O Anni Wintour tokom proteklih decenija napisane su knjige i snimani filmovi, dokumentarni i fikcionalni, a ova uspešna poslovna žena inspirisala je bezbrojne članke, te predvodila promene u svetu modne industrije.

Kao žena na samom vrhu svoje branše nije se uvek susretala s najpozitivnijim komentarima (kakvi zasigurno ne bi bili upućeni muškarcu na istoj poziciji), no uprkos svemu, njen uspeh dokazuje da se ne treba uvek obazirati na tuđa mišljenja, jer njena je vizija vrlo jasna.

Njen dugogodišnji saradnik Andre Leon Talley u svojim memoarima 'The Chiffon Trenches' podelio je i da po mišljenju Anne nijedan dobar sastanak ne traje duže od 8 minuta, a ako je duži od 15, to je znak da nešto ozbiljno nije u redu.

Uspeh nije slučajan i ne dolazi preko noći, a kako bi ostala na vrhu i uvek u toku, Anna Wintour drži se ovih 5 načela:

1. STOJTE IZA SVOJE VIZIJE

Izgradite svoju viziju tako da je drugi mogu razumeti i podržati. Iako Anna Wintour smatra da je diplomatičnost dobar alat, promoviše jasno izražavanje stavova i odlučnost. Jednom kada budete odani svojoj viziji, bićete bolji menadžer. 'Neodlučnost može biti gora od krive odluke', objasnila je Anna Wintour u svom Masterclassu. Brend treba biti u fokusu svih odluka i potrebno je odlučiti u kom smeru će evoluirati. To se odnosi i na jasnu viziju – lider treba odgovoriti na pitanje šta brend jeste, a ne da ga definiše samo ono što nije.

2. BUDITE PREDVODNICI PROMENA

Ponekad će biti neophodno doneti neke hrabre odluke, koje neće nužno biti popularne, ali Anna kaže da se ne treba plašiti, pa čak iako donesete naizgled 'pogrešne' odabire koji podstiču diskusiju i dovode do promena: 'Statistike vam ne mogu sve reći. Ne možete izgraditi publiku kroz statistiku – to dolazi kroz kreativni talent', tvrdi Wintour i ističe da pravi lideri ne prate statistike već anticipiraju trendove.

Anna Wintour daje poslovne savete mladim generacijama.
Profimedia 

3. IZGRADITE BUDUĆE LIDERE U INDUSTRIJI

Kao osoba na vrhu modne industrije, Anna Wintour trudila se da podigne novu generaciju mladih dizajnera kroz svoj rad, te na taj način formira budućnost industrije, ali i doda novu dimenziju svom radu. Nema ništa lepše za jednog lidera od toga da prenese nekome svoje znanje i izvuče iz talentovane osobe sav potencijal na površinu. Zaboravite na zavist i suzdržanost jer pravi lideri su toliko sigurni u sebe da nemaju problem sa tim da budu okruženi mladim, uspešnim ljudima. Naprotiv, žele od njih napraviti najbolje verzije.

4. OFORMITE RAZNOLIK TIM

Kad traži saradnike, suprotno očekivanjima, ne zanima je šta nose već šta rade u slobodno vreme – koji su im hobiji, koje knjige čitaju… Trudi se da oformi raznolik tim koji će pokriti različite teme i perspektive, a kad pronađe ljude u koje ima poverenja, daje im dosta autonomije i izbegava mikromanaging.

5. OSTANITE U TOKU

Bez obzira na to kojim se poslom bavite, Anna Wintour savetuje da držite uši i oči otvorenima, i pratite što se događa u svetu. Takođe, ističe važnost radoznalosti i otvorenosti: 'Provedite što je više moguće vremena dobijajući kreativne podsticaje poput čitanja knjiga, odlaska u pozorište, šetnje…'.