Dean i Dan Caten, tvorci brenda DSquared2, su napravili revoluciju u nošenju džinsa i svetu ponudili jedinstven koncept luksuzne alternative. Njih dvojica su jednostavno nerazdvojni, a veza među njima je toliko jaka da jedan drugom bukvalno čitaju misli. Filozofija njihovog brenda je „born in Canada, living in London, made in Italy“.

U eksluzivnom razgovoru za ELLE Man pričaju o buntovničkoj estetici svoje nove kolekcije i otkrivaju zbog čega toliko vole Mikonos gde su otvorili i vodeću modnu radnju.  

Kada biste umesto teksasa morali da koristite neki drugi materijal u kolekcijama, koja bi bila adekvatna zamena?

Neosporno je da je teksas veoma važan element našeg brenda i naših karijera. Verujemo da smo napravili revoluciju u njegovom nošenju. Radimo na krojevima, obradi i bojama i stvaramo džins koji može da se nosi uz smoking. Volimo da se igramo sa materijalima, pa tako teksas kombinujemo sa kožom ili pamukom, na primer. Ipak, iskreno ne mislimo da se džins može zameniti bilo čim drugim.

Da li smatrate da mladi dizajneri danas sebi mogu da priušte luksuz započinjanja biznisa a da prethodno nisu završili neku dizajnersku školu?

Naravno da smatramo da je škola veoma važna, ali u isto vreme mislimo da se obrazovanje takođe stiče iz iskustva. Kada smo se doselili u Njujork da upišemo dizajnersku školu Parsons, profesor nam je jednom rekao: „ako niste spremni da udišete, jedete i živite modu, onda idite odavde“. Samo smo se pogledali i shvatili da smo na pravom mestu.

Poznati ste po tome što pravite spektakularne revije. Da li ste se ikada zabrinuli da performans može da privuče više pažnje nego odeća?

Obožavamo da pravimo spektakle na revijama, jer to ne doživljavamo kao rizik, već kao priliku! Naše revije su kao neki kratkometražni film. Mislimo da su zabavne i za one koji nisu opsednuti modom. Muzika, scenografija i moda su za nas veoma bitni i važno nam je kako oni doprinose DSquared2 identitetu i zajedno prenose njegovu poruku. Mi smo 100 odsto uključeni u sve aspekte produkcije. Lično radimo i na muzici i scenskom dizajnu!

Kako DSquared2 vidi muškarce u novoj sezoni?

Nova muška kolekcija ima malo buntovničku estetiku. On je bad boy. Na pisti su kaputi, bomber jakne, džins, koža… Iscepani indigo i crni džins se kombinuju uz elegantne komade, a tu su i kratki vuneni kaputi u braon i krem tonovima, duži kaputi tamnijih boja, bela i crna svila, vuna i kašmirsko pletivo. Silueta je istaknutija, odeća je za broj-dva veća. Boje su veoma klasične: crna, bela, bordo i oker, uz neobične narandžaste detalje, a aksesoar je veoma bitan. Naši favoriti su kockaste naočare, glomazne čizme i doktorske torbe.

Da li je istina da nosite isključivo odeću koju ste vi dizajnirali?

Imamo neke must have komade, ali uglavnom nosimo DSquared2 od glave do pete!

Koji od vas dvojice se prvi zainteresovao za modu?

Veza među nama oduvek je bila snažna i uvek smo delili strast prema modi. Kao deca smo bili veoma kreativni i radoznali i znali smo da će ta kreativnost biti naš poziv. Da nismo postali dizajneri, svakako bismo radili nešto kreativno, verovatno bismo bili umetnički direktori, muzičari ili reditelji.

Kako je izgledalo istraživanje modnog sveta nakon odrastanja u predgrađu Toronta sredinom sedamdesetih godina?

Obožavali smo modu od samog početka. Osećali smo potrebu da budemo kreativni i pronalazili inspiraciju svuda iako smo odrastali u malom gradu u Kanadi. Da bismo ostvarili svoje snove, odlučili smo da se preselimo u Evropu.

Zbog čega ste doneli odluku da se iz Milana preselite u London?

U Italiji smo otkrili kompanije koje su nam pomogle da razvijemo kolekcije. Proveli smo mnogo vremena u Milanu, ali više volimo život u Londonu, tamo smo više kao kod kuće, zbog jezika i tradicije.

Da li se ikada dogodi da se umorite jedan od drugog i da poželite da neko vreme provedete razdvojeni?

Nikada! Odrasli smo zajedno i najbolji smo prijatelji otkad znamo za sebe. Veza s bratom blizancem snažnija je od svega.

Dobro je poznato da vam je Mikonos jedna od omiljenih destinacija, čak ste i otvorili butik tamo. Zbog čega vas toliko privlači ovo grčko ostrvo?

Ima nečeg magičnog što nas vezuje za to mesto. Zvuk mora i sunce koje polako nestaje i reflektuje se na stenama ostave nas bez reči svaki put.

Tekst: Milan Đačić