Kustos, režiserka, osnivač moskovskog  Multimedia Art Museum, Olga Sviblova ima posebnu teoriju o modi provučenu kroz filter psihologije - baš ono što nam ponekad treba da bismo bolje razumeli taj veličanstveni i kompleksan pojam MODA, a pritom nešto i naučili od nje.

1989. godine uradila Olga je snimila film "Black Square", nagrađivani dokumentarac o ruskoj podzemnoj avangardnoj sceni. Pre pada Sovjetskog Saveza radila je na popularisanju umetnika poput Aleksandra Rodčenka, a 1996. godine postala je direktorka Moscow House of Photography, koji kasnije postaje Multimedia Art Museum

Olga je jedna od najmoćnijih ličnosti u svetu umetnosti, IT žena moskovskog džet seta, uticajna dama u domenu kulture širom sveta, koja povrh svega smelo kaže "nemam puno vremena da se stresiram ujutru ispred ormara." 

Harizmatična plavuša uvek veže kosu u rep, pojavljuje se isključivu sa naočarima crnog okvira, stavlja rumenilo na obraze i bira monohromatske kombinacije, osvežene nekim detaljem u boji ili nakitom o kojem ima posebnu teoriju. Njena modna uniforma je veoma jasna: jednostavna crna haljina, slična modelima brenda Max Mara po kom je brend i poznat.

"Potrebno mi je da stvari stavim na svoje mesto, ne samo u poslu, nego i u životu i mislim da mi odeća pomaže u tome. Tokom dana sam u kancelariju ili radim na postavljanju umetničkih dela i instalacija, a uveče idem na zvanični event. Moram da se pripremim za svaku situaciju i menjam mnogo uloga."

Olga je studirala psihologiju, doktor je nauka iz ove oblasti, obrazovanje je sticala i na studijama istorije umetnosti, čistila je ulice da bi preživela, snimala filmove i autor je više od 500 izložbi koje u foklus stavljaju modernu umetnost i fotografiju u Rusiji i svetu. 

"Čistila sam ulice skoro 6 godina i posao je bio slabo plaćen, ali sam imala puno slobodnog vremena. A to je danas najveći luksuz, jer danas slobodnog vremena skoro da i nemam."

Ova nesvakidašlja žena obično se opredeljuje najčešće za crnu boju, a njena mantra je ta da je moda povezana sa humorom: "Važno je da žene kupuju. Bolje to, nego da plaćaju psihoterapiju."

Sa svojim napornim rasporedom, nema baš vremena za šoping: "Idem retko po prodavnicama i u mom ormaru mogu da se nađu stvari od Zare, preko komada koje potpisuje Issey Miyake, pa do Prade. Smatram da je odeća naš najbolji prijatelj, jer realno, nikad ne bismo mogli da izaberemo prijatelja za 5 minuta."

Ipak, postoje neke neke romanantične fashion tendencije i tiču se njenog pogleda na aksesoare, koji po njenom mišljenju donose šareno, detinjasto vibriranje koje daje novi smisao outfitima: 

"Moj život je prilično ozbiljan. Trudim se da se smejem sećajući se detinjstva, jer da nemamo humor, ne znam kako bismo preživeli."

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/