Kraći dani, nedostatak sunčeve svetlosti i promene temperature lako mogu uticati na našu volju, motivaciju i elan, a dugi dani u kancelariji tokom najtmurnijeg perioda godine mogu delovati kao dodatni poseban izazov. Ovo se posebno odnosi na one koji se bore sa sezonskim afektivnim poremećajem (SAD) - vrstom depresivnog stanja povezanog sa promenama u godišnjim dobima. Svakako, razgovor sa stručnjakom za mentalno zdravlje polazna je tačka kada god primetite da vam potrebna psihološka pomoć, te da se duže vreme borite sa određenim problemom.

Ukoliko ste poslednjih dana/nedelja osetili manje oscilacije u raspoloženju (što je uzevši u obzir postpraznični bluz sasvim očekivano), a primećujete i da vam nedostaju motivacija, posebno kada je reč o poslu, niste jedini. Zbog toga smo se posvetili ovaj temi i pripremili za vas listu saveta sa kojim ćete lakše i uslovno brže proći kroz radni dan u kancelariji.

Pravite kratke pauze daleko od radnog stola

Zbog nedostatka sunčeve svetlosti i posledično manjka vitamina D, često se osećamo umorno i tromo tokom zime. Nije iznenađujuće ni to da sve ovo često korelira sa nepraktikovanjem fizičke aktivnosti. Nedostatak kretanja doprinosi letargiji: da biste prevazišli ovu neaktivnost i osvežili svoj um, povremeno tokom dana pravite kratke pauze daleko od svog radnog stola. Radnje poput ustajanja i brze šetnje, meditacije u tihom kutku zgrade ili duboko disanje nekoliko minuta mogu biti korisne. Takođe, korisno je jesti ručak daleko od radnog stola.

Šta rade uspešne žene početkom godine.
Profimedia 

Probajte tehniku svesnog povezanog disanja

Vežbe disanja su jedan od najboljih alata za svesnost jer se mogu raditi bilo gde - za radnim stolom ili na putu do susedne kancelarije. Pomoću ove tehnike, provedite 15-20 minuta na mirnom mestu i dišite ukrug kroz usta bez prostora između udisanja i izdisanja. Postavite nameru ka tome da ćete promeniti svoju energiju i pišite o tome kako se osećate ili za šta ste zahvalni. Ovo će preusmeriti vašu energiju prema osećaju zahvalnosti, koja je najviša frekvencija u univerzumu.

Postavite granice

Može biti teško odvojiti se od posla, pogotovo ako ste sami sebi šef ili radite od kuće. Razmislite o tome: da li isključujete notifikacije u toku večeri ili pak i tada proveravate svoj email čim čujete zvuk obaveštenja? Prirodno je da želite dobro da obavljate svoj posao, ali konstantno dežuranje nije način. Svako od nas mora imati vreme za odmor i punjenje baterija; bez toga, veća je verovatnoća burnouta, a vaša radna sposobnost će patiti.

Najbolja stvar koju možete učiniti za sebe je postavljanje granica. Možda to znači neodgovaranje na emailove nakon određenog vremena ili izbegavanje razgovora o poslu van radnog vremena. 

Kako se izboriti sa neraspoloženjem i nedostatkom volje i motivacije na poslu
unsplash / luan queiros 

Unapredite vaš radni sto

Ukoliko vam se dopada kako izgleda vaš radni sto, prirodno je da će vam to posledično dati više motivacije i inspiracije, a ako vaš trenutna postavka ne ispunjava očekivanja, možda je vreme za unapređenje. To ne mora biti ništa veliko - može biti kupovina novih raznobojnih olovki, radne lampe, biljke ili jednostavno reorganizacija onoga što već imate. 

Brinite se o vašem telu

Ovo verovatno zvuči kao nešto očigledno, ali često stavljamo brigu o sebi u drugi plan. Postarajte se da jedete hranu koja vam prija i koja je dobra za vas, odmarajte se dovoljno i pijte dovoljno vode. Posvetite vreme osluškivanju sebe.

Izvor: ELLE / N.K.