Bez obzira na to gde se nalazite na vašem finansijskom putu, uvek postoji nešto čime možete da unapredite vaše navike vezane za potrošnju novca. Možda ste konačno isplatili sve rate kredita pa želite da se fokusirate na štednju i ulaganje ili možda jednostavno želite da uspete u nameri da se držite zapisanog budžeta za ovu godinu.

Bez obzira na to kako izgledaju vaši finansijski ciljevi, pripremili smo nekoliko vežbi koje će vas sigurno inspirisati da promenite pristup novcu i poboljšate ga. Otkrijte 5 koraka ka ispunjenju vaših finansijskih ciljeva u 2024. godini

Jasno definišite cilj

Pre nego što postanemo finansijski stabilni, moramo da definišemo barem jedan od svojih ciljeva. Postavite sebi ovo pitanje i to će biti baza vašeg puta ka štednji. Na primer, vaš cilj može biti kreiranje budžeta za 2024. godinu ili pokretanja fonda za hitne slučajeve.

Odredite vreme za planiranje

Otvorite notes, Excel tabelu ili platformu za planiranje budžeta i pređite na posao. Dodajte sve svoje neophodne mesečne troškove, unesite svoj budžet. Ako vam treba mala nagrada da biste lakše krenuli ovim putem, nećemo vam suditi – pozitivan podsticaj je ono što stvara naviku!

planiranje-unsplash.jpg
unsplash / kelly sikkema 

Kreirajte plan potrošnje koji vam odgovara

Drugi korak je da napravite plan potrošnje koji vam odgovara, prilagođavajući svoj budžet na osnovu onoga što vam je trenutno najvažnije. Možete ponovo da procenite šta funkcioniše, a šta ne funkcioniše iz vašeg plana potrošnje za 2023. ili da počnete od nule. Nakon što napravite plan osetićete se pozitivno i spremni da ostvarite svoje finansijske ciljeve ove godine.

Započnite sa štednjom

Za mnoge je štednja jedan od težih izazova, ali važno je da stvorimo obrasce prema kojima ćemo moći da tvrdimo za sebe da smo finansijski odgovorni. Naravno da je mnogo lakše naći se u vrtlogu konzumerizma i hedonizma, ali objektivno - mnogo je  pametnije i zrelije da zastanemo i postavimo realne finansijske ciljeve, očekivanja i limite potrošnje već na početku godine.

OVA 3 ZNAKA ĆE IMATI NAJVIŠE NOVCA U APRILU, MAJU I JUNU: Poznati engleski astrolog otkriva ko prosperira ovog proleća
Pexels/Karolina Grabowska 

Na primer, ako planirate veći izdatak, planirajte taj trošak u svom mesečnom ili godišnjem budžetu. Postavite granice dnevne potrošnje i odredite koliko možete mesečno da trošite na zabavu, treninge i slično – i na to neka ode najviše 30 odsto budžeta, dok će ostalih 70 odsto otići na tekuće troškove, kredite i investicije. Dobro je ostaviti malo prostora za neplanirane troškove – koji su uvek tu.

Podsećajte sebe zašto to radite

Svi imamo te dane kada bismo mogli da iskoristimo pomoć pozitivnih misli i afirmacija dok težimo ka postizanju svojih finansijskih ciljeva. Izaberite onu koja vam najviše leži kako biste joj se mogli vraćati tokom cele godine, a zatim je napišite na parče papira koji možete postaviti na svoj sto ili od nje napravite sliku za pozadinu telefona.

  • Ja sam vredan finansijskog uspeha.
  • Sposoban sam za neverovatne stvari.
  • Ponosan sam na svoja dostignuća.
  • Ne postoje ograničenja za ono što mogu i što ću postići.
  • Zahvalan sam na novcu koji trenutno imam.

Izvor: Elle / N.K.