Bojana Vunturišević, rock and roll

Obavezna muzička lektira po tvom izboru: Solange A seat at the table. Obavezna lektira za ljubitelje retro futurizma u muzici. Praznik za uši i oči. Erykah Badu ima naslednicu.

Akustično, električno ili elektronsko zašto: Sempleri i sintisajzeri sa bas gitarom. Dakle, električno i elektronsko. Vrlo često i eklektično.

Gde te možemo čuti: Najčešće u mojoj zgradi u Cvijićevoj ulici kako vičem: „Neeee“, ali i po regionalnim festivalima. Tu neću vikati. Pevaću Daljine su blizine.

Da li više voliš da stvaraš ili interpretiraš: Oduvek sam više volela da stvaram i interpretiram isključivo svoje izmišljotine. Počev od prve pesme, o nekom medi, pa do danas, kada ne pevam o životinjama već samo o ljudima. Neprocenljiv je momenat kada se u studiju desi ta magija, takozvana nova pesma.

Koje instrumente znaš da sviraš: Klavir, bubanj, blok flautu i tri akorda na gitari, što je sasvim dovoljno da napravim rokenrol pesmu.

Dragana Milinković, DJ

Koje piće preporučuješ uz svoju muziku: Panglaktički grgolj blaster, naravno.

Obavezna muzička lektira po tvom izboru: Od Mozzarta i Beethovena do Philipa Glassa... od Joyja Divisiona do Sex Pistolsa i Nirvane preko Pink Floyda do Depeche Moda... od Kraftwerka pa do Duft Punka i Red Hot Chili Peppersa... Treba slušati muziku.

Koje instrumente znaš da sviraš: Klavir je moj prvi instrument... ali obožavam da sviram sintisajzere i ritam mašine. Moji najomiljeniji sintisajzeri su Elektron Analog Four, Roland TB-3 i Korg Minilogue.

Zašto si DJ: Zato što volim da pričam priče.

Romana Salačala, noise pop 

Obavezna muzička lektira po tvom izboru: Od partizanskih, sovjetskih i jugoslovenskih, italijanskih pesama, preko raznih muzičkih scena Detroita, Sijetla, Njujorka, Mančestera, Bristola, Londona, Birmingema, Berlina, SFRJ, Rusije, Japana, Australije... U posljednje vreme uz sina slušam hip-hop i preporučujem Kendrick Lamarov poslednji album Damn.

Na koja mesta voliš da izlaziš ili nam savetuješ da izađemo: Obično idem na koncerte. A izlazim u Idiot i Šikaricu. Što se tiče klabinga, retko, ali kad se desi, onda zasigurno 20/44. Posle stejdža i nastupa slabo šta može da zabavi… Preporučujem izlazak u prirodu.

Da li više voliš da stvaraš ili interpretiraš: Stvaralački put jeste podvig koji je na kraju oslobođenje od potištenosti i zatvorenosti. Stvaralaštvo se mora podeliti sa svetom, a interpretacija i nastup su po mom mišljenju, kulminacija našeg stvaralaštva.

Koje piće preporučuješ uz svoju muziku: Uz našu muziku može da se pije šta god... Od majčinog mleka do Jacka! 

Katarina Jovanović, klasika

Kako je sve počelo: Mislim da su se moji roditelji trudili da preko pupka uz pomoć divnih starinskih Pioneer slušalica dobijam jednaku dozu Marie Callas, Rolling Stonesa, grupe ABBA i Bulata Okudzhave. Tako je počelo. I ta raznovrsnost i traženje sebe nikada nije prestalo.  

Obavezna muzička lektira po tvom izboru: Slušam sve što smatram muzikom. Od Monteverdija do Thomasa Adèsa i Unsuk Chin. Od Ette James do Arcade fire. Meni lično su obavezni Janáček, Beethoven, Schoenberg, Vagner, Verdi, Mozzart, Händel, Richard Strauss...

Na koja mesta voliš da izlaziš ili nam savetuješ da izađemo: Izlazim u pozorište i na koncerte. Pijem kafu ili piće na dva tri mesta u gradu, a to su Šikarica, Centrala i Monk's bar. Izlazim često u Gradsku biblioteku u Knez Mihailovoj i na Kalemegdan. Leti posle treninga pijem jutarnju kafu u Šansi na Tašu.

Muzički festival koji ne smemo da propustimo: U Srbiji svakako BUNT u Beogradu svakog novembra, zatim NOMUS u Novom Sadu svakog aprila, SOMUS u Somboru svakog proleća, a u Evropi Avignon, AIX, Orange, Proms u Londonu...

Koji ti je najvažniji nastup u životu: Onaj koji dolazi.

Priredila: Branislava Kostić

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/