Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko je Lee Radziwill: Žena koja je uvek bila u senci Jacqueline O

Iako ne tako poznata kao njena starija sestra, Lee je sigurno bila jedna od najzanimljivijih ličnosti 20. veka...

  Izvor: foto: Profimedia

U jednom od retkih intervjua koji je dala za NewYork Times, Lee Radziwill, sestra Jacqueline Kennedy, prisetila se audijencije na britanskom dvoru kada joj se princ Philipe požalio kako živi u kraljičinoj senki. "Ti i ja uvek hodamo tri koraka iza", rekao je tada aludirajući na njen život uz slavnu i obožavanu sestru Jacqueline.

Detalji njenog bogatog životnog iskustva u visokom američkom i evropskom društvu sažeti su u knjigu jednostavno nazvanu "Lee" koja je izašla prošle godine.

Teško je opisati sve uspone i padove ove 83-godišnjakinje koja je od malih nogu odgajana i pripremana za ulogu dame iz visokog društva.

Priča o njenoj knjizi zanimljivija je utoliko što je davne 1970. Radziwill morala vratiti pozamašan avans za memoare koje nikada nije napisala. Naime, tada je shvatila da svetu ne može ogoliti dušu i pritom ugroziti svoju slavnu sestru Jacqueline, koja je, zahvaljujući braku s američkim predsednikom Johnom F. Kennedya, postala prominentna politička i društvena figura SAD-a.

Lee je rođena 3. marta 1933. godine.   

Sestre su odrasle u Sauthemptonu u dobrostojećoj porodici s ocem John Vernou Bouvier, bankarom sa Wall Street-a, i majkom Janet Lee Bouvier. Naizgled srećno detinjstvo, kog su se u intervjuima uvek prisećale, naprasno je prekinuto razvodom roditelja. Janet Lee Bouvier više se nije mogla nositi s Bouvierovim kockanjem i alkoholizmom pa je zatražila razvod.

Ova je odluka teško pogodila sestre, koje su idealizovale oca i takmičile se za njegovu pažnju. Navodno je Bouvier onomad izjavio da je Jackie najlepša ćerka koju jedan otac može imati, jasno dajući do znanja da je više naklonjen njoj.

Iako je obožavao Jacqueline, nije je dopratio do oltara kada se udavala za Johna F. Kennedya. Janet Lee mu je zabranila da se pojavi na venčanju pa je Jackie predao očuh.

U tinejdžerskim danima Lee je imala nekoliko kilograma viška pa joj je majka uvek govorila da se ugleda na vitkiju sestru, koja je bila bolji materijal za porodični plan o "dobroj udaji".

Sestrinoj senki pokušala je umaći 1953. godine udajom za Michael Temple Canfield, sina medijskog magnata Kasa Kanfildaa i poznate majke Kiki Preston, koja je dobila nadimak "devojka sa srebrnom iglom". Taj nadimak zaradila je zbog zavisnosti o drogama koje je, bez obzira na okruženje u kojem se nalazila, ubrizgavala srebrnom iglom.

Brak je bio daleko od idealnog. Machael je puno pio, a Lee je trpela i jedno vreme pokušavala održati sliku skladnog para. Istina je bila da nije imala gde da se vrati. Povratak kući pognute glave bila bi društvena sramota i znak poraza u večnom i zamornom takmičenju sa sestrom. Predstava za javnost trajala je sve dok se nije upustila u tajnu vezu s poljskim političkim azilantom, princom Stanislawom Radziwilom.

Činilo se da je kraj agonije napokon na vidiku. Postati princeza čak i bez državne ili službene titule, koja je princu oduzeta za vreme Drugog svetskog rata, bila je prilika koja se ne propušta.

Lee je napustila Michaela i uz sestrinu pomoć uspela da dobije Papinu dozvolu za poništenje braka te se 1959. u Londonu udala za Stanislawa, s kojim je ubrzo dobila dvoje dece, sina Anthonyja i ćerku Christinu,Tinu.

Na sledećoj strani pročitajte o uticaju Trumana Capoteaja na Lee:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Moda

Celebrity