spominju se one lepe. OK, nisam više toliko pokretna i ne mogu da uradim salto, ali osećam se slobodno i mnogo hrabrije da radim ono šta mi srce kaže, a ne što ljudi očekuju. 

Šta mislite o kozmetičkim operacijama i injekcijama?

Nemam ništa protiv njih, ali nisam nikada ništa radila. Puna sam sumnji. Zahvalna sam na kremama, imam i organsku farmu na Long Ajlendu. Nikako ne mogu da pomirim to da se sa jedne strane trudim da se hranim što je zdravije moguće, a onda da ubrizgam botoks. Čak i da uradim nešto sada, da se operišem u 63, izgledaću kao da imam 53, a sa 73, kao da imam 63... Čini mi se da mogu da dobijem bitku, ali nikako i sam rat. 

Ko je najviše uticao na vaše shvatanje lepote?

Moja majka. Ona je zdravlje i stil uvek stavljala ispred lepote. Poreklom je iz Skandinavije, sportski  tip, veoma praktična i sa obe noge na zemlji. Stil joj je uvek bio jednostavan i elegantan. Kada ju je David Selznick doveo u Holivud, imao je ideju da joj promeni ime, stanji obrve i izmeni boju kose. Mama je na to odgovorila: „Moje ime je Ingrid Bergman, ako vam se ne dopadam ovakva kakva jesam, vraćam se u Švedsku.“

Kako biste nam opisali svoju beauty rutinu?

Od šminke svakodnevno koristim maskaru, karmin i ponekad puder. Kao i mamin, moj ruž je uvek crven. Nutrix mi je omiljena krema za telo i naravno parfem Trésor. Šminku i parfem koristim zbog sebe, pružaju mi zadovoljstvo. Slično kao kada uređujem stan ili slažem cveće u vazi.

Verujete li da lepota spolja zavisi od lepote iznutra?

Sve to ide zajedno. Karmin vam neće spasiti život, ali može uticati da se osećate bolje. Ruž, trening, lepa odeća, čista kuća... sve to doprinosi boljem osećaju iznutra.

Q&A

Kojim vrlinama se najviše divite kod žena?

Istim kao i kod muškaraca: ljubaznosti, radoznalosti, avanturističkom duhu i humoru.

Šta najviše cenite kod svojih prijatelja?

Humor. Smeh je dobar za dušu.

Šta menja vaš običan dan u dobar ili loš?

Bilo šta, ali smeh može ublažiti onaj loš.

Koji je poslednji film u kom ste uživali?

Dankinja u kom glume Eddie Redmayne i Alicia Vikander. Bila sam toliko ponosna što je švedska glumica osvojila Oskara, kao što je i moja mama.

Kako najradije provodite slobodno vreme?

Na svojoj farmi na Long Ajlendu, posebno sa svojim pilićima.

Prevela i priredila: Dunja Đokić

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> http: //www.viber.com/ellesrbija