Ana Ljubinković, dizajnerka 

U Grčkoj se osećam kao kod kuče i svake godine sam u potrazi za novom omiljenom plažom. Ona mora da ispuni nekoliko uslova – da bude što skrovitija, peščana i po mogućstvu potpuno zaboravljena od ostatka čovečanstva! Na Kefaloniji ima mnogo takvih.

Marko Nikolić, make up artist

Iako već 15 godina putujem na Daleki istok, Bali je na mene ostavio poseban utisak. Njegove plaže obožavam, ali je središnji deo ostrva potpuno nestvaran. Najveći utisak na mene je ostavila šuma i hram na litici u kojem osim četiri monaha živi na stotine majmuna koji slobodno caruju tom oblašću. Preterana i nasilna komunikacija s njima nije poželjna…

Mauro Massarotto, dizajner

Leti apsolutno najviše volim da plovim brodom. Jednostavno, za mene bez broda nema leta. Taj gusarski momenat me oslobodi i opusti. Čitav brodski lifestyle konstantna mi je inspiracija u radu.

Marko Prokić, illustrator

Ovo je slika iz Ria de Žaneira od prošle godine. Gospodin sa leve strane sakuplja ono što mu okean izbaci od izgubljenih dragocenosti turista. Tako zarađuje za život, to je njegov posao već 36 godina. Penziju nema, ali život svakako ima.

Marko Šelić Marčelo, reper

Ada Bojana, nenudistički deo – zato što su svi na nudističkom, pa ovde možeš da se baškariš do mile volje. Ionako u nudističkom delu nema zabave, sve same babe i dede, i ne razlikuje se baš jasno ko je baba, a ko deda.

Milena Rakočević, fotografkinja

Ova fotografija nastala je tokom mog prošlogodišnjeg odmora u Meksiku. Jedna od najlepših destinacija koje sam imala priliku da posetim je maleno mesto po imenu Tulum, dva sata vožnje od Kankuna. To je pravi raj na zemlji. Sve ono što sam tražila od odmora pronašla sam upravo tamo. Pravi robinzonski turizam... baš ono što mi je trebalo. Pamtiću to iskustvo zauvek, a vrlo uskoro i ponoviti.

Nenad Janjatović, modni urednik

Na stranu samo putovanje… Pokvarena klima i 40 stepeni u Veneciji, zaboravljam prosutu salatu od tune po kolima i alge u moru. Samo pamtim Rimini i to da su pored mene moji najbolji prijatelji, prvi put zajedno na letovanju.

Vesna Pešić, ilustratorka

Savršen road trip, na kom sam bila u ulozi paklenog vozača po brdima Kefalonije & pacijenta u savladavanju straha od vode najlepšim talasima. Ni najmanje nije bio pokvaren zaboravljanjem torbe sa kupaćim kostimima. Plaža Myrtos, Kefalonija, 2012.

Radoslav Milenković, glumac

Moj davni san da jednog dana stanem na Rt Dobre Nade, da vidim poljubac i zagrljaj Indijskog i Atlantskog okeana, postao je java novembra 2013 – svoju predstavu Naši dani igrao sam u Kejptaunu. Hvala životu na ovoj čaroliji! Sada imam novi san – da ponovo odem tamo. Ali na fotografijama koje ću tada snimiti – neću biti sam.

Igor Brakus, voditelj

Skoro svako leto odem kod Gregovića u Buljaricu. Nebrušeni dijamant Crnogorskog primorja je verovatno jedino mesto koje mi pruža mir i odmor, koji mi u toku godine toliko nedostaju. Najlepša plaža u Bokokotorskom zalivu!

Miloš Nadaždin, fotograf

Mali je broj putovanja na kojima već prvog dana imate utisak da je to vaša životna destinacija, kako zbog prijatelja koji vas dočekaju, tako i zbog osećaja slobode. Los Anđeles to budi u meni – grad koji uliva mir, avanturizam i daje neobjašnjivu energiju.

Ašok Murti, stilista

Svi koji me znaju znaju da ja „ne radim odmore“... Nekada davno iz nekakvih razloga, meni bitnih a drugima nerazumljivih, prestao sam da odlazim na odmore, a onda, pre dve godine, prekršio sam ovo svoje pravilo, doduše na tri dana. Ali kakva tri dana! I obreo se na Krku, Rabu i Cresu, ostrvima kojih sam se sećao sa časova geografije, ali ih nisam poznavao. Divni ljudi, divni dani...

Dušan Reljin, fotograf

Kao mali sam živeo u Sidneju, na samoj plaži, i odlazak na more mi je bila svakidašnjica. To se drastično promenilo kada smo se preselili za Oslo. Tamo čak i leti nije pravo leto. Jedno od najnezaboravnijih letovanja je bilo kada sam iz Osla otišao na more u Meksiko. Razlika u temperaturi je bila veća od dvadeset stepeni. Toplo leto! Podsetilo me je na Sidnej.

Priredila: Branislava Kostić