Uloga u filmu Joker instant ga je smestila u među holivudske zvezde prvog reda, iako je Joaquin i prisutna i zapažen u Holivudu poprilično, pogotovo u poslednjih par godina.

Glumom je počeo da se bavi još kao dete, a sve do 2005. godine i vodeće uloge u ostvarenju Walk the Line u kome je tumačio ulogu čuvenog kantri muzičara Johny Casha (koji ga je sam izabrao za ovu rolu), Joaquin je mahom bio zapažen zahvalajujući sporednim ulogama, mada odličnim sporednim ulogama.

Od 2005. godine Holivud konačno postaje svestan izvanrednog talenta ovog glumca i Joaquin konačno dobija priliku da iskaže svoj talenat na odgovarajuć način.

Iako se preterano ne eksponira u medijima i trudi se da privatni žvot sakrije od očiju javnosti, to mu ne polazi najbolje za rukom.

Podaci iz glumčevog privatnog života, pogotovo onog porodičnog davnih dana su postali meta medijske preokupacije, te ne čudi što Joaquin uopšte nije oduševljen idejom da razgovara sa novinarima, sem ukoliko to nije zaista neophodno - kada su na primer u pitanju promocije ostvarenja na kojima radi.

1. Uvek se znoji kada glumi

Nervoza i anksioznost preovldavaju tokom snimanja svakog kadra u kome se pojavljuje, mada to nikada ne biste rekli. Glumac je vrlo otvoren u vezi ove pozitivne treme, kaže da mu je svaki film poput prvog i da se na početku toliko znoji da izuzetno često mora da menja majice.

2. Ne gleda svoje filmove 

Joaquin nije usamljen u ovom klubu, postoji čitav niz glumaca i glumica koji ne gledaju svoja ostavrenja, kao što su na primer: Javier Bardem, Reese Witherspoon, Nicole Kidman. Joaquinov razlog je taj što smatra da će gledajući sebe na velikom platnu to negativno uticati na njegov rad.

3. Njegov brat je čuvena tinejdž zvezda 90-ih

Joaquinov rođeni brat River Phoenix još kao dete postao je velika zvzeda, zahvaljujući ulozi u legendarnom filmu Stand by me. Od tog momenta njegova popularnost krenula je vrtoglavom brzinom ka usponu. Joaquin, koji je četiri godine mlađi od Rivera, takođe je glumio tada, ali je njegov uspeh bio zanemarljiv u odnosu na Riverov. Jedan od najpoznatijih Riverovih filmova bio je onaj u kome igra pored Keanu Reevesa My Own Private Idaho.

4. Riverova smrt

U čuvenom holivudskom noćnom klubu The Viper Room, čiji je suvlasnik bio Johnny Deep, River je bio čest gost. Te večeri 30. oktobra 1994., River se pojavio u društvu dobrog druga Johna Frusciantea (gitariste Red Hot Chili Peppersa). Obojica su bili vidno pod uticajem opijata, koje su prethodno danima unazad konzumirali zajedno. Ipak, izveli su nastup sa zajedničkim bendom, pod nazivom P - u kome je svirao i Depp. Tokom nastupa River je jednom od članova rekao da se ne oseća dobro i da misli da se predozirao. Ni par sati od toga nije prošlo, kada su Rivera pronašli ispred kluba u stanju konvulzije - ležao je na podu, a mišići su mu se nasumično grčili i opuštali. Joaquin i Rain (njihova srednja sestra) bili su u publici to večeri i upravo su oni bili ti koji su pokušali da spasu brata. Rain mu je davala veštačko disanje, dok je Joaquin zvao hitnu pomoć. Ipak tok jutra - 31. oktobra u 1:51 čas, River Phoenix proglašen je mrtvim. Imao je samo 23 godine. Nakon ovog događaja Joaquin se povukao iz sveta glume na nešto više od godinu dana, ne bi li se na što zdraviji način suočio sa smrću brata.

5. Član hrišćanske sekte

Jedna od najozloglašenijih priča koje su pratile članove porodice kroz čitav život, bila je nažalost ona istinita. Naime, kada se Joaquin rodio u Portoriku porodica je bila na misiji, s obzirom da su se godinu dana pre toga pridružili kontroverznom hrišćanskom pokretu pod nazivom Children of God. Joaquin pored Rivera, ima i tri sestre Rain, Summer i Liberty Phoenix. Njegovi majka i otac Arlyn Phoenix i John Lee Bottom radili su kao misionari u Venecueli tokom prvih godina glumčevog odrastanja i živeli u popriličnoj oskudici. 

Međutim, ova epizoda na svu sreću nije trajala predugo Arlyn i John Lee shvatili su da je vođa crkve loš čovek, te su se vratili nazad u Ameriku. Ipak, ono što se tokom tog perioda dogodilo jedna je od najkontroverznijih priča u vezi ove sekte - a to je ona da je River sa svega četiri godine bio seksualno zlostavljan od čalnova sekte. Ovaj događaj je kako je otkrio u jednom od intervjua sa godinama blokirao.

6.  Jedno vreme se zvao "List", dok je porodično prezime Phoenix izmišljeno

Glumca je iritiralo što njegovi braća i sestre imaju posebna imena, dok ni on sam ne može svoje ime lepo da izgovori, a pogotovo neko drugi, te je još kao dete promenio ime u Leaf ili "List" prevedeno na srpski. Čak je I neke prve značajne projekte uradio pod ovim imenom. No, nakon 11 godina ipak je vratio ime  Joaquin. S obzirom da skandaloznu situaciju koju je porodica preživela nakon epozode sa crkvom, odlučili su da se od ovog poglavlja svog života maksimalno udalje, d aih više ne bi povezivali sa sektom, te su promenili prezime. 

Simbolično su uzeli prezime Phoenix ili Feniks – po ptici koja se rađa iz pepela i označava novi početak.

7. Zakleti vegan i borac za prava životinja

Scena iz detinjstva, kada je video ribara koji ubija ribu koju je ulovio nagnala ga je na to da počne da posmatra životinjski svet drugim očima. Pored toga što ne jede hranu životinjskog porekla,  Joaquin je  jedan od najvećih poznatih zagovarača za prava životinja.

Na snimanjima insistira da sva odeća koju nosi ni slučajno ne bude životinjskog porekla. Izuzetak je napravio samo u Walk the Line, kada je tumačio ulogu Johny Casha i nosio čizme od prave kože. Dok je recimo tokom snimanja reklame za modnu kuću Prada odbio da nosi cipele koje su mu bile namenje, te se u reklami pojavljuje bos.