Pre nego što su se pojavile manekenke zbog kojih je i nastao izraz supermodel, bile su ONE. Dame koje su na šarmantan način koketirale sa modom, dizajnerima i trendovima.

Neke od njih su sarađivale sa čuvanim fotografima, kao što je Irving Penn, dok je npr. Richard Avedon za ženu neobične lepote Chinu Machadu prokmomentarisao da je "najverovatnije najlepša žena na svetu". 

Zato u nastavku pročitajte ko su bili legendarni modeli pre osamdesetih, a za koje verovatno niste čuli...

Dovima

Dorothy Virginia Margaret Juba vladala je svetom mode 50-ih godina prošlog veka. Lepu Amerikanku poznatiju pod nadimkom Dovima slučajno je na ulicama Njujorka otkrio jedan od urednika u Vogueu i dan kasnije organizovao snimanje s legendarnim fotografom Irvingom Pennom. 

Bio je to početak velike karijere koju je obiležila saradnja s Richardom Avedonom.

Njegova fotografija pod nazivom "Dovima sa slonovima" nastala 1955. godine u pariskom cirkusu smatra se jednom od najboljih modnih fotografija svih vremena. Na njoj Dovima nosi haljinu s potpisom modne kuće Dior, prvu koju je za njih dizajnirao tadašnji novi asistent Christiana Diora - Yves Saint Laurent.

China Machado

Modna karijera Noelie Dasouze Machado koju svet mode pamti kao Chinu Machado počela je selidbom u Pariz. Igrom slučaja dobila je priliku da nosi kreacije na jednoj reviju Huberta de Givenchyja nakon koje ju je zadivljeni dizajner pozvao da postane deo stalnog tima modela njegove modne kuće. 

China je bila jedna od muza Richarda Avedona koji je jednom prilikom izjavio da je ona "najverovatnije najlepša žena na svetu". S njim je 1959. godine napravila kultni editorijal za magazin Harper's Bazaar.

Ova lepotica kineskih, portugalskih i američkih korena bila je prva tamnoputa manekenka koja se pojavila na stranicama magazina.

Irina Pantaeva

Prva Azijatkinja s titulom supermodela rođena je 1967. godine u Burjatskoj, u istočnom Sibiru.

Brzinom munje osvojila je modne piste početkom 90-ih, a prvu priliku pružio joj je Karl Lagerfeld i uvrstio je među modele koji su nosili njegove haute couture kolekcije. Nosila je i revija za modne kuće Christian Dior, Alexander McQueen, John Galliano, Yves Saint Laurent, Kenzo, Issey Miyake te mnoge druge.

Carmen Dell'Orefice

Carmen je imala samo 15 godina kada se 1946. godine prvi put pojavila na naslovnici Voguea, a uz nekoliko prekida njena karijera nastavila se sve do danas. Trenutno je vlasnica titule najstarije manekenke na svetu, često možemo da je vidimo na revijama, pojavljuje se u raznim kampanjama i snima editorijale.

Veruschka

Nemica Vera Gottliebe Anna Gräfin von Lehndorff-Steinort rođena je 1939. godine u Kalinjingradu. Imala je 20 godina kada ju je u Firenci otkrio fotograf Ugo Mulas. Tokom karijere radila je s brojnim legendarnim fotografima poput Helmuta Newtona i Richarda Avedona, a 1966. godine pojavila se u kultnom filmu "Blow-up" italijanskog redatelja Michelangela Antonionija. Modelingu se vratila prošle godine kada je postala zaštitno lice švedskog brenda Acne Studios.

Izvor: Zadovoljna

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/