Tekst: Virginie Dolata
Priredila: Branislava Kostić

Sedim u prelepom apartmanu hotela Park Hyatt Vendôme, napolju pada kiša. Ona dolazi bez trunke šminke, odevena u jednostavan kaput, crne patalone i Birkenstock klompe. Na glavi joj je vuneni šešir. Julianne Moore se osmehuje. Sela je malo da se odmori i konstatovala da joj se baš dopada ovaj prostrani apartman u kojem razgovaramo. On je ubrzo potom zatrpan koferima, torbama, kesama, aksesoarima, cipelama, priborom za šminku i frizuru… Lagano je pogledom prešla preko garderobe koju joj je stilista namenio i svima nam je bilo jasno da njen stil baš i nije klasičan. Obradovala se nekim smelijim krojevima, dekoltovanijim haljinama i kraćim suknjama, ali je usput i spomenula: „Ako počnete da se oblačite kao ćerka, to nije dobro.“

Iako je na sceni i platnu dosta temperamentna, Moore bi sve paparace ostavila bez posla. Ima muža, dvoje dece, dva psa i živi tiho u kvartu West Village u Njujorku. Njen mirni život je potpuno nezanimljiv žutoj štampi i ona se trudi da tako i ostane.
U više od pedeset filmova koje ima za sobom, poznata glumica je bila – sve: narkomanka, samoubica, neverna lezbijka, avanturista, psihički bolesnik, majka... U filmovima Short Cuts, Boogie Nights, Hannibal, Far from Heaven, Jurassic Park, A Single Man i The Kids Are All Right, glumi vrlo različite uloge i lako se prilagođava kako indi filmovima, tako i holivudskim megaprodukcijama. Reditelji Altman, Spielberg, Neil Jordan, braća Coen, Paul Thomas Anderson i Tom Ford (njen prijatelj i omiljeni dizajner) obožavaju da rade sa njom. Iako je često nominovana za Oskara, nikada ga nije dobila, ali je osvojila Emmy za ulogu Sare Palin u TV drami Game Change.

Njeno pegavo lice, vatrenocrvena kosa i porcelanski ten, sve ono što joj je smetalo kada je bila mala, postali su njeni najjači atributi. Zahvaljujući majci, koja je verovala u jedinstvenost njene lepote, Julianne se uvek čuvala od sunca i tako sačuvala prelepu bledu kožu. I zato nije slučajnost da ju je kuća L’Oréal Paris odabrala da reprezentuje te fantastične pedesetogodišnjakinje koje se osećaju prelepo u svojoj koži.PageBreak
Kako je to biti Julianne Moore?
 Ni sama ne mogu da poverujem koliko imam sreće. Ponekad toliko da me to zabrinjava. Sa muškarcem sam koga stvarno volim (reditelj i scenarista Bart Freundlich), imam dvoje divne dece, posao koji obožavam. Prosto se osećam zahvalnost sve vreme. Posao mi je i da idem u Pariz na nekoliko dana… koliko neko treba da bude taličan da bi imao sve to?

L’Oréal Paris vas je odabrao za zaštitno lice anti-aging linije Age Perfect Renaissance. Kako se osećate zbog toga?
Polaskana sam, zaista. Bila sam veoma uzbuđena kada su mi javili. Impresionirana sam jer je u pitanju svetski brend koji se obraća ženama širom planete i pripadnicama različitih kultura. Poznati su po svojoj fer i poštenoj prezentaciji žene. U njihovim reklamama ne pojavljuju se samo lepi mladi modeli nego žene svih starosnih dobi, od dvadeset čak do sedamdeset godina.

Koji je najbolji kozmetički savet koji ste ikada dobili?
Majka me je učila da stalno koristim kremu za lice sa visokim zaštitnim faktorom i da se klonim sunca što je više moguće (ona je Škotlanđanka). Danas, u ovim godinama, shvatam zašto je to govorila.

Kada je lepota u pitanju, šta savetujete svojoj ćerki?
Ne diraj obrve, nikada! Kada sam bila tinejdžerka, umalo da iščupam sve svoje, želela sam da nestanu. Ali one više nikada nisu izrasle onakve kakve su bile.PageBreak
Da li držite neku dijetu?
Trudim se da se hranim zdravo. Volim da jedem živu ribu, a i lako je držati se organske hrane u Njujorku. Jedem dosta povrća, ali i pomfrit. Dozvolim to sebi s vremena na vreme. Trudim se da ne preterujem sa hranom, ali ni sa vežbama, jer ni jedno ni drugo nije dobro. Kada sam bila mlađa, bila sam izuzetno disciplinovana, ali više nisam. Život je suviše kratak. Nekada, kada osetim da mi je potrebna detoksikacija, koristim program doktora Franka Lipmana. Njegova knjiga Spent može se naći na Amazonu. Prestanem da koristim šećer, alkohol i pšenicu. Nekoliko puta sam to već radila i zaista je sjajno.

Da li postoji nešto čemu ne možete da odolite?
Veoma mi je teško da odolim sladoledu i internet kupovini. Stalno sam na net-aporteru, to je jedna neviđena zavisnost. Sreća je što uvek kupljene stvari mogu da vratim!

Koje filmove možemo očekivati od vas u 2013?
Glumim u novoj adaptaciji romana Stivena Kinga Carrie, klasične horror priče. Ovaj film režira Kimberly Peirce. Igram ulogu Margaret White, majke koja zlostavlja svoju ćerku, a pritom je i religijski fundamentalista. Znate, ceo film biće zanimljiv jer Chloé Moretz (devojka koja glumi Carrie) ima 15 godina i prava je adolescentkinja. Veoma je lepa devojka, izuzetno talentovana i zabavno je sarađivati s njom. Na snimanju, porodica je bila uz nju, majka je nije ispuštala iz vida. Film će biti prilično strašan, kao i sama knjiga.
Ove godine takođe glumim u filmu The Seventh Son, koji režira Sergej Bodrov, s Benom Barnesom i Jeffom Bridgesom, kao i u jednoj finoj komediji sa Lily Collins, The English Teacher, koja je predstavljena na festivalu Sundance. Takođe snimam i triler Non Stop s Liamom Neesonom.

BEAUTY RUTINA
- Kada ustanem, umijem se i stavim malo ulja za lice (Rodin, Olio Lusso), a potom L’Oréal Paris dnevnu kremu Cellular Renaissance. Tokom leta koristim i kremu s visokim zaštitnim faktorom.
- Kožu oko očiju negujem kremom Kielh’s.
- Sa sobom uvek nosim neseser, u kojem držim pastu i četkicu za zube, šnale za kosu, ruž za usne, kapi za oči i flastere za moju decu.
- Omiljeni parfem mi je Kiehl’s Musk.
- Kad ne radim, ne šminkam se tokom dana uopšte.
- Za večernje izlaske volim smokey eyes. Usne su mi prilično velike, pa ih ne naglašavam.
- Nikada u životu nisam koristila tonik za lice.
- Kosu perem Kérastase proizvodima. Volim intenzivne balzame za kosu, jer je moja kosa gusta i dosta teška. • Tri puta nedeljno radim jogu, ako sam u mogućnosti. Takođe se trudim da trčim tri puta nedeljno.

Iako ima 51 godinu, Julianne Moore ne prestaje da nas zadivljuje. Izuzetna glumica, a takođe supruga i majka, zahvaljujući svojoj vanvremenskoj lepoti zaštitno je lice brenda L’Oréal Paris.