Devedeset i pet godina. Toliko je pre nekoliko dana (29. avgusta) napunila legenda mode, možda i njena najzanimljivija osoba, Iris Apfel. I koja je bila prva rođendanska odluka ove neverovatne žene? Saradanja sa Macy INC.

Ekipa američkog Elle-a ju je tim povodom posetila na samom lansiranju kolekcije.

Kada su je upitali da odabere svoju omiljenu dekadu stila, Iris koja rezonuje bolje nego cela naša redakcija je odgovorila: “Nikada ne razmišljam tako. Mislim da su trendovi smešni. Treba da se pogledaš u ogledalo i znaš ko si, obučeš se za sebe, a ne ono šta ti neko kaže da obučeš.”

Pogodak!

Iris je na promociju svoje kolekcije došla obučena u komade iz nove kolekcije od glave do pete. Haljina sa printom inspirisana 60-im godinama, čizme iznad kolena, narukvice, lančići i naravno njene prepoznatljive naočari.

“Sve što nosim je INC!”, radnosno je izjavila, “Volim sve komade iz ove kolekcije. Odličan dizajn, dobar oblik, ne mogu da pređem preko činjenice da savršeno pristaju i da je kvalitet tkanine odličan. A cena, ništa preko 200 dolara!”

Kolekcija od 40 komada je najnoviji podvig za ovu ikonu stila koja je kao dizajner enterijera živela uzbudljiv, impresivan život. Trenutno radi i na liniji nakita za HSN, nosive kolekcije emotikona i naravno pojavljuje se u modnim kampanjama.

Njen savet da ostanete tako aktivni u 95. godini?

"Budite zainteresovani, ustanite i uradite nešto!”

Foto: Instagram / iris.apfel

Iris, kao zagovornik prihvatanja ličnog stila, uvek je bila poznata po svom zaštitnom znaku - oversized naočarima, slojevima statement nakita i crvenom karminu. Ohrabrivala je žene da podrže svoju individualnost godinama, ali kada smo je upitali da li postoji nešto kao loš outfit, zastala je: “Nisam razmišljala o tome, ali zašto ne? Postoje dobre i loše stvari - dobro i loše u svemu, po čemu je onda outfit drukčiji?”

Šta onda čini loš outfit prema Irisinom mišljenju?

“Zavisi od osobe koja ga nosi. Odeća je često dobra i loša u odnosu na osobu koja je nosi. Neki mogu da se provuku sa stvarima koje bi druge učinili da izgledaju kao konji.”

Nakon devet decenija u modnoj industriji, Iris je sigurno zaslužila pravo da kaže stvari kakve one i jesu ali i da kaže šta želi. Pa šta ona ima da kaže novoj generaciji zvezda stila?

“Rekla bih im da treba identitet, da znaju ko su - kako izgledaju, u čemu se osećaju prijatno. Individualnost je veoma bitna, a nažalost, mislim da je ona izgubljena.”

Priredila: Nikolina Janković

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija