Ova rođena Njujorčanka nesvakidašnje lepote manekenstvom je počela da se bavi sa 14 godina. Učestvovala je u prvim snimanjima za Vogue. Njena prirodna lepota i harizma opčinile su modni svet i mnoge fotografe. 

Kćerka je balerine i muzičara. Živela je u izuzetno siromašnoj umetničkoj porodici. Par se razveo kada je Carmen bila dete, a ona je pripala majci. Želeći da njena kćerka pođe njenim stopama, majka je upisuje na balet, piše Stil.rs

Majka joj je bila izuzetno zahtevna žena i od Carmen je tražila savršenstvo. Tokom dobrog dela svog mladog života, Carmen je smatrala da je ružna, jer je bila visoka i mršava. Dečaci se nisu zanimali za nju.

Majka nije mogla sama da je odgaja, te je Carmen često boravila u inetrnatima sanjajući o karijeri balerine. Međutim, reumatizam je stao na put njenim snovima.

Tako je Carmen sa samo 14 godina započela karijeru manekenke. Već 1947. godine, njena slika je bila na naslovnici Vogue-a.

Samoj Carmen se nije dopala ta fotografija. Seća se da je izašla iz autobusa i na jednom kiosku videla Vogue i svoju dečačku frizuru i umalo zaplakala. 

Iako je radila kao manekenka nije bila bogata. Ponekad nije imala dovoljno novca ni za hranu. Vremenom je zarada porasla na 25 dolara na sat. Karmen je morala da štedi svaki dolar.

Ona i njena majka živele su bez tople vode, stalno im je nešto nedostajalo. Morale su da založe mašinu za šivenje kako bi platile kiriju za stan. Međutim takav život je naučio da ceni svaki dolar, ali i život.

1963. godine, Carmen je odlučila da napusti manekenstvo. Ubrzo se udaje i rađa kćerku, a već 1978. godine se vraća manekenstvu.

Mnoge manekenke smatraju da je starost prepreka za ovaj posao, ali ne i Carmen. Ona je pustila kosu da joj prirodno sedi, dok ni jednom nije podlegla plastičnoj hirurgiji. 

Izdaje knjigu pod naslovom "Biti lep: tajne i trikovi koje sam naučila tokom 40 godina radeći kao model.

Carmen Dell'Orefice važi za ženu koja ne podleže stereotipima.

I

Izvor: Stil.rs