U jednom od retkih intervjua koji je dala za NewYork Times, Lee Radziwill, sestra Jacqueline Kennedy, prisetila se audijencije na britanskom dvoru kada joj se princ Philipe požalio kako živi u kraljičinoj senki. "Ti i ja uvek hodamo tri koraka iza", rekao je tada aludirajući na njen život uz slavnu i obožavanu sestru Jacqueline.

Detalji njenog bogatog životnog iskustva u visokom američkom i evropskom društvu sažeti su u knjigu jednostavno nazvanu "Lee" koja je izašla prošle godine.

Teško je opisati sve uspone i padove ove 83-godišnjakinje koja je od malih nogu odgajana i pripremana za ulogu dame iz visokog društva.

Priča o njenoj knjizi zanimljivija je utoliko što je davne 1970. Radziwill morala vratiti pozamašan avans za memoare koje nikada nije napisala. Naime, tada je shvatila da svetu ne može ogoliti dušu i pritom ugroziti svoju slavnu sestru Jacqueline, koja je, zahvaljujući braku s američkim predsednikom Johnom F. Kennedya, postala prominentna politička i društvena figura SAD-a.

Lee je rođena 3. marta 1933. godine.   

Sestre su odrasle u Sauthemptonu u dobrostojećoj porodici s ocem John Vernou Bouvier, bankarom sa Wall Street-a, i majkom Janet Lee Bouvier. Naizgled srećno detinjstvo, kog su se u intervjuima uvek prisećale, naprasno je prekinuto razvodom roditelja. Janet Lee Bouvier više se nije mogla nositi s Bouvierovim kockanjem i alkoholizmom pa je zatražila razvod.

Ova je odluka teško pogodila sestre, koje su idealizovale oca i takmičile se za njegovu pažnju. Navodno je Bouvier onomad izjavio da je Jackie najlepša ćerka koju jedan otac može imati, jasno dajući do znanja da je više naklonjen njoj.

Iako je obožavao Jacqueline, nije je dopratio do oltara kada se udavala za Johna F. Kennedya. Janet Lee mu je zabranila da se pojavi na venčanju pa je Jackie predao očuh.

U tinejdžerskim danima Lee je imala nekoliko kilograma viška pa joj je majka uvek govorila da se ugleda na vitkiju sestru, koja je bila bolji materijal za porodični plan o "dobroj udaji".

Sestrinoj senki pokušala je umaći 1953. godine udajom za Michael Temple Canfield, sina medijskog magnata Kasa Kanfildaa i poznate majke Kiki Preston, koja je dobila nadimak "devojka sa srebrnom iglom". Taj nadimak zaradila je zbog zavisnosti o drogama koje je, bez obzira na okruženje u kojem se nalazila, ubrizgavala srebrnom iglom.

Brak je bio daleko od idealnog. Machael je puno pio, a Lee je trpela i jedno vreme pokušavala održati sliku skladnog para. Istina je bila da nije imala gde da se vrati. Povratak kući pognute glave bila bi društvena sramota i znak poraza u večnom i zamornom takmičenju sa sestrom. Predstava za javnost trajala je sve dok se nije upustila u tajnu vezu s poljskim političkim azilantom, princom Stanislawom Radziwilom.

Činilo se da je kraj agonije napokon na vidiku. Postati princeza čak i bez državne ili službene titule, koja je princu oduzeta za vreme Drugog svetskog rata, bila je prilika koja se ne propušta.

Lee je napustila Michaela i uz sestrinu pomoć uspela da dobije Papinu dozvolu za poništenje braka te se 1959. u Londonu udala za Stanislawa, s kojim je ubrzo dobila dvoje dece, sina Anthonyja i ćerku Christinu,Tinu.

Na sledećoj strani pročitajte o uticaju Trumana Capoteaja na Lee:

PageBreak

Novi početak u novom gradu značio je život kakav je oduvek želela...

Svi su slavili Lee, ne kao mlađu sestru Jacqueline, već kao trendseterkuu, damu s pedigreom, ženu koja je znala prirediti najbolje zabave na koje su svi hteli biti pozvani.

"Živeli smo u prekrasnoj kući u neposrednoj blizini Bckinghamske palate. Posedovali smo i najlepše imanje u Engleskoj koje je uredio Lorenzo Mongiardino (poznati italijanski arhitekta). Oblepio je zidove u trpezariji sicilijanskim šalovima i angažovao ilustratorku Lilu De Nobili da naslika moju decu s najdražim životinjama i cvećem", rekla je Lee u jednom intervjuu.

Bila su to vremena kada se živelo u izobilju, a okružena intelektualnom i umetničkom elitom Lee je predstavljala ideal svake debitantice iz njujorškog visokog društva koja je sanjala da će se jedan dan udati za svog princa i krasiti naslovnice svetskih medija odevena u kreacije poznatih kuća. U to vreme Lee je postala i modna ikona.

Po kući se šetala u raskošnim kaftanima, a za izlaske u javnost birala je svečane kreacije s potpisom američkih dizajnera. Za razliku od Jacqueline, koja je morala biti odmerena kao prva dama nacije, Lee je mogla dopustiti nešto riskantnije i slobodnije odevne kombinacije, naravno, nikad vulgarne, ali za ono vreme često provokativne. Život domaćice iz visokog društva ubrzo je dosadio Lee, a veliki interes medija za njen lik i delo nagnali su je da okuša sreću u šou biznisu.

Njen veliki prijatelj, a kasnije zakleti neprijatelj, Truman Capote, uverio ju je da bi trebalo da glumi. Briljantni pisac, koji se polako utapao u alkoholu, imao je velik uticaj na Lee, ali i na ostale žene iz visokog društva. Capote je na društvenoj sceni bio nešto kao danas Derek Blasberg. Večni poverenik bezobrazno bogatih žena koje su mu otkrivale svoje najmračnije tajne, često pod dejstvom kojom tabletom valiuma i čašom votke. Capote je obožavao Leel iz mnogo razloga. Jedan od njih bio je taj da ju je, u počecima prijateljstva, mogao kontrolisati, a drugi se, naravno, naslanjao na činjenicu da je sestra najmoćnije žene Amerike.

Glumačke ambicije brzo su pokopali kritičari, koji su rekli da nikad nisu svedočili tako drvenom izvođenju. Nakon predstave "The Philadelphia story", koja je bila postavljena u Čikagu, pa film "Laura", Lee je odustala od sna da postane glumica.

Dugo je izjavljivala da je za njen debakl krivo slavno prezime zbog kojeg joj ljudi ne daju priliku da se dokaže. Istina je da su časovi glume iz nje po prvi put izvlačili sirove emocije koje kao dete i tinejdžer nije uspela pokazati jer su i ona i sestra vaspitanje tako da ih uvek obuzdavaju i ne pokazuju.

I drugi se brak približavao svom kraju, i par se 1974. godine razveo. Lee je već ljubovala s grčkim brodovlasnikom Aristotelom Onazisom. U priču između Onazisa i Lee uplela se sestra. Mediji danas nagađaju da je Onazisa Lee zanimala isključivo kako bi mogao doći do njene sestre. Starija sestra ju je opet pretekla, a ovaj put sramota je bila javna i propraćena u svim svetskim medijima.

Za ženu iz njene klase situacija se nije mogla razviti na gori način. Ali pravi problemi su tek počeli. Stas je 1976. godine preminuo ostavivši za sobom dug u iznosu oko 30 miliona dolara. Dugovanje je navodno šokiralo Lee, koja nije znala da su sve njene kuće, haljine i putovanja plaćeni na kredit.

A gde je sada Lee Radziwill, pročitajte na sledećoj strani:

PageBreak

Bila je prisiljena da rasproda imovinu kako bi namirila dugovanja i potražiti pomoć od sestre, koja se pobrinula za decu otvorivši im novac u nasledstvo. U depresiji i besciljnosti Lee je počela da pije i guta tablete.

Na vidiku nije bilo potencijalnog partnera koji bi je mogao izdržavati na način na koji je ona htela, sestra je bila smatrana velikom damom, modnom ikonom, dok se na nju gledalo kao na izgubljenu ženu nesposobnu da život dovede u red.

Bilo je vreme da se ponovno pronađe i vrati u žižu zanimanja.

Od princeze Lee preko noći je postala boho devojka koja je zatvarala klubove u društvu Micka Jaggera i Vorhola. Sa svojom tankom figurom, aristokratskim držanjem i porodičnim pedigreom, Lee je u trenu postala zvezda u tim krugovima.

Muškarci su se takmičili za njenu pažnju, ali niko od njih nije nudio dijamantski prsten i dao joj preko potrebnu garanciju i stabilnost. Njen bivši dečko Piter Bird rekao je da je Lee čeznula za iskrenom ljubavlju, ali da je ispraznost glamuroznog života na kakav je navikla u tome sprečavao. Pokušala je da radi kako bi namaknula nešto novca.

Emisija koju je osmislila za CBS propao je nakon prvog prikazivanja, potom se bacila na dizajniranje interijera, u čemu se pokazala kao talentovana i tvrdoglava dizajnerka. Jedno je vreme radila na uređenju hotela, ali ubrzo je odustala i zatvorila studio, rekavši kako je posao dekoratera jednostavno pretežak.

Sestra ju je naterala da krene na sastanke anonimnih alkoholičara na koje ju je sama vozila i čekala ispred zgrade kako bi bila sigurna da će Lee ostati do kraja sastanka. U mnogočemu sestre su jedna drugoj bile izvor frustracije, ljubomore i večne zavisnosti te ljubavi zbog koje su uvek jedna drugu dizale i spašavale iz ralja depresije i loših životnih izbora.

Do 1986. godine Lee se oporavila i bila je spremna uhvatiti se u koštac s problemima. U njen život ušao je koreograf i redatelj Herbert Ross za kog se udala uprkos sestrinom protivljenju. Naime, Ros je bio biseksualac i to su svi znali pa je Jacqueline bila zabrinuta za sestrino krhko mentalno zdravlje i šta će se dogoditi ako je Ros izneveri i ostavi.

Životni susret koji će joj dati najstabilnije trenutke karijere dogodio se 1980. godine kada je upoznala dizajnera Armania, koji je bio očaran njenom elegancijom i duhom.

Od 1985. bila na je funkciji PR direktorke za modnu kuću Armani, promovišući italijanski brend među svojim otmenim prijateljima i klijentelom koja je treperila pred njenim društvenim statusom.

Tako je, na primer, na velikoj proslavi 40. godišnjice brenda Armani, koja je upriličena u Milanu prošle godine, Lee bila počasna gošća. Kada je zakoračila iz zatamnjenog Mercedesa fotografi su podivljali, pokušavajući uhvatiti što bolji kadar krhke 83-godišnjakinje.

Kada se činilo da su stvari konačno sele na mesto Jacqueline se razbolela od teškog oblika karcinoma i preminula 1994. godine.

Testament je bio šokantan. Jacqueline nije ostavila ni centa Li, verovatno smatrajući da joj je tokom života dovoljno pomogla. Brak s Rossom nije išao najbolje. Lee je tvrdila da je reditelj bio opsednut svojom bivšom suprugom, balerinom koja je takođe preminula od karcinoma. Mrzela je Holivud i kompletnu filmsku industriju. Ross je preminuo 2001. godine od posledica srčanog udara pa je Lei opet ostala sama.

Napustila je Ameriku i odlučila da se skrasi u Parizu gde i danas živi.

U stanu ispunjenom uspomenama na drage prijatelje poput baletana Rudolfa Nurejeva, u kojeg je navodno bila beznadežno zaljubljena, i Trumana Capotea, kojeg i danas naziva najboljim prijateljem. S 83 godine čini se da je napokon mirna sa sobom i životnim odlukama koje su joj obiležile mladost i srednje godine. U Parizu živi zadovoljno primajući prijatelje u svom raskošnom domu na Aveniji Montanj koji je sama uredila.

Izvor: buro247

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/